Wzory skroconego mnozenia
5-latek: Witam

czy ktos moze zna jakis sposob zwijania do wzoru skroconego mnozenia ale pod
pierwiastkiem stopnia trzeciego?
4 maj 15:45
5-latek: Oczywiscie oprocz wolframa
4 maj 15:51
razor: chodzi ci np. o coś takiego? 3√26−15√3
4 maj 15:57
5-latek: Tak. O cos takiego .
Pod kwaratowym to wiem ale pod juz nie
4 maj 16:03
razor: hmm poza zgadywaniem nie mam pomysłu. można by niby ułożyć układ równań
a3 + 3ab2 = 26
b3 + 3a2b = 15√3
ale nie wiem jak go rozwiązać
4 maj 16:20
5-latek: Cos bedziemy kombinowac
4 maj 16:22
Toskan:
3√270 − 111√3
Zakładam, że (a
√3 + b)
3 = 270 − 111
√3
a
3 * 3
√3 + 9a
2b + 3ab
2√3 + b
3 = 270 − 111
√3
(3a
3 + 3ab
2)
√3 + 9a
2b + b
3 = −111
√3 + 270
| ⎧ | 3a3 + 3ab2 = −111 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 9a2b + b3 = 270 | |
4 maj 16:26
razor: a jak przeszedłeś z 4 linijki do rozwiązania?

wklepać taki układ do wolframa też umiem ale
chodzi o to żeby go rozwiązać na kartce
4 maj 16:29
5-latek: dziekuje

Potem przeanalizuje .
4 maj 16:30
Toskan: "a jak przeszedłeś z 4 linijki do rozwiązania?"
Wymyśliłem ten przykład na poczekaniu, zatem znałem początkowo te współczynniki i nie zwróciłem
uwagi na ten układ równań.
Rzeczywiście jest nieco skomplikowany, zwykle wychodziły prostsze. Można go rozwiązać metodą
podstawiania otrzymując wielomian 9−tego stopnia. Następnie twierdzenie Bézouta.
Chyba, że jakieś inne bardziej zaawansowane metody
4 maj 17:43