matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo tyu: czy ktoś mógłby mi wyjaśnić skąd bierze się w tym zadaniu
  1   1   1   7  
Wykaż, że jeżeli P(A)=

i P(B)=

, to

≤ P(A ∪ B)≤

4   3   3   12  
  1  
oraz P(A ∩ B) ≤

4  
ta zależność P(AuB) ≤ P(A) + P(B) rozwiązanie jest tutaj https://matematykaszkolna.pl/forum/10670.html domyślam się, że z kolei ta zależność P(AuB) ≥ P(B) oznacza, iż suma zbiorów jest większa niż jeden zbiór.
4 maj 17:04
Piotr 10:
 1 
P(A∩B)max=

4 
P(A∪B)=P(A)+P(B) − P(A∩B)
 1 1 1 1 
P(A∪B)min=P(A)+P(B) − P(A∩B)max =

+

=

4 3 4 3 
 1 1 7 
P(A∪B)max=P(A)+P(B) − P(A∩B)min=

+

− 0=

4 3 12 
Zatem:
1 7 

≤ P(∪B) ≤

3 12 
4 maj 17:08
tyu: dziękuję za obliczenia
  1   1  
P(A∩B)max=

oznacza, iż iloczyn A i B to maksymalnie

4   4  
  1  
czyli innymi słowy P(A∩B) ≤

4  
ale to jest chyba rozwiązanie wykorzystujące wynik (wniosek) do obliczenia wyniku. A czy mógłby prosić o wytłumaczenie skąd jest ta nierówność P(AuB) ≤ P(A) + P(B)
4 maj 17:18
zombi: P(A∩B)max wnioskujemy stąd, że jeden ze zbiorów może zawierać się w całości w drugim. Oczywiście ten mniejszy w większym u nas P(A).
4 maj 17:24
tyu: aha
4 maj 17:28
tyu: a co oznacza P(A∪B)min, P(A∪B)max, P(A∩B)min Starałem się coś poszukać w necie o tych min/ max, ale wyszło mi, że to jest jakieś minimum / maksimum funkcji
4 maj 17:48
tyu: lub coś o kresach górnych i dolnych. fragment skryptu z analizy mat "Element największy zbioru A ⊂ R, o ile takowy istnieje, jest wyznaczony jednoznacznie. Oznaczamy go max A. Podobnie jest z elementem najmniejszym; oznaczamy go min A. Oczywiście max A jest jednocześnie kresem górnym A (a min A — kresem dolnym), ale np. przedział (0; 1) ma kres górny równy 1, a elementu największego nie posiada. Zatem kresy zbioru to coś w rodzaju prawego i lewego „końca” zbioru, które do tego zbioru mogą należeć lub nie."
4 maj 17:53