prawdopodobieństwo
tyu: czy ktoś mógłby mi wyjaśnić skąd bierze się w tym zadaniu
| | 1 | | 1 | | 1 | | 7 | |
Wykaż, że jeżeli P(A)= |
| i P(B)= |
| , to |
| ≤ P(A ∪ B)≤ |
| |
| | 4 | | 3 | | 3 | | 12 | |
ta zależność
P(AuB) ≤ P(A) + P(B)
rozwiązanie jest tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/10670.html
domyślam się, że z kolei ta zależność P(AuB) ≥ P(B) oznacza, iż suma zbiorów jest większa niż
jeden zbiór.
4 maj 17:04
Piotr 10:
P(A∪B)=P(A)+P(B) − P(A∩B)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A∪B)min=P(A)+P(B) − P(A∩B)max = |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 7 | |
P(A∪B)max=P(A)+P(B) − P(A∩B)min= |
| + |
| − 0= |
| |
| | 4 | | 3 | | 12 | |
Zatem:
4 maj 17:08
tyu: dziękuję za obliczenia
| | 1 | | 1 | |
P(A∩B)max= |
| oznacza, iż iloczyn A i B to maksymalnie |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
czyli innymi słowy P(A∩B) ≤ |
| |
| | 4 | |
ale to jest chyba rozwiązanie wykorzystujące wynik (wniosek) do obliczenia wyniku.
A czy mógłby prosić o wytłumaczenie skąd jest ta nierówność
P(AuB) ≤ P(A) + P(B)
4 maj 17:18
zombi: P(A∩B)max wnioskujemy stąd, że jeden ze zbiorów może zawierać się w całości w drugim.
Oczywiście ten mniejszy w większym u nas P(A).
4 maj 17:24
tyu: aha
4 maj 17:28
tyu: a co oznacza P(A∪B)
min, P(A∪B)
max, P(A∩B)
min
Starałem się coś poszukać w necie o tych min/ max, ale wyszło mi, że to jest jakieś minimum /
maksimum funkcji
4 maj 17:48
tyu: lub coś o kresach górnych i dolnych.
fragment skryptu z analizy mat "Element największy zbioru A ⊂ R, o ile takowy istnieje, jest
wyznaczony jednoznacznie. Oznaczamy go max A. Podobnie jest z elementem najmniejszym;
oznaczamy go min A. Oczywiście max A jest jednocześnie kresem górnym A (a min A — kresem
dolnym), ale np. przedział (0; 1) ma kres górny równy 1, a elementu największego nie
posiada. Zatem kresy zbioru to coś w rodzaju prawego i lewego „końca” zbioru, które do tego
zbioru mogą należeć lub nie."
4 maj 17:53