PROSZE BARDZO O POMOC
Ania! : BŁAGAM !


NIE UMIEM SAMA TEGO ZROBIĆ A CHCIAŁABYM SIĘ JAKOŚ POKAZAĆ Z DOBREJ STRONY
NA MATMIE


Wykaż, że jeżeli P(A)= 1/4 i P(B)= 1/3, to 1/3≤ P(A ∪ B)≤7/12 oraz P(A ∩ B) ≤1/4
12 mar 18:13
Basia:
P(AuB) ≥ P(B)
P(AuB) ≤ P(A) + P(B)
P(AuB) = P(A) + P(B) - P(AnB)
jeżeli prawidłowo zastosujesz te wzory (a powinnaś, je znać !) wykażesz to co polecono w
treści zadania; spróbuj
12 mar 18:21
Ania! : Próbowałam też tak,ale nic mi nie wychodzi
12 mar 18:37
Basia: jak to nic
P(AuB) ≥ P(B) = 1/3 ⇒ P(AuB) ≥ 1/3
P(AuB) ≤ P(A)+P(B) = 1/4 + 1/3 = 3/12 + 4/12 = 7/12
czyli:
1/3 ≤ P(AuB) ≤ 7/12
-1/3 ≥ - P(AuB) ≥ - 7/12 po pomnożeniu poprz.przez (-1)
P(AuB) = P(A) + P(B) - P(AnB)
P(AnB) = P(A)+P(B)-P(AuB) = P(A)+P(B) + (-P(AuB)) ≤
1/4 + 1/3 + (-1/3) = 1/4 + 1/3 - 1/3 = 1/4
P(AnB) ≤ 1/4
12 mar 19:01
Ania! : Dziękuję serdecznie
12 mar 19:14