Pomocy!!!!! krótkie równanie!!!!!!1
Marcinek: ma do obliczenia równanie i pomimo że wydaje mi sie proste nie potrafie je obliczyć... czekam
na po=moc 4= x2 : ( ( 2−x ) * ( 3 −x) )
3 maj 20:39
zawodus: mnożysz przez mianownik (różny od 0) i masz równanie kwadratowe
3 maj 20:41
5-latek: | x2 | |
| =4 zalozenie x≠... lub x≠.... |
| (2−x)(3−x) | |
x
2=4(2−x)(3−x)
3 maj 20:43
ICSP: | | x2 | |
4 = |
| określone poprawnie dla x ≠ 2 i x ≠ 3 |
| | (x−2)(x−3) | |
4(x−2)(x−3) = x
2
4(x
2 − 5x + 6) = x
2
3x
2 − 20x + 24 = 0
3 maj 20:43
Marcinek: sz tą końcówkę ICPS

3 maj 21:26
Marcinek: skąd masz tą końcówkę tego zadania
3 maj 21:28
ICSP: z wyróżnika
3 maj 21:44
3 maj 21:44
Marcinek: a możesz mi to rozpisać

?
3 maj 21:45
Marcinek: bardzo prosze

:
3 maj 21:46
ICSP: tego akurat rozpisać nie mogę. Równania kwadratowe musisz rozwiązywać samodzielnie
3 maj 21:47
Marcinek: delta mi wyszla 112 a tobie

/
3 maj 22:01
ICSP:
3 maj 22:02
Marcinek: x mi wychodzi 1,04 i 3,39 a tobie widze coinnego
3 maj 22:05
Hajtowy: Pokaż obliczenia
3 maj 22:07
ICSP: √Δ =
√112 = ...
Teraz to tylko uprość i wstawiaj
3 maj 22:08
Marcinek: niewiem dlaczego tam ICPS ma w b 10 bo ja mam 20 i skad wziął sie pierwiastek z 7
3 maj 22:10
Marcinek: no to jest 10,58
3 maj 22:10
ICSP: √112 = √16 * 7 = √16 * √7 = 4 * √7 = 4√7
Wystarczy podstawić.
3 maj 22:19
Marcinek: a b dlaczego wynosi 10

a 2a to 3

przecież 2a to powinno być 9
3 maj 22:27
Marcinek: zresztąwczesniej masz 2p[7}
3 maj 22:28
ICSP: to już jest gotowy wynik − po uproszczeniu
Podstaw na spokojnie i wyjdzie
3 maj 22:32