#nocna zmiana
zombi: #nocnazmiana off top tutaj.
3 maj 01:09
bezendu:
Dżuma, Tango to podstawa
3 maj 01:09
Marcin:
Teraz jadę z chłopami, jakaś miazga totalna. #matura
3 maj 01:11
bezendu:
Chłopi tylko I tom jest
3 maj 01:11
zombi: ja dziiaj skończyłem Nad Niemnem i szczerze nienawidzę Orzeszkowej. Za chwilę Wesele.
3 maj 01:11
bezendu:
Ja już wszystkie, dwa ostatnie dnie przed planimetria na dobicie
3 maj 01:12
zombi: A szczegółowe czytałeś czy w pigułce?
3 maj 01:13
Marcin: Ja słucham streszczeń, oglądam filmy i jeszcze jakieś opracowania na youtube
3 maj 01:14
jakubs: Potop
3 maj 01:16
3 maj 01:16
Piotr:
Do Tanga polecam obejrzec teatr tv. A Dzume jednak przeczytac. Bardzo podoba mi sie rowniez
Inny świat Grudzinskiego.
3 maj 01:16
Vizer: Ja jak uczyłem się na polski to uśmierciłem prawie wszystkich Naszych wybitnych autorów
3 maj 01:17
zombi: Dżuma będzie potwierdzone info.
3 maj 01:21
3 maj 01:22
zombi: Marcin Canis Majoris nie ma, ale to w sumie stary filmik
3 maj 01:26
Trivial: Polski wystarczy zdać. Pamiętam jak przeczytałem streszczenia w pigułce trzech lektur i
uświadomiłem sobie, że to bez sensu − natychmiast przestałem. Miałem taką małą listę
streszczeń do przeczytania. Nawet gdybym przeczytał wszystkie i tak żadnego bym nie trafił,
więc tylko zaoszczędziłem sobie sporo czytania.
3 maj 01:30
Marcin: Faktycznie. Tego hiperolbrzyma tam nie ma. Wybacz niedopatrzenie
3 maj 01:30
Marcin: Ja ogólnie zdałem wszystkie próbne matury bez żadnego przygotowania, ale różnie to może być.
Lepiej jest cokolwiek przeczytać

Takie pytanie:
Wy chcecie dobrze zdać, czy w ogóle zdać?
3 maj 01:32
razor: też nie czytam w ogóle streszczeń

pisałem 2 próbne matury do tej pory, na 1 streściłem
wszystko co było w tekście i dostałem 70%, na 2 był jakiś smieszny wierszyk którego nie
rozumiałem, zinterpretowałem po swojemu i dostałem 75%
3 maj 01:41
razor: Marcin polski się nie liczy nigdzie tam gdzie planuje iść na studia więc chcę po prostu zdać.
3 maj 01:41
jakubs: Ja też chcę zdać, ale wolę poczytać te streszczenia
3 maj 01:44
kyrtap: razor to ładnie ja miałem na maturze zaledwie 60 % ale też jestem z tego zadowolony nie chcę
nic mówić ale lektury które pojawią się na maturze będą na pewno te których nikt nie obstawia
może być coś pewnie ze zbrodni i kary lub potop albo nad niemnem
3 maj 01:44
Marcin: A mi zawsze mówili, że jak streszczę to co mam w tekście, to nie zdam
3 maj 01:46
zombi: Mi też
3 maj 01:47
kyrtap: mówię wam to nie jest tak że Ci z CKE mają już klucz i spr według niego najpierw sprawdzają z
tysiąc arkuszy i potem łączą ich klucz z tym co najbardziej pojawia się w pracach maturzystów
i potem sprawdzają
3 maj 01:49
bezendu: zombi we Wrocku to jakieś piwo
3 maj 01:49
Marcin: No klucz niby zawsze jest robiony po maturach.
3 maj 01:49
Marcin: A wybiera się ktoś do Krakowa?
3 maj 01:50
kyrtap: Chciałbym ale decyzję podejmę po maturach
3 maj 01:53
jakubs: Ja planuję Kraków, ale jak wyjdzie ? Zobaczymy w lipcu
3 maj 01:54
Marcin: To jak coś to zgadamy się na browarku tak jak chce bezendu, tyle że my w Krakowie
3 maj 01:56
jakubs: Na piwko zawsze jestem chętny
3 maj 01:57
bezendu:
Dwa piwka, musi być równowaga
3 maj 01:58
Marcin: Widzę, że tutaj sami swoi
3 maj 01:59
bezendu:
I jeszcze do tego woda by się zdała

Tak chłodna o wdzięcznej nazwie "Pan Tadeusz''
3 maj 02:00
jakubs: To się skończy na ostrej popijawie
3 maj 02:00
Marcin: No żebyś Ty miał bezendu równowagę, to dwa piwa Ci nie wystarczą
3 maj 02:01
bezendu:
12 piw
3 maj 02:02
3 maj 02:03
kyrtap: wypij tyle piw bezendu ile zrobiłeś przez te 4 lata zadań
3 maj 02:05
kyrtap: Potop najdłuższa książka a tylko dwa razy na maturze , jakaś kpina
3 maj 02:05
Marcin: Wychodzi na to, że ani Dżumy, ani Wesela na maturze jeszcze nie było..
3 maj 02:08
zombi: Dżuma w tym roku.
3 maj 02:08
kyrtap: mam taką nadzieję chociaż jej nie czytałem
3 maj 02:09
jakubs: Mnie właśnie Potop powalił, przeczytałem streszczenie i plan wydarzeń, a pamiętam co tam się
działo jak przez mgłę
3 maj 02:10
Marcin: byłoby

#oby
3 maj 02:10
Marcin: Wesele to jest najbardziej poryta z lektur
3 maj 02:10
jakubs: Walnięta strasznie, ja bym wolał Lalkę lub np. Przedwiośnie
3 maj 02:11
Marcin: Lalka

Przedwiośnie
3 maj 02:12
zombi: Chłopi również walnięci.
3 maj 02:12
Marcin: Chłopi walnięci
3 maj 02:13
bezendu:
kyrtap czyli dwa six pack
3 maj 02:15
P@weł: Chłopi spoko

! , czytalem streszczenie − heheheh , film jeszcze lepszy

D
3 maj 02:16
Marcin: I kto będzie Cię zbierać w tym Wrocławiu po 2x6?
3 maj 02:16
bezendu:
Opowiadania Tadeusz Borowskiego

Potop
3 maj 02:16
kyrtap: Potop lepszy od Laki więc nie wiem czemu chcecie tą Lalkę
3 maj 02:16
jakubs: Granica mi też jakoś do gustu nie przypadła...
Tymczasem uciekam, bo mam już dość czytania tych lektur.
Dobranoc
3 maj 02:16
bezendu:
12 piw na cały dzień to nie jest wcale tak dużo, zależy co się jeszcze robi
3 maj 02:17
Marcin: Teraz właśnie czytam streszczenie Granicy
3 maj 02:17
jakubs: Marcin − czytasz szczegółowe, czy krótkie streszczenia ?
3 maj 02:18
Marcin: aaa, myślałem że to chcesz w siebie wlać tak na zapomnienie
3 maj 02:18
bezendu:
A Ty co Marcin nocka dziś ?

Ja dwie h snu i ostro do pracy, bo leniłem się cały rok
3 maj 02:18
Marcin: Szczegółowe. Ogólnie to preferuję streszczenia audio
3 maj 02:18
P@weł: Panowie znajdzie sie jakis chetny by pomoc rozwiazac zadanie
3 maj 02:19
Marcin: Ja mam plan nie spać jutro wcale

Tak żeby się kimnąć przed maturą już o 21, 22
3 maj 02:19
bezendu:
O tej porze, tego dnia pewnie nikt... Life is brutal Pablo.
3 maj 02:19
Marcin: kyrtap mi pisał że chętnie by coś rozwiązał
3 maj 02:20
P@weł: klp.pl chyba nie ma lepszej stronki ze streszczeniami
3 maj 02:21
bezendu:
streszczenia szczegółowe z klp.pl <3
3 maj 02:21
3 maj 02:23
jakubs: Marcin dzięki za linka, chyba sobie posłucham do snu
3 maj 02:24
Trivial: Streszczenia z klp są najlepsze.
3 maj 02:24
zombi: Czytając więcej zapamiętujemy niż słuchając
Marcin
3 maj 02:24
Marcin: To zależy. Niektórzy są wzrokowcami, inni nie
3 maj 02:25
jakubs: Ja zawsze z klp czytam
3 maj 02:26
kyrtap: Marcin ale wkręcasz
3 maj 02:29
Trivial:
Przypomnieliście mi jak czytałem Quo Vadis. Nie było żartów − trzeba było znać wszelkie
szczegóły... Syntezator mowy ivona ustawiony na najwyższą prędkość + śledzenie tekstu. Takie
połączenie szło jakieś 2 razy szybciej niż próba czytania bez ivony.

Teraz ucząc się z nagrań wideo również nie wytrzymuję i podkręcam prędkość do 150−200%, żeby
się nie zanudzić.
3 maj 02:30
P@weł: Dobra to chociaz podpowiedzcie , sorry ze tu wam na off topie zamulam ale tak sobie
postanowilem ze jeszcze dzis przerobic chce mniejwiecej trygonometrie, a juz na głównej nikt
nie pomaga

:
Rozwiąż równanie:
cos
2x − 3sinx − 3 = 0
tu chyba musze skorzystac z wzoru na jedynke trygonometryczna co

1= sin
2x + cos
2x
cos
2x = 1 − sin
2x
1 − sin
2x − 3sinx − 3 = 0
−sin
2x −3sinx −2 =0
t= sinx t∊<−1,1>
−t
2 −3t −2 = 0
t
1 = −1 t
2 = −2
sinx= −1 v sinx= −2
odpada bo nie nalezy do <−1,1>
i szukam odpowiedzi dla sinx= −1

3 maj 02:30
Trivial: Paweł, tak.
3 maj 02:32
Marcin: Jakby mi Ivona zaczęła nawijać Quo Vadis, to bym chyba zwariował
3 maj 02:34
Trivial: A tam... Po pięciu minutach mnie nawet wciągnęło.

Audiobook dla ubogich.
3 maj 02:37
P@weł: Trival odpowiedzia bedzie :
| | 1 | | 3 | |
x= − |
| π v x= |
| π   ? |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
tylko nie wiem co bedzie przy wartosciach czy " + 2kπ " czy "kπ" czy " |
| + kπ " |
| | 2 | |
nie rozumiem tego
3 maj 02:37
Trivial: | | 1 | |
Odpowiedź jest x = − |
| π + 2kπ (zerknij na wykres sinusa). |
| | 2 | |
| 3 | | 1 | |
| π to to samo co − |
| π + 2π. |
| 2 | | 2 | |
3 maj 02:39
Marcin: 2kπ

Audiobook dla ubogich
3 maj 02:39
kyrtap: Paweł abyś znał jak lecą na wykresie funkcje trygonometryczne i tyle
3 maj 02:41
P@weł: | | π | |
a wytlumaczycie mi kiedy wystepuje 2kπ , kπ , |
| + kπ  |
| | 2 | |
3 maj 02:46
Marcin: Wszystko zależy od okresu funkcji.
3 maj 02:48
zombi: Okej Wesel czas zacząć.
3 maj 03:03
Marcin: współczuję
3 maj 03:05
Marcin: 3:09 #listaobecnosci #nocnazmiana
3 maj 03:09
zombi: Nie ja w pigułce tylko, bo na szczegółowym bym zasnął.

wykopowe nawyki
3 maj 03:12
P@weł: Marcin, " + 2kπ " pisze sie chyba kiedy mamy podac rozwiazanie ogolne
a nie piszemy "nic" kiedy rozwiazanie jest w okresie np <0 , 2π> ,, mam racje

?
A kiedy występuje samo kπ

?
3 maj 03:14
3 maj 03:15
kyrtap: ja zawsze piszę najpierw okresowo i potem dołączam założenie z przedziałem i potem wybieram
liczby należące do danego przedziału
3 maj 03:16
Marcin: Ty musisz to zrozumieć

piszesz 2kπ, bo właśnie po takim okresie masz znowu to samo
rozwiązanie, a jeżeli się ograniczasz do pewnego przedziału, to masz określoną ilość rozwiązań
3 maj 03:18
Marcin:

Narysowałem Ci dwa wykresy:
sin(x) i sin(2x)
Widzisz róznicę w okresie?
3 maj 03:20
zombi: Wesele zakończone, co ma być na maturze to będzie.
3 maj 03:25
Marcin: Ja granicę męczę już drugą godzinę chyba
3 maj 03:27
P@weł: widze w pewnym sensie. Dla sin(x) od 0 do 2π jest jedna pełna fala
Dla sin(2x) w przedziale <0, π > sa 2 takie fale
no dobra a jak to sie tyczy do 2kπ lub kπ
3 maj 03:31
P@weł: oj tam powinno byc napisane : Dla sin(2x) w przedziale <0, 2π > sa 2 takie fale
3 maj 03:32
Marcin: Wynik z sin(2x), powtarza się dwa razy częściej, niż z sin(x).
Okres sin(2x), to π, a okres sin(x), to 2π, widać to na rysunku.
3 maj 03:34
P@weł: Popatrz na te zadanie z " 3 maj 2014 02:30 " co napisalem , załóżmy ze t by wyszło t= sin(2x)
| | 1 | |
czyli rozwiązanie bylo by wtedy : x= − |
| |
| | 2 | |
3 maj 03:42
P@weł: Mam rację?
3 maj 03:57
Marcin:

| | 1 | |
Chodzi Ci o to, że miałbyś sin(2x)=− |
| ? |
| | 2 | |
wtedy piszesz
| | 7 | | 7 | |
2x= |
| π + 2kπ ⇒ x= |
| π + kπ |
| | 6 | | 12 | |
i drugie rozwiązanie.
3 maj 03:59
zombi: Marcin tak btw. właśnie siedzę sobie na mirko
3 maj 04:01
Marcin: Ty masz inny przykład, bo u Ciebie
sin(2x)=−1
Ja Ci dałem podopowiedź
3 maj 04:01
Marcin: Napisałem na mirko zombi, ale zero odzewu
3 maj 04:04
zombi: Którym z bordo jesteś ?
3 maj 04:08
Marcin: Nie jestem bordo. Kiedyś byłem

adiqq?
3 maj 04:09
zombi: Dobra ja idę spać. Do dzisiaj

Trzymajcie się!
3 maj 04:12
Marcin: Czyli adiqq
3 maj 04:14
razor: nie spimy!
3 maj 04:27
Marcin: Wiadomo
3 maj 04:29
razor: chyba bede musial zarwac nocke jutro zeby wstac o normalnej porze na mature
3 maj 04:29
Marcin: No ja nie idę jutro wcale spać
3 maj 04:30
kyrtap: Marcin spałeś coś?
3 maj 12:31
Marcin: Troszkę
3 maj 12:33
Marcin: Dzisiaj nie śpię wcale
3 maj 12:34
kyrtap: o ja hardcor widzę
3 maj 12:37
Marcin: Ale to dlatego żeby położyć się szybko spać jutro
3 maj 12:41
Beti: Marcin! Wrzucisz mi jeszcze arkusz 3 z zadania info?
3 maj 12:48
Marcin: ok, chwila
3 maj 12:56
jakubs: Dzień dobry
3 maj 12:59
kyrtap: witam

dzisiaj kończę z lekturami
3 maj 13:00
3 maj 13:00
jakubs: Ja dopiero na półmetku jestem z lekturami, więc czeka mnie cały dzień czytania
3 maj 13:06
kyrtap: ja trochę czytałem tych lektur więc przeczytam tylko streszczenia tych których nie czytałem
3 maj 13:07
zawodus: Do pracy rodacy
3 maj 13:10
Beti: Dzięki, bez tych odpowiedzi nie chce mi się tego robić
3 maj 13:12
zawodus: Widzę, że powoli budzicie się do życia
3 maj 13:16
jakubs: no trzeba, trzeba
3 maj 13:20
zawodus: Jakoś ostatnio rzadko jest
bezendu. Mam nadzieję że się chłopak nie załamał z tego stresu
3 maj 13:23
jakubs: Może siły regeneruje
3 maj 13:23
muflon: Chyba dużo osób siły regeneruje bo mniej postów/ dzień jest na forum
3 maj 14:28
jakubs: No to mają fajnie, bo ja nadal katuję lektury
3 maj 14:51
zawodus: No dzisiaj słabo
3 maj 14:59
muflon: Tak po za tym z tamtorocznego doświadczenia wiem jak się nie najadłeś za wczasu to teraz się
nie naliżesz, teksty są takie, że wiele można wywnioskować, ale jeśli ktoś ma problem nawet z
przyporządkowaniem głównej postaci do lektury to niech powtarza.
+ważne jest, żeby nie popełnić kardynalnego błędu np. " Bohater Lalki Rodion Raskolnikow..."
czasem jak się nie jest pewnym lepiej tego nie napisać lub napisać bez nazwisk i imion "postać
ta we fragmencie"
3 maj 15:07
jakubs: Nauczycielka mnie też tak uczyła, ze jak nie jestem pewny to omijać żeby kardynał nie wpadł, bo
wtedy klapa.
3 maj 15:10
muflon: Potem na ogłoszenie wyników matur wpada do szkoły kardynał Dziwisz i mówi do Ciebie: Co się
dziwisz że oblałeś ?
3 maj 15:19
jakubs: Myślałem, że cuda nie tylko w Częstochowie się zdarzają
3 maj 15:22
bezendu:
Zawodus jestem i planimetrię męczę. Wejdź na gadu jak możesz

?
3 maj 15:26
muflon: Btw jakich miast polskich miast nie widać z kosmosu?
3 maj 15:31
Liroy: Warszawy ?
3 maj 16:04
muflon: CzęstoChowa i Zakopane
3 maj 16:09