Przedstaw funkcje w postaci kanonicznej
kasia: Przedstaw funkcje f(x)=x2+6x−4 w postaci kanonicznej.Podaj współrzedne wierzchołka paraboli.
2 maj 18:17
2 maj 19:21
Saizou :
a ja proponuję bez wzorków gotowych xd
x2+6x−4=
x2+6x+9−13=
(x+3)2−13
W(−3;−13)
2 maj 19:22
...:
... uzupełniaj do kwadratu sumy dwóch wyrazów
f(x)=x2+6x+9−9−4
f(x)=(x+3)2−13
2 maj 19:25
robi: f(x)= −3x2+6x−4
29 sty 07:54
janek191:
![rysunek](rys/152818.png)
f(x) = −3 x
2 + 6 x − 4
a = − 3, b = 6, c = −4
więc
q = f(p) = f( 1) = −3*1
2 + 6*1 − 4 = − 3 + 6 − 4 = −1
W =( 1, − 1)
Postać kanoniczna
f(x) = a*(x − p)
2 + q = −3*( x − 1)
2 − 1
29 sty 10:18
VII: Dzień dobry .
To żeś sobie poćwiczył.
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Duże mrozy u Ciebie ?
29 sty 10:20
janek191:
Witam.
Teraz jest −2 C.
29 sty 11:00
Igor: X²+6x+11
28 lis 09:12
Iga:
f(x)= x2+6x+9+2 = (x+3)2+2
28 lis 16:48