Wyznacz wszystkie wartości parametru p
Radek: Wyznacz wszystkie wartości parametru "p" t3−2t2+(p−1)t+5 dla których równanie ma co najmniej
jeden pierwiastek wymierny
Jak takie coś obliczyć? Dziękuje za pomoc
1 maj 20:19
ICSP: równanie ?
1 maj 20:20
Radek: Hmyy, ale jak ?
1 maj 20:23
1 maj 20:23
WueR:
Mozliwe pierwiastki wymierne dla tego wielomianu to ±1,±5 (zakladajac, ze rownanie ma postac:
t3−2t2+(p−1)t+5).
1 maj 20:24
ICSP: Jakie równanie ?
1 maj 20:24
WueR: Oczywiscie musialem napisac taka sama glupote...w nawiasie mialo byc: zakladajac, ze rownanie
ma postac: t3−2t2+(p−1)t+5=0.
1 maj 20:26
Radek: p=−3 i −15 ?
1 maj 20:27
ICSP: za mało
1 maj 20:52
Radek: −1 i −33
1 maj 20:57
Mila:
W(t)= t3−2t2+(p−1)t+5
W(1)=1−2+p−1+5=p+3,
p+3=0⇔p=−3
W(−1)=−1−2−(p−1)+5=2−p+1=3−p
3−p=0⇔p=3
W(5)=125−2*25+5(p−1)+5=125−50+5p−5+5=75+5p
75+5p=0
p=−15
W(−5)=−125−50−5p+5+5=−165−5p
−165=5p
p=−33
odp.
p∊{−33,−15,−3,3}
1 maj 21:03
ICSP: 3 dobrze 1 źle
1 maj 21:03