matura
zawodus: Matura to bzdura
Zadanie 1 (4pkt)
Rozwiąż nierówność
|x−1|+|x
2−4|≥x+4
Zadanie 2 (5pkt)
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których pierwiastki rzeczywiste równania
(m+1)x
2+14x+6m
2+8 spełniają warunek x
1<m<x
2
Zadanie 3 (3 pkt)
Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a i b prawdziwa jest nierówność
a(a+2b)≥(6−3b)b−17
Zadanie 4 (4 pkt)
Dany jest trójkąt ABC o podstawie AB. Wysokość CD poprowadzona z wierzchołka C dzieli podstawę
na dwa odcinki takie, że |AD|=72 cm i |DB|=28 cm. Prostopadle do podstawy poprowadzono prostą,
która podzieliła trójkąt ABC na dwa trójkąty o równych polach. Oblicz długość odcinków na
które ta prosta podzieliła podstawę trójkąta ABC.
Zadanie 5 (4 pkt)
Wyznacz wszystkie liczby naturalne a i b dla których pierwiastkiem wielomianu
| | ab | | 11 | |
W(x)=x3+( |
| −b)x2−(a+ |
| )x+2 jest liczba pierwsza. |
| | 4 | | 2 | |
Zadanie 6 (4 pkt)
Dany jest okrąg o równaniu x
2+y
2+6x−4y−5=0. Wyznacz miarę kąta utworzonego przez dwa
promienie poprowadzone do punktów przecięcia się tego okręgu z osią OY
Zadanie 7 (4 pkt)
Rozwiąż równanie
| | 1 | |
|
| cosx+ 2sin2x = 1+sin2xcosx |
| | 2 | |
w przedziale <0,2π>
Zadanie 8 (4 pkt)
Oblicz ile jest liczb naturalnych 10 cyfrowych, których suma cyfr wynosi co najmniej 4.
Zadanie 9 (4 pkt)
Dany jest sześcian ABCDA
1B
1C
1D
1 o podstawach ABCD i A
1B
1C
1D
1.
Przez przekątną AC podstawy i środki krawędzi A
1D
1 i C
1D
1 poprowadzono płaszczyznę.
Wykaż, że przekątne otrzymanego przekroju przecinają się pod kątem 90 stopni.
Zadanie 10 (5 pkt)
Ciąg liczbowy (x,y,z) jest rosnącym ciągiem geometrycznym i x+y+z=42, natomiast ciąg
| | z | |
(x+4,y−4, |
| ) jest arytmetyczny. Oblicz x,y,z. |
| | 16 | |
Zadanie 11 (6 pkt)
W urnie znajdowało się 10 kul białych i n kul czarnych. Z urny wylosowano dwa razy po jednej
kuli bez zwracania. Oblicz ile było kul w urnie jeśli prawdopodobieństwo wylosowania kul
| | 35 | |
różnego koloru jest większe od |
| . |
| | 68 | |
Zadanie 12 (3 pkt)
| | 1 | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| |
| | x−1 | |
a) narysuj wykres funkcji g(x)=|f(|x|)|
b) Podaj wszystkie wartości parametru m, dla których równanie g(x)=m ma dokładnie 3
rozwiązania.
1 maj 19:15
Marcin: Dziękuję ślicznie

W sam raz na nockę ta maturka
1 maj 19:16
Saizou : mogę się dołączyć xd?
1 maj 19:19
zawodus: Mam nadzieję, że wszystko dobrze przepisałem z kartek i nie ma żadnych literówek

Jestem ciekaw jak oceniacie poziom trudności zadań
1 maj 19:19
zawodus: Saizou nigdzie nie ma napisane, że nie wolno się dołączyć

Proszę tylko "ekspertów" o nie zepsucie zabawy
1 maj 19:20
Marcin: Mamy tutaj pisać odpowiedzi do sprawdzenia?
1 maj 19:21
Saizou : to zadanie 5 jest takie proste czy mi się wydaje ?
1 maj 19:25
muflon: To są przecieki z CKE?
1 maj 19:26
zawodus: To zależy tylko od was

Można się umówić na podanie odpowiedzi jak wszyscy wszystko zrobią

tutaj inwencja leży po waszej stronie
1 maj 19:27
zawodus: Saizou jeśli dla ciebie jest proste to nie musi być proste dla wszystkich

Dla osób, które mają wyniki około 90% to wszystko jest proste

Tak oficjalne przecieki
1 maj 19:29
Saizou : mi w sumie obojętnie
1 maj 19:29
Marcin: Tam chyba jedynym możliwym pierwiastkiem (liczbą pierwszą), jest 2, tak? W piątym.
1 maj 19:30
ułan: dobry wałek z tymi przeciekami
1 maj 19:34
kyrtap: Macie mi nie podawać odp do rana tutaj
1 maj 19:35
kyrtap: bo uduszę
1 maj 19:36
Marcin: heheh to groźba czy prośba?
1 maj 19:36
kyrtap: tym razem groźba
1 maj 19:36
kyrtap: ps Marcin że tak wyrażę prostacka ta matura z sierpnia
1 maj 19:37
Saizou :
no to w pierwszym wyszedł przedział x∊.....
1 maj 19:37
Marcin: Skoro prostacka, to chyba dobrze
1 maj 19:38
kyrtap: Saizou spróbuj
1 maj 19:38
kyrtap: zawodus a sam policzyłeś to?
1 maj 19:39
kyrtap:
1 maj 19:41
zawodus: mam wszystkie odpowiedzi, bo 9 zadań jest czysto autorskich jedno ze zmienionymi danymi a dwa
przepisane.

Niestety, ale zadań z geometrii tak szybko się nie wymyśla
1 maj 19:41
kyrtap: dziękuje bardzo za przygotowanie zadań
1 maj 19:43
kyrtap: Marcin od której to maturę byś robił bo ja z jakieś 45 minut bym odpoczął
1 maj 19:50
Saizou :
zawodus powiem ci że poziom taki średni xd
taka może być w maju
1 maj 19:50
kyrtap: Saizou to ty będziesz mieć chyba 100 % w maju?
1 maj 19:51
kyrtap: ale zgodzę Saizou że ta matura w porównaniu z tymi z Pazdro jest trochę łatwiejsza
1 maj 19:53
Saizou : chyba nie
1 maj 19:53
Marcin: Ja też na razie odpoczywam kyrtap

Saizou z tym 5 miałbym chyba problem. Będą takie dwie pary liczb? Czy coś mieszam?
1 maj 19:59
zawodus:
1 maj 19:59
zawodus: to nie miała być odpowiedź
Marcin dla ciebie
1 maj 20:00
Marcin: Jaka odpowiedź? Jak ja tu żadnej odpowiedzi nie widzę
1 maj 20:00
ułan: w drugim zadaniu warunek Δ>0. nie da się tego policzyć

wychodzi wielomian 3 stopnia z
którego się rozwiacać nie da
1 maj 20:04
zawodus: idę na film

Powodzenia wszystkim, którzy rozwiązują te zadanka
1 maj 20:05
zombi: Nie rzucajcie na razie rozwiązań pls. Może umówimy się na konkretną godzinę i wtedy zawodus od
razu wszelkie wątpliwości rozwieje.

No chyba, że bardzo wam zależy wrzucać je już teraz, to
nie ma problemu.
1 maj 20:07
Marcin: Ja jestem na tam (jeżeli chodzi o propozycję zombi) Odpowiedzi będę o 5 rano, ok?
1 maj 20:08
Marcin: na tak*
1 maj 20:08
kyrtap: weźcie nie komentujcie narazie tej matury tylko przysiądźcie do niej i zróbcie ją w spokoju bo
tak to co to za robota
1 maj 20:08
kyrtap: ja podam swoje o 3 w nocy
1 maj 20:09
Marcin: Jak ja jej teraz nie robię!
1 maj 20:09
zawodus: tak i ja wstanę o 5 rano

żebyście mnie czasem tutaj nie ujrzeli o tej godzinie
1 maj 20:10
Marcin: A po co masz iść spać?
1 maj 20:13
kyrtap: Marcin przez Ciebie się tylko przestawiłem ze spaniem
1 maj 20:13
zawodus: Ja w przeciwieństwie do was jestem człowiekiem i muszę spać
1 maj 20:14
Marcin: głupoty gadasz
1 maj 20:15
kyrtap: a my to co jakieś grzyby?
1 maj 20:15
Marcin: Nadludź. Ty jesteś kyrtap nadludź
1 maj 20:17
kyrtap: czemu ja ?
1 maj 20:17
razor:

Chyba nie do końca rozumiem zadanie 4. Jeżeli podzielimy trójkąt ABC prostą prostopadłą do
podstawy to powstanie trójkąt i czworokąt a nie dwa trójkąty?
1 maj 20:18
Marcin: Bo tak mocno ogarniasz matmę
1 maj 20:19
kyrtap: hahaha teraz to mnie rozśmieszyłeś ja i ogarnianie matmy
1 maj 20:20
kyrtap: razor wszystko się wyjaśni o 5 rano narazie sam pomyśl
1 maj 20:21
Saizou : pytanie do Marcina kto wprowadził koncepcję nadczłowieka ?
1 maj 20:25
zawodus: UWAGA UWAGA
W zadaniu 4 powinno oczywiście być
... podzieliła trójkąt ABC na dwie figury o równych polach.
Bardzo przepraszam za błąd w przepisywaniu
1 maj 20:25
Marcin: Saizou, chodzi Ci o Hitlera?
1 maj 20:34
Saizou :
nie....
1 maj 20:39
Saizou : ale z narodowością trafiłeś
1 maj 20:40
Marcin: a to luzik
1 maj 20:40
52: Ktoś z Młodej Polski ?
1 maj 20:40
Marcin: Przykro mi, nie wiem
1 maj 20:40
5-latek: chyba to byl niczego sobie (ten ktory wymyslil
1 maj 20:41
kyrtap: na zasadzie eliminacji wybiorę 7 streszczeń do przeczytania
1 maj 20:44
Saizou : właśnie też tak myślałem, ale potem sprawdziłem i się okazało że wprowadził to rusek
1 maj 20:44
Saizou :
no to też zależy gdzie wprowadził xd
− do literatury
− do filozofii
1 maj 20:46
Marcin: To dopisz na wikipedii, że wprowadziłem koncepcję nadczłowieka na stronę matematyka.pisz.pl
1 maj 20:49
Saizou : haha, widzę że już sprawdziłeś xd
1 maj 20:50
Marcin:
1 maj 20:51
bezendu:
Witam

Ej nawet ja bym chyba zrobił wszystkie zadania
1 maj 20:52
kyrtap: to zrób
1 maj 20:53
Marcin: Ja bym chyba 4 nie zrobił. Nie wiem czego się tu zaczepić

Ale w sumie dłużej się nie
zastanawiałem
1 maj 20:53
kyrtap: A ja jeszcze tego nie robiłem i jadę na pizzę sobie więc do później (trzeba się odstresować)
1 maj 20:55
Domel: razor − ty to niczym Ojciec Mateusz jesteś

− każdą pułapkę wykryjesz
1 maj 20:56
kyrtap: Marcin jesteś?
2 maj 00:17
Marcin: Jestem, ale oglądam 'Wesele'
2 maj 00:25
Eta:
Czyje?
2 maj 00:25
Marcin: Wyspiańskiego
2 maj 00:26
jakubs: Marcin szybki jesteś

Ja dopiero będę czytał Nie Boską komedię
2 maj 00:27
kyrtap: serio Ci się chce to oglądać nie lepiej streszczenia poczytać?
2 maj 00:27
kyrtap: ja jutro lektury zaczynam
2 maj 00:28
kyrtap: teraz się biorę za arcy ciekawą maturę stworzoną przez zawodusia
2 maj 00:28
Marcin: Nie, nie chce mi się! Niestety bardziej wpada mi do głowy film, niż przeczytane streszczenie.
Nie−boska komedia jest poryta
2 maj 00:28
Marcin: Powiedz jaki masz wynik w prawdopodobieństwie, bo jestem ciekawy czy mi się zgadza
2 maj 00:30
kyrtap: dopiero wróciłem Marcin z pizzy teraz zaczynam ją robić
2 maj 00:32
kyrtap: kilka piw i można robić
2 maj 00:32
Marcin: Kilka piw mówisz?

No na trzeźwo robić matury nie wypada
2 maj 00:34
razor: mi wyszło {18,19,20,21,22}
2 maj 00:34
Marcin: W prawdopodobieństwie?
2 maj 00:36
kyrtap: Cicho z tymi odpowiedziami
2 maj 00:36
kyrtap: cisza nocna
2 maj 00:36
Marcin: No tak razor, poryłem się

Mam to samo, dzięki
2 maj 00:38
razor: a 2 zrobiłeś? jakieś kosmiczne rzeczy mi wychodzą przy Δ
2 maj 00:39
kyrtap: cisza nocna
2 maj 00:41
2 maj 00:42
Hugo: Hugo s.ie kompíe ale chetnie zazyje z wamí troche org**

btw 20min
2 maj 00:45
kyrtap: spoko Hugo
2 maj 00:47
Marcin: To kto pisze za Hugo skoro on się kąpie?
2 maj 00:47
kyrtap: mama?
2 maj 00:47
Marcin: Pewnie tak

Ciekawe czy zrobisz 4, bo ja nie mam pomysłu
2 maj 00:48
kyrtap: z piwem zawsze zrobię
2 maj 00:49
Hugo: asystetka
2 maj 00:49
Piotr:
w zad 2 to w ogole nie ma rownania
2 maj 00:49
kyrtap: no chciałem to napisać bo nie ma równa się zero
2 maj 00:50
kyrtap: ale mniejsza z tym
2 maj 00:50
Marcin: Czepiacie się
2 maj 00:51
Piotr:
a skad wiesz, ze jest = 0 ?
2 maj 00:51
kyrtap: Piotr tak na marginesie napisał
2 maj 00:51
kyrtap: no nie wiem przykładowo napisałem zazwyczaj tego typu równania kończą się zerem
2 maj 00:52
Hugo: co sadzicie o ty ze oke robi w 1dniu mature z ang P i R? rok temu bylo tak z matma
2 maj 00:52
Marcin: Ja się z tego cieszę. Przynajmniej nie muszę dwa razy jechać do szkoły
2 maj 00:53
kyrtap: delta w drugim się zeruje?
2 maj 00:59
kyrtap: znaczy te wyrażenie z delty?
2 maj 00:59
Marcin: Nie.

Chociaż nie do końca rozumiem o co pytasz
2 maj 01:01
kyrtap: bo warunek musi być Δ>0 i tam pod deltą stoi wyrażenie m i coś nie widzę pierwiastków tej
nierównośći
2 maj 01:02
Piotr:
nie. przeciez Marcin dal link co wychodzi z delty. zawodus gdzies walnal byka. i dlatego
niewiadomo, gdzie i co jest po =.
2 maj 01:03
kyrtap: aha luz czyli to zadanie z błędem oki
2 maj 01:04
Marcin: Ty się nie kapnąłeś że jest błąd?
2 maj 01:06
kyrtap: nie nie zwróciłem uwagi ale tak przeczuwałem że coś nie tak
2 maj 01:07
2 maj 01:09
kyrtap: Marcin trzeba też odreagować
2 maj 01:09
Marcin: No tak. I przed i po
2 maj 01:11
kyrtap: ja Marcin potrzebuję też tego bo jak podejdę spięty do tego najważniejszego egzaminu to będą
nici
2 maj 01:13
razor: ktoś zrobił 4?
2 maj 01:14
Marcin: Nie ma się co spinać

Ja się ewentualnie zepnę przed polskim
2 maj 01:14
Marcin: Ja nie zrobiłem. Nie mam pomysłu właśnie na to 4.. razor, dałeś radę?
2 maj 01:15
kyrtap: ludziki jak napisałem (a+b)2 +(b−2)2 + (b−1)2 +12≥0 to już wykazałem nie?
2 maj 01:15
razor: kyrtap tak
Marcin zrobiłem ale nie wiem czy dobrze

mogę wrzucić jeśli chcesz
2 maj 01:16
kyrtap: nie jeszcze razor
2 maj 01:16
kyrtap: ja pomyślę
2 maj 01:16
Marcin: (a+b)2 + (4b2−6b+17) ≥ 0
Według mnie, to nawet coś takiego wystarczy.
2 maj 01:17
razor: no ale wypadałoby napisać co oznacza wtedy Δ < 0
2 maj 01:17
kyrtap: według mnie to nie starcza mi
2 maj 01:18
Marcin: No tak, ale chodzi mi o sam zapis końcówki. Wiadomo, że później jeszcze liczysz Δ, która jest
ujemna
2 maj 01:18
kyrtap: dla Marcina to jeszcze przed przekształceniami było to oczywiste
2 maj 01:20
kyrtap:
2 maj 01:20
zombi: Ktoś 4, bo nie wiem czy takie śmieszne rzeczy mają wychodzić ?
2 maj 01:22
Marcin: Tam ma być 2b
2, a nie 4b
2, bo się znowu walnąłem przy przepisywaniu

No kyrtap powiedzi mi, że pokazanie że Δ<0 nie oznacza prawdziwości tej nierówności dla każdej
liczby rzeczywistej
2 maj 01:22
kyrtap: czekajcie tu mi się nasuwa jakieś twierdzonko one moment
2 maj 01:23
Marcin: Zombi, pogadaj z razorem
2 maj 01:23
razor: zombi zrobiłem, ile ci wyszło?
2 maj 01:23
kyrtap: wiem wiem ale dla ciebie ta nierówność jest już oczywista

a(a+2b)≥(6−3b)b−17
2 maj 01:23
Marcin: Wiadomo że jest oczywista

Ja to widzę, ale muszę to tym gościom z CKE udowodnić, bo nie
kumają:(
2 maj 01:25
Marcin: Ja czekam na wasze rozwiązanie zadania 4, bo jestem bardzo ciekawy..
2 maj 01:27
kyrtap: a ja mam pomysł Marcinie
2 maj 01:28
Marcin: To pisz rozwiązanie
2 maj 01:29
kyrtap: muszę dokończyć

ale jeszcze nie wiem czy sposób ok
2 maj 01:29
Marcin: To czekam
2 maj 01:30
zombi: Mów pierwszy jak potwierdzę albo zaneguję, bo wstydzę się takich brzydkich liczb wrzucać, bo
nie wiem czy to jest ok.
2 maj 01:31
razor: moje liczby raczej brzydkie nie są

60 i 40
2 maj 01:31
kyrtap: poczekajcie bo ja nie jestem ekspertem w geometrii
2 maj 01:32
Marcin: O prosze jaki ładny wynik
2 maj 01:32
kyrtap: jednak mój sposób dał plamę ale nie dawajcie jeszcze rozwiązania
2 maj 01:38
zombi: Czekaj, jeszcze raz policzę, może mam w rachunkach błąd. z/w
2 maj 01:39
kyrtap: idę spać bo zasnąłem przy kompie zrobię jutro te zadanka na kozaku
2 maj 01:47
Marcin: Widzę że u Ciebie jest coraz gorsza forma ze snem
2 maj 01:48
zombi: Dobrze razor tez mam 60 i 40. Błąd w rachunkach miałem.
2 maj 01:52
Marcin: zad 1:
x∊(−∞; √2−1> ∪ <3;+∞)
2 maj 01:53
Marcin: Zombi, ew. Razor. Możecie napisać rozwiązanie tego zadania?
2 maj 01:53
razor: Marcin zgadza się
2 maj 01:54
razor: Mogę wrzucić swoje
2 maj 01:54
Marcin: Dziękii
2 maj 01:54
zombi: Tak w pierwszym mam to samo.
2 maj 01:57
zombi: 8 przez zaprzeczenie, ale wynik jaki macie?
2 maj 01:58
Marcin: W sumie nie liczyłem. Ale też robiłbym przez zaprzeczenie
2 maj 02:01
razor:
| | h | | y | |
z tw. Talesa − |
| = |
| ⇒ 72y = hx |
| | 72 | | x | |
Czerwona kreska dzieli ten trójkąt na dwie figury o tym samym polu
Druga figura to połączenie trapeza prostokątnego o podstawach h, y i wysokości 72−x oraz
trójkąta prostokątnego o bokach 28 i h
| 1 | | h+y | |
| 28h + |
| (72−x) = 25h |
| 2 | | 2 | |
Rozwiązując ten układ równań mamy x = 60
2 maj 02:02
kyrtap: mogę przedstawić swój sposób bo inaczej wyliczyłem przed zaśnięciem
2 maj 02:05
razor: w 4 mam 9*109 − 67
2 maj 02:05
zombi: Troszkę szybciej mam:
oraz
xy = 50h
czyli
xy=50h
hx=72y
dzielę stronami, bo można dostaję
I podstawiam do xy=50h i mam
| | 6 | |
xy = 50 |
| y ⇔ y(x−60) =0 ⇔ x=60 nie potrzeba trzeciego równania tutaj.  |
| | 5 | |
2 maj 02:06
kyrtap: ja w ogóle inaczej to wyliczyłem ale chyba mój dłuższy sposób
2 maj 02:07
razor: hmm w sumie patrzę na swoje obliczenia i w ogóle z tego 3 równania nie korzystałem
2 maj 02:07
Marcin: Ja mam 66 hmm.. poszukam jeszcze jednej
2 maj 02:07
zombi: Ja mam 9*109 − 66
2 maj 02:08
kyrtap: ja robiłem z tangensa, potem z układu równań
2 maj 02:08
zombi: Też właśnie się zastanawiałem czy potrzebuję to trzecie równanko, ale w sumie to po co sobie
utrudniać, życie i spróbowałem z dwoma
2 maj 02:09
razor: Nie szukaj źle spojrzałem

powinno być 66
2 maj 02:09
Marcin: Ok, czyli to w sumie przyjemne zadanko było
2 maj 02:13
Marcin: W piątym macie:
a=5 b=11
a=7 b=5?
Bo nie wiem czy tutaj nie poryłem
2 maj 02:15
zombi: Tak.
2 maj 02:18
Marcin: ok
2 maj 02:19
zombi: i jeszcze a=13 b=3
2 maj 02:21
razor: ja mam jeszcze 13 i 3
2 maj 02:22
Marcin: hehe ok

zawsze czegoś nie uwzględnię
2 maj 02:23
zombi: Analityczna kąt 90o?
2 maj 02:25
razor: tak
2 maj 02:26
Marcin: | | 9 | |
No faktycznie, bo mamy przecież b=2+ |
| .. żebym tylko takich błędów za kilka dni nie |
| | a−4 | |
robił
2 maj 02:26
zombi: Spokojnie Marcin, wchodzisz do sali i jest full skupienie, poza tym masz 3 godziny!

W tym
czasie możesz spokojnie jeszcze 3−4 razy sprawdzić calutką pracę.
2 maj 02:27
Marcin: 3 godziny to strasznie długo. Ja tak średnio to maturkę w niecałą godzinę robię
2 maj 02:29
razor: Ja tak mam jakoś, że w domu robię więcej głupich błędów niż gdzieś na sprawdzianie czy próbnej
maturze
2 maj 02:29
zombi: Ja mam na odwrót na sprawdzian i konkursach i wypalam, a jak robię na spokojnie w domu to
wszystko wychodzi. 3 godziny to mega dużo czasu, jeśli zadania będą nad wyraz schematyczne, z
automatu, to zamierzam sprawdzić je z 4−5 razy, bo przy takich zadaniach w 1h 20min się kończy
pisanie, przynajmniej u mnie.
2 maj 02:32
Marcin:

Nieźle, ja mam wręcz przeciwnie

Analityczna trudna nie była
2 maj 02:33
Marcin: Na pewno będą nad wyraz schematyczne.
2 maj 02:34
zombi: Matura z ubiegłego roku, jeezu gdybyśmy taką dostali to 100% to jest lajcik straszny.
2 maj 02:35
razor: Przez całe liceum miałem sprawdziany robione tak, że jak wiedziało się wszystko to ledwo
udawało się zdążyć napisać cały

Więc jak raz napisałeś to nie miałeś czasu sprawdzić,
trzeba było uważać co się pisze
2 maj 02:35
Marcin: razor, na Ciebie stres działa mobilizująco
2 maj 02:35
Marcin: Dwa lata temu też jakaś specjalnie trudna nie była maturka

A CKE daje coraz łatwiejsze.
2 maj 02:37
zombi: Chyba, że nam jako ostatnim ze starą maturą dowalą hardkora
2 maj 02:38
Marcin: Ktoś tu dzisiaj napisał, że dla kogoś kto ogarnia dobrze matmę, to im trudniejsza matura, tym
lepiej
2 maj 02:39
zombi: Nie dzisiaj, ostatnio to pisałem.
2 maj 02:39
razor: Spodziewam się jakiegoś ciekawego dowodu na odsiew
2 maj 02:39
Marcin: Co masz na myśli pisząc 'odsiew'?
2 maj 02:42
zombi: No wiesz, żeby oddzielić przeciętnych od mocniejszych. Najlepiej, żeby był algebraiczny

Nierówność byłaby
2 maj 02:45
Marcin: Jednym zadaniem różnicy nie zrobisz

I powiedzmy sobie szczerze, że 100% to nie tylko wiedza,
ale też i szczęście
2 maj 02:46
zombi: Szczęście, dyspozycja dnia. Trzeba próbować + robisz tych zadań tyle właśnie po to, aby się nie
mylić na maturze, a jak wiadomo nauka w las nie idzie.
2 maj 02:51
Marcin: Niby nie, ale szkoda mi osób, które wiedzą bardzo dużo, a nie potrafią zdać dobrze matury przez
stres..
2 maj 02:53
zombi: Ja idę spać. Trzymajcie się
2 maj 03:13
Marcin: Dobrej nocy zombi
2 maj 03:34
2 maj 07:52
zawodus: Kto uważa, że zadania drugiego nie da się rozwiązać?
2 maj 08:59
52: Ja
2 maj 09:10
zawodus: oczywiście
Piotrek brakuje =0
2 maj 09:11
zawodus: (w zadaniu 2 powinno być =0), abyśmy mieli równanie
To mamy jedną osobę

czekamy dalej
2 maj 09:12
asap: Ja też uważam, że nie da się tego zrobić
2 maj 10:08
jerey: zawodus wrzucisz wyniki do zadan?
2 maj 10:11
ułan: #kyrtap jesteś pewny swojego rozwiązania zadania trzeciego?
2 maj 10:58
ułan: ok, jesteś pewny, to ja źle popatrzyłem, sorki
2 maj 10:59
Saizou : można też tak
a(a+2b)≥(6−3b)b−17
a2+2ab≥6b−3b2−17
a2+2ab+3b2−6b+17≥0
a2+2ab+b2+b2−6b+9+b2+8≥0
(a+b)2+(b−3)2+b2+8≥0
2 maj 11:16
zawodus: Dobrze zaraz wrzucę wyniki. Część zadań została już poprawnie rozwiązana
2 maj 11:31
zawodus: Saizou umiesz zrobić zadanie 2?
2 maj 11:32
Saizou :
szczerze nie rozwiązywałem, wiec daj mi chwilkę
2 maj 11:33
Saizou :
x1<m
m<x1
======+
x1−x2<0
lx1−x2l<0
dobrze myślę ?
2 maj 11:34
zawodus: Bo dużo osób twierdzi, że zadania nie da się rozwiązać

(dopisz sobie =0, aby mieć równanie)
2 maj 11:34
Saizou : tam powinno być
x1<m
m<x2
2 maj 11:34
zawodus: wg mnie |x
1−x
2|<0 nigdy nie zachodzi
2 maj 11:40
Saizou : 
xd
2 maj 11:41
zawodus: poza tym, to podobno jest problem z deltą
2 maj 11:44
Piotr 10: A te zadanie 2 można tak?
10 Δ > 0
20 (m+1)*f(m) < 0
30 m+1≠0
?
2 maj 11:46
Saizou :
Δ>0
po przekształceniach
6m3+6m2+8m−41<0
2 maj 11:47
zawodus: Piotrek można, ale nie policzysz delty
2 maj 11:49
Piotr 10: jak to

?
2 maj 11:50
zawodus: umiesz rozwiązać nierówność 6m
3+6m
2+8m−41>0 ?
2 maj 11:55
Piotr 10: Aaa.. ok

.
2 maj 11:56
Piotr 10: Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a i b prawdziwa jest nierówność
a(a+2b)≥(6−3b)b−17
a2+2ab ≥ 6b − 3b2 − 17
a2+2ab − 6b+ 3b2+ 17 ≥ 0
a2+2ab + b2+b2 − 6b+b2+ 17≥0
(a+b)2 +(b−3)2+ b2+8≥0
2 maj 12:02
Saizou :
Piotrze dokładnie to samo napisałem o 11:16
2 maj 12:04
Piotr 10: Hehe xD. Ta sama myśl
2 maj 12:05
Piotr 10: Zad 5/
W(2)=0
2 maj 12:07
Saizou : tak
2 maj 12:08
zawodus: Oficjalne odpowiedzi
Zadanie 1
x∊(−
∞,
√2−1> ∪ <3,+
∞) −
prawidłowa odpowiedź padła wcześniej (ciekawe czy z wolframa czy liczyliście

)
Zadanie 2
m∊(−4,−2)
Zadanie 3
dowód (jak będą chętni to podam moją wzorcówkę inną od wszystkich

)
Zadanie 4
Odcinki to 60 i 40
Zadanie 5
a=5, b=11 lub a=7,b=5 lub a=13,b=3
tutaj też się udało
Zadanie 6
kat ma 90 stopni
też wyszło (pamiętajcie, że rysunek nie będzie brany jako dowód

)
Zadanie 7
| | π | | 3π | | 5π | | 7π | |
x∊{ |
| , |
| , |
| , |
| } |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
(nikomu się chyba liczyć nie chciało

)
Zadanie 8
9*10
9−66
(to poszło

)
Zadanie 9
dowód
Zadanie 10
x=2,y=8,z=32
(znów nikt nie ruszył)
Zadanie 11
k∊{18,19,20,21,22}
(chyba ktoś podał prawidłową odpowiedź)
Zadanie 12
a) rysunek można wykonać na stronie www.desmos.com/calculator
b) m=1
(znowu nikt nie ruszył)
Jak macie pytania lub uwagi to czekam
2 maj 12:14
stefan: możesz przedstawić rozwiązanie zadania drugiego?
2 maj 12:27
zawodus: aż takie trudne było?
2 maj 12:31
panan: może ktoś podać rozwiazanie 5, tutaj coś trzeba kombinować z p. wymiernymi?
2 maj 12:33
zawodus: Jadę na zakupy może ktoś jeszcze wymyśli zadanie 2

Zadanie 5 może ktoś podać rozwiązanie kto zrobił

(a tacy byli)
2 maj 12:35
razor: zgadza mi sie wszystko ale tego 2 bym nie zrobil raczej, nawet gdyby delta wychodzila normalnie
2 maj 12:38
jerey: w zadaniu 4. poprowadzono prostą prostopadłą do AB ktora podzieliła na 2 trojkąty o równych
polach. ? nie bardzo rozumiem ?
wychodzi na to ze podzieliła na trójkąt i czworokąt ?
2 maj 12:47
stefan: była poprawka, chodzi o dwie figury o takich samych polach
2 maj 13:06
jerey: własnie zauwazyłem przed chwilką
2 maj 13:07
kyrtap: Zadanie z analityczną można rozwiązywać z rysunku ?
2 maj 13:26
razor: nie
2 maj 13:27
kyrtap: oki
2 maj 13:28
kyrtap: czyli nie mogę brać punktów przecięcia osi oy z okręgiem
2 maj 13:32
kyrtap: ?
2 maj 13:32
Saizou : możesz, ale musisz je policzyć a nie z rysunku odczytać
2 maj 13:33
kyrtap: dobra już chyba mam pomysł ale nie powiem w tym wypadku rysunek dużo pomaga
2 maj 13:34
zawodus: Rysunek to podstawa

Co z zadaniem drugim?
2 maj 13:43
kyrtap: już potem można np z tw. cosinusów pojechać?
2 maj 13:43
kyrtap: będę myślał bo mam chyba koncepcję
2 maj 13:44
kyrtap: zawodus z cosinusów można obliczyć gdy jest analityczna?
2 maj 13:45
Karol: Teraz by było super, jakby ktoś podał sposób rozwiązania wszystkich zadań !
2 maj 13:51
Saizou : zawodus wolfram podaje że
| | 1 | | 1 | | 389 | |
−6(m+ |
| )3−6(m+ |
| )+ |
| >0 |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
54t
3−54t+389>0
2 maj 13:51
zawodus: Kyrtap można

ale najlepszy sposób to iloczyn skalarny.
Saizou tej nierówności z delty nie umiecie rozwiązać. Trzeba to zrobić inaczej
2 maj 14:17
kyrtap: nie miałem iloczynu skalarnego
2 maj 14:27
kyrtap: zawodus ze wzorów Vietea dla pierwiastka 3 stpopnia?
2 maj 14:33
kyrtap: czy się mylę ?
2 maj 14:35
Piotr 10: Ktore zadanie ?
2 maj 14:37
jerey: równanko trygonom. bardzo przyjemne
2 maj 14:37
kyrtap: jerey każde równanko trygonometryczne jest przyjemne
2 maj 14:40
kyrtap: Piotrze w drugim
2 maj 14:40
Piotr 10: A chodzi Ci o rozwiązanie tej nierownosci ?
2 maj 14:41
kyrtap: tak
2 maj 14:42
Piotr 10: To daj sobie spokój
2 maj 14:42
kyrtap: czemu?
2 maj 14:43
kyrtap: za trudne dla mnie ? czy jak?
2 maj 14:43
Piotr 10: Bo jak
zawodus powiedział, my jej nie rozwiazemy
2 maj 14:44
2 maj 14:45
Piotr 10: No i masz

.
zombi fajne wzorki
2 maj 14:46
zombi: Kiedyś liczyłem sobie takie pierwiastki dla śmiesznych wielomianów, nie polecam
2 maj 14:49
kyrtap: aha spoko Piotrze
2 maj 15:01
kyrtap: robiliście zadanie z ciągiem z układu równań?
2 maj 15:04
Piotr 10: Ja nie robiłem
2 maj 15:06
razor: robiłem
2 maj 15:07
zombi: ja też
2 maj 15:09
Marcin: Ja narysowałem tylko taki poglądowy rysunek do analitycznej. Przecież wiem, że muszę jeszcze
dodać obliczenia
2 maj 15:14
kyrtap: w omedze będzie C2n+10?
2 maj 15:18
jerey: własnie , zrobił ktos 11? mi cos nie wychodzi
2 maj 15:27
Marcin: | 10 | | n | | n | | 10 | | 35 | |
| * |
| + |
| * |
| > |
| |
| 10+n | | 9+n | | 10+n | | 9+n | | 68 | |
Ja mam tak.
2 maj 15:31
2 maj 15:33
jerey: n w sumie wypadnie
2 maj 15:33
jerey: A− zdarzenie sprzyjające ?
2 maj 15:36
kyrtap: Marcin nie kminie twojego zapisu
2 maj 15:37
Marcin: Bo ja prawdopodobieństwa nie kumam i robię to tak chaotycznie. Może dlatego

Wynik się
zgadza (robiłem metodą drzewka)
2 maj 15:39
kyrtap: czekaj jeszcze pomyślę swoją metodą może się uda
2 maj 15:40
Marcin: No kmiń kmiń. Tak się więcej nauczysz
2 maj 15:42
kyrtap: chyba nic z tym zadaniem nie wymyślę
2 maj 15:54
Marcin: Narysuj sobie drzewko.
Ogólnie masz 10+n kul. Teraz dwa razy losujesz kule. Uwzględnij dwie możliwości, tzn najpierw
czarna, później biała i odwrotnie. Po wyciągnięciu jednej kuli masz już n+9 kul
2 maj 15:58
kyrtap: wiem ale myślałem że można to jakoś że wyliczę omegę i potem zdarzenie tak jak zawsze pewnie
można jakoś ale nie wiem jak
2 maj 15:59
Tyrmand: Jak zrobić zadanie 4.? Bo domyślam się że z podobieństwa, ale nie potrafię dojść do tego,
dlaczego te trójkąty miałyby być podobne...
2 maj 16:00
zombi: Jerey twoim sposobem
2 maj 16:01
zombi: Patrz wyżej tam jest rozwiązanie razora i moje do zadania 4.
2 maj 16:02
Marcin: Tyrmand popatrz gdzieś do góry. Tam masz rozwiązanie
2 maj 16:03
kyrtap: mam Tyrmand rozpisać?
2 maj 16:04
Karol: Czy podałeś dobrą odpowiedź do zadania 12
2 maj 16:05
Tyrmand: czekaj, najpierw poszukam u góry
2 maj 16:05
2 maj 16:06
zombi: n+10*
2 maj 16:08
jerey: | | | |
zombi ale dlaczego moc zbioru | |
| | |
mamy n kul czarnych i 10 białych a losujemy 2 bez zwracania :
2 maj 16:09
kyrtap: to ja tak robiłem zombi i dupa
2 maj 16:09
jerey: ok, teraz mi sie wyswietliła

czyli miałem ok , dzieki
2 maj 16:09
Tyrmand: dobra, już kumam 4.
2 maj 16:10
Marcin:

Karol, a dlaczego według Ciebie zawodus podał złą?
2 maj 16:12
zawodus: Widzę, że temat nadal żyje

Dobra już wrzucam rozwiązanie "sławnego" zadania drugiego, którego nikt nie zrobił
2 maj 16:21
zawodus: A tak w ogóle to jestem ciekaw czy interesuje was jeszcze jedna maturka, którą jeśli znajdę
trochę czasu mógłbym ułożyć
2 maj 16:23
kyrtap: ja jestem za zawodus
2 maj 16:23
Tyrmand: 2.
f(m)<0 dla a>0
f(m)>0 dla a<0
2 maj 16:23
Tyrmand: ja też jestem za
2 maj 16:24
zawodus: Tyrmand jesteś maturzystą?

Może uzasadnisz skąd takie warunki i czy da nam to rozwiązanie zadania?
2 maj 16:24
Karol: Widocznie jestem za głupi, byłbym wdzięczny gdyby ktoś powiedział mi co złego zrobiłem :
Rozpocząłem od
f(x)=1/x następnie przesunąłem o wektor 1 w prawo czyli f(x)= 1/x−1 , wszystko odbiłem z dołu
do góry i f(x)= |1/x−1| po czym odbiłem wszystko z lewej do prawej |1/|x−1|| i wyszedł mi
jakiś strasznie dziwny rysunek... Na tej stronie co Zawodus posłał, wychodzi inny wykres
aniżeli ten co Ty posłałeś

.
2 maj 16:25
Saizou : a ja jestem przed a nie za
2 maj 16:26
Marcin: No i ja też jestem za
2 maj 16:26
zombi: Jasne zawodus, wrzucaj
2 maj 16:26
zawodus: Wykres podany przez
Marcina jest ok

Karol nie ma czegoś takiego "odbiłem z lewej do prawej"
Jeśli już to z prawej na lewą

Po drugie
| | 1 | | 1 | |
| |
| | →(f(|x|)) → | |
| | |
| | x−1 | | |x|−1 | |
2 maj 16:29
zawodus: Miałem wrzucać zadanie nr 2, ale
Tyrmand być może wie jak je rozwiązać, zatem poczekamy
2 maj 16:30
Tyrmand: tak, jestem maturzystą
−jeśli parabola ma ramiona skierowane w górę (czyli a>0), to oba miejsca zerowe muszą się
znajdować po obu stronach argumentu "m", a zatem f(m) musi się znajdować pod osią dla a>0
−dla a<0 nad osią
2 maj 16:31
kyrtap: ale wrzuć mi rozwiązanie prawdopodobieństwa bo widocznie take warunki które dałem czyli
Ω = C2 n+10
A = C1n* C110 nie są dobre
2 maj 16:31
Tyrmand: prawdopodobieństwo, gdy coś się losuje kolejno, to chyba rzeczywiście najpewniej jest rozwiązać
drzewkiem
2 maj 16:32
kyrtap: ok w takim razie zrobię drzewkiem choć nie lubię tego sposobu
2 maj 16:33
zawodus: Tyrmand dobrze tylko jeszcze wytłumacz wszystkim dlaczego nie piszesz warunku z deltą
2 maj 16:33
Tyrmand: nie no, chyba trzeba jeszcze:
m≠−1 żeby była funkcja kwadratowa
Δ>0
tylko szczerze powiem że ta delta to taka trochę nierozwiązywalna
2 maj 16:38
Marcin: Czyli nadal nic nie wiadomo
2 maj 16:43
Tyrmand: z delty mi wyszło coś takiego:
−24m3+24m2−32m+228>0
2 maj 16:45
Marcin: Tak jak każdemu.
2 maj 16:47
Tyrmand: czyli wg wolframa w wersji przybliżonej:
m<2,2642
2 maj 16:47
Saizou :
może chodzi o to że skoro
a*f(m)<0 dla to z warunku x1<m<x2 muszą istnieć pierwiastki
w sumie już to czuję ale nie wiem jak to zapisać xd
2 maj 16:48
zawodus: Dobrze, to w takim razie ja podam rozwiązanie, bo niestety, ale nikt nie potrafi uzasadnić
prostego faktu
Rozwiązanie zadania 2
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których pierwiastki rzeczywiste równania
(m+1)x
2+14x+6m
2+8 spełniają warunek x
1<m<x
2
Zadanie specjalnie tak dobrane, żeby delty nie dało się prosto policzyć.
Interesuje nas, aby liczba m znajdowała się pomiędzy x
1 oraz x
2.
Wystarczające są do tego warunki:
1. a>0 i f(m)<0
2. a<0 i f(m)>0
Można je połączyć w jeden warunek
a*f(m)<0
U nas powstaje nierówność do rozwiązania
(m+1)(m
3+7m
2+14m+8)<0
Ta nierówność się już elegancko liczy

Odpowiedź taka jak podana wyżej m∊(−4,−2)
W tym zadaniu nie jest w cale potrzebny warunek Δ>0

(dlaczego?)
2 maj 16:49
Bogdan:
Dzień dobry. zawodus, czy zadanie 9 czeka na rozwiązanie?
2 maj 16:55
zawodus: Cześć
Bogdan 
Część osób twierdzi, że zrobiła, ale jeśli masz ochotę to nie odmówię ci tej przyjemności
2 maj 16:59
Marcin:

Witaj Bogdanie. Ja sobie jakoś z tym poradziłem, ale może ktoś zapisałby taki w pełni dokładny
dowód, na pełną ilość punktów
2 maj 16:59
Bogdan:

Myślę, że mój rysunek zamieszczony tu
248694 i ten rysunek wyjaśniają sprawę.
α = 45
o
2 maj 17:15
Karol: Witam, mam pytanie odnośnie zadania 11.
Narysowałem sobie drzewko i wyszła mi nierówność :
| 10 | | n | | 10 | | n | | 35 | |
| * |
| + |
| * |
| > |
| |
| 10+n | | 9+n | | 10+n | | 9+n | | 68 | |
Z tego
35n
2 − 695n + 3150 < 0
√Δ = 205
n1 = 7 n2 ~12,8
Zrobiłem gdzieś błąd?
2 maj 17:33
zawodus: Zła nierówność, bo napisałeś dwa razy to samo po znaku "+"
2 maj 17:37
Tyrmand: przecież dobrze wyszło
2 maj 17:51
Marcin: Karol według mnie, to teraz liczysz dwa razy to samo.
2 maj 17:54
ciekawy: Mi wyszlo tak samo jak Karolowi sposobem jereya
2 maj 17:55
Cash18: Karol wynik okej, tylko znak się coś nie zgadza. Pamiętaj że wynik to wszystkie kule − czyli
trzeba też dodać 10 białych
2 maj 18:01
Tyrmand: dokładnie, +10
2 maj 18:04
Cash18: A mógłbym ktoś mi rozpisać zadanie z wielomianem, bo nie mam pomysłu − Ktoś widzę już prosił,
ale nie spotkało się to z żadnym odzewem
2 maj 18:08
Marcin: Jedynym możliwym pierwiastkiem, który jest liczbą pierwszą jest dwójka

Próbuj dalej
2 maj 18:09
Cash18: No właśnie do tego doszedłem sam, ale dalej nic nie mogę wyliczyć z tego równania
2 maj 18:11
Tyrmand: A Ty to Marcin jakoś zauważyłeś? Bo mi to z 4 linijki zajęło że tą liczbą pierwszą jest
tylko dwójka
2 maj 18:12
Cash18: To łatwo było zauważyć z twierdzenie o p. wymiernych
2 maj 18:14
Marcin: Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych. Skoro wszystkie możliwe pierwiastki całkowite, to 1,
−1, 2, −2, to widać, że tylko 2 jest liczbą pierwszą
2 maj 18:15
Cash18: To wiem ale jak mam W(2)=0 to tutaj się komplikuje, niby nic wielkiego ale nic nie wychodzi z
układu.
2 maj 18:18
Marcin: Napisz co Ci wychodzi, jeżeli podstawiasz 2 i przyrównujesz wielomian do 0.
2 maj 18:19
Tyrmand: O, to jednak twierdzenia się przydają
2 maj 18:19
Bet: Podesłałby mi ktoś rozwiązania arkuszy z tegorocznych maturek R z zadania.info?
2 maj 18:32
Marcin: Wszystkich?
2 maj 18:33
Bet: Mhmm z tego roku 2−8 zestaw z rozszerzenia 2014
2 maj 18:42
Bet: Opornie mi to idzie, im więcej robię tym mniej wiem
2 maj 18:43
cash18: po wielu trudach, wynik wyszedl
2 maj 18:47
2 maj 18:48
Bet: małe to trochę
2 maj 18:48
Marcin: Powiększ sobie

Przeglądarka Ci to specjalnie zmniejszyła
2 maj 18:50
zadaj: Dobrze mam na razie 5 zadanie
W(2)=ab−4b−2a−1
2 maj 18:51
Bet: Wymiary : 43px × 300px więc nie przeglądarka, tylko to jakaś miniaturka chyba :<
2 maj 18:53
zadaj: Przez chrome odpal.
2 maj 18:53
Bet: dziękuje ślicznie

cholerny firefox
2 maj 18:54
Marcin:
2 maj 18:55
zawodus: Zadaj teraz to przyrównaj do zera i wyznacz liczby a i b spełniające dane równanie
2 maj 19:06
zadaj: ab−4b−2a−1=0
ab−4b=2a+1
b(a−4)=2a+1
2 maj 19:41
Saizou :
ab−4b−2a−1=0
b(a−4)−2a+8−8−1=0
b(a−4)−2(a−4)=9
(a−4)(b−2)=9
a skoro to liczby naturalne to
9=9*1 lub 9=3*3
2 maj 19:44
Marcin: | | 2(a−4) +9 | | 9 | |
b= |
| → 2+ |
| Widać teraz, że żeby to były liczby całkowite dodatnie, to za |
| | a−4 | | a−4 | |
a możesz wstawić 5, 7 lub 13
2 maj 19:47
zadaj: dzięki.
2 maj 19:51
zawodus: Zapraszam na maturkę w wersji mini
2 maj 20:11
Matejko: zaraz zrobie
8 maj 14:52