Sześcian przecięto
Matejko:

Sześcian przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną dolnej podstawy i środki dwóch
krawędzi górnej podstawy. Pole otrzymanego przekroju jest równe 40,5cm
2. Oblicz jego
objętość.
nie wyszedł mi ten sześcian ale wiecie o co chodzi
zielonym oznaczyłem ten przekrój czyli trapez równoramienny
MOJE OBLICZENIA I WNIOSKI:
dolna przekątna trapezu to a
√2 a górna to
a√22
z twierdzenia pitagorasa licze ramie:
c−ramie trapezu
a
2+
a22=c
2
czyli c=
√5a2
i teraz wysokość tego trapezu z pitagorasa: aha i dolną postawe podzieliłem na
a√22 i 2
razy
a√24
i dalej ze zworu na pole i podstawiałem i wyszło mi a=12 a ma być a=6. Co mam źle? Prosze o
pomoc
30 kwi 18:58
Matejko: mam xD błąd obliczeniowy a tyle się opisałem
30 kwi 19:03
Janek191:
| 5 | |
c2 = a2 + (12 a)2 = |
| a2 |
| 4 | |
p
1 = a
√2
p
2 = 0,5 a
√2
x = ( p
1 − p
2): 2 = 0,25 a
√2 =
14 a
√2 ⇒ x
2 =
18a
2
zatem
c
2 = x
2 + h
2
| 5 | | 1 | | 9 | |
h2 = |
| a2 − |
| a2 = |
| a2 |
| 4 | | 8 | | 8 | |
Pole trapezu
| 3√2 | |
P = 0,5*( p1 + p2)*h = 0,5*1,5 a√2* |
| a = 40,5 / * 4 |
| 4 | |
4,5 a
2 = 162 / : 4,5
a
2 = 36
a = 6
V = 6
3 = 216
===========
1 maj 07:21
Bogdan:

Odpowiednio oznaczając potrzebne do rozwiązania długości możemy uniknąć wielu
rachunków, wtedy prościej i w krótszym czasie uzyskamy rozwiązanie.
| 1 | | 81 | | 9 | | 3 | |
w = √8a2 + a2 = 3a, |
| *3a*6a = |
| ⇒ a2 = |
| ⇒ a = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | √2 | |
| 3 | |
V = (2a√2)3 = (2* |
| *√2)3 = 63 = 216 |
| √2 | |
1 maj 13:11
Bogdan:
Nie trzeba trzymać się kurczowo wyuczonych oznaczeń, np. nie musimy oznaczać krawędzi
sześcianu literką a. Warto przyjąć przyjazne oznaczenia. W tym zadaniu oznaczyłem długość
przekątnej kwadratu 4a
1 maj 13:15
kasiaxm: Matejko:
''dolna przekątna trapezu to a√2 a górna to a√2/2''
Jak obliczyłeś to a√2/2?
4 mar 17:40