Logarytmy
Paweł: Witam! , pomoże mi ktoś w zadaniu z logarytmów
1 maj 03:20
Raf: Podaj treść ;>
1 maj 03:24
Paweł: Zadanie 2 z tego linku
https://matematykaszkolna.pl/forum/21658.html
rozwiązalem wszystko do końca tak jak Bogdan
Wyszlo:
a
1= −8 a
2=4
i co dalej

w dziedzinie był określony przedział a∊(0,1)∪(1,
∞)
W 1 warunku dla Δ>0 wyszedl przedział a∊(−
∞,−4)∪(0,
∞)
No i nie wiem co teraz z tym a
1= −8 i a
2 = 4 zrobic czy
dla przedziałów a szukać części wspolnej czy poprostu sprawdzić czy te a
1 i a
2 zawieraja się
w obu przedziałach czy tylko w jednym z nich?
1 maj 03:33
Paweł:
1 maj 03:45
Marcin: Dziedzina to są wszystkie x, które możesz podstawić do nierówności/równania.
Skoro więc masz w założeniach, że x≥0 (tak przykładowo), to −8 odpada. Przecież to rozumiesz
1 maj 03:48
Paweł: Nie zrozumiałes o co mi chodzi w tym zadaniu, popatrz jak bogdan je rozwiazał:
na koncu wychodzi a1=−8 oraz a2=4 no i sie zastanawiam jak określić te rozwiązania
w dziedzinie logarytmów wyszło ze a∊(0,1)∪(1,∞)
a w 1 warunku ( Δ>0) a∊(−∞,−4)∪(0,∞)
no i nie wiem czy mam np znaleźć część wspolna dla tych dwóch przedziałów "a" ,czy tylko
sprawdzam rozwiązania a1,a2 dla jednego − któregoś z tych przedziałów
1 maj 04:02
Paweł: Te zadanie jest na zasadzie zadan z funkcji kwadratowej tylko ze jeszcze dochodzi dziedzina
wyliczana z logarytmów co sprawia ze nie wiem co z tym zrobić
1 maj 04:05
Marcin: Ustal jedną dziedzinę dla a: część wspólna z obu warunków.
Nie ma ona nic wspólnego z dziedziną ustalaną dla x.
1 maj 04:13
Marcin: Przecież gdybyś −8 uznał za dobry wynik, to później miałbyś logarytm o ujemnej podstawi, a
wiesz że tak być nie może.
1 maj 04:15
Paweł: Część wspolna dla a∊(0,1)∪(1,∞) i a∊(−∞,−4)∪(0,∞) to:
a∊(0,1)∪(1,∞)
a1= − 8 ∉ a∊(0,1)∪(1,∞)
a2= 4 ∊ a∊(0,1)∪(1,∞)
podstawilem a2=4 do wzoru :
loga(x2 −2x +1) − logax = logaa
i wyszlo ze suma pierwiastków podniesionych do kwadratu równa sie 34, wiec sie chyba zgadza
1 maj 04:19
Paweł: w sumie to masz racje na poczatku jest przeciez okreslone ze a>0 a≠1 wiec −8 odpada
1 maj 04:21
Marcin: Pewnie że się zgadza
1 maj 04:22
Paweł: Wydaje sie ze to koniec zadania, dzięki

!
1 maj 04:25