Logarytmy
Paweł: Witam , mam jeszcze pytanie odnosnie tego zadania:
https://matematykaszkolna.pl/forum/247832.html
x − log5 = xlog5 + 2log2 − log(1+2
x)
Czy mógłbym zapisać to w taki sposób:
log10
x + log(1+2
x) − log5
x = log2
2 + log5
log(10
x(1+2
x)) − log5
x = log(4*5)
log(10
x + 20
2x) − log5
x = log20
| | 10x + 202x | |
log( |
| ) = log20 |
| | 5x | |
Nie wiem czy dobrze robie , nie jestem pewien czy w taki sposób moge wymnażać:
10
x(1+2
x) = 10
x + 20
2x
Jesli to jest dobry sposob to czy ktos moglby go dokonczyc?
1 maj 00:03
Paweł: ?
1 maj 00:17
Paweł: ?
1 maj 00:28
Paweł: ?
1 maj 00:53
kyrtap: Paweł wszystko ok wydaję się lecz potem masz błąd przy 202x powinno być 20x
1 maj 01:07
kyrtap: a nie sory dobrze
1 maj 01:07
kyrtap: a nie sory ja mam rację
1 maj 01:08
Marcin: Masz przecież bardzo podobnie rozwiązanie jak w tym linku który podałeś
| 10x(1+2x) | |
| =20, to przecież ten sam zapis. |
| 5x | |
1 maj 01:08
kyrtap: tam przy wymnażaniu przez 10x
1 maj 01:08
Marcin: Tego już nie rozumiem, skąd Ci się to wzięło?
10x(1+2x) = 10x + 202x
1 maj 01:13
Paweł: Dobra, sam juz sie zagmatwalem, nie potrzebnie szukam problemu, wystarczylo ze zostal w potędze
wprowadzony X i nagle sie mi pogmatwalo wszystko

,, dzieki chlopy
1 maj 01:17
Paweł: Marcin, ale ze co ze zapis jest zly czy blad w wyliczniu?
1 maj 01:19
Marcin: Powinieneś mieć tak:
Nie mam pojęcia skąd się wziął Twój zapis po prostu. Nie mowię że to błąd. może nie
1 maj 01:27
Marcin: No i pamiętaj (jak słusznie zauważył kyrtap), że 10
x * 2
x, to 20
x, a nie 20
2x
1 maj 01:29
Paweł: ja sie zagmatwalem z wymnażaniem:
10x(1+2x) = 10x + 202x <−−−− dobrze wymnożylem , dobrze potęgi?
bo mam dwa wzory na potęgi :
an * am = an+m
an*bn = (a*b)n
I dlatego sie zastanawiam czy będzie :
10x(1+2x) = 10x + 202x
czy
10x(1+2x) = 10x + 20x
1 maj 01:32
Paweł: No wlasnie czyli stosuje wzór an*bn = (a*b)n bo podstawy sa inne a potega ta sama
1 maj 01:34
Marcin: Tak. Sam sobie odpowiedziałeś
1 maj 01:36
Paweł: Wlasnie o to mi chodzilo bo sie zagmatwalem z tymi dwoma wzorami , juz wszystko jest ok ,
Dzieki wam Marcin i Kyrtap

!
1 maj 01:38
Marcin: Ok, to teraz lecę czytać dalej
1 maj 01:40
Marcin: Tak jak teraz patrzę, to Tobie w tym działaniu chodziło o to, czy dobrze wymnażasz, a ja się
głupi zastanawiałem skąd Ty to wziałeś (myślałem że kontynuujesz obliczenia)

Strach się bać
czytania ze zrozumieniem
1 maj 01:44
Paweł: Marcin , nie martw sie , matura z polskiego nie jest taka straszna( z podstawy szczegolnie)
JA bynajmniej sie do niej nie przygotowywalem i zdalem, bardziej martwie sie o rozszerzona
matme
A co to tego zadania, to tak chodzilo mi o wymnażanie , zastosowanie tych 2 wzorów, wystarczylo
ze w potęgach pojawil sie X, a ja juz zaczalem sie mylic, ale juz jest ok

Dzięki
1 maj 01:55
Marcin: Zdałeś już? Podchodzisz teraz drugi raz, tak?
1 maj 01:57
Paweł: Matury pisalem w 2012, zdalem ale teraz podchodze do rozszerzenia z matmy i angola
1 maj 02:00
Marcin: 'Pjona!'. Też piszę rozszerzenie z matmy i angielskiego
1 maj 02:00
Paweł: No dobrze, to przydatne przedmioty na studia

dobra uciekam dalej sie uczyc, ty tez leć bo
masz więcej do zdawania na maturze
1 maj 02:06
Marcin: Ok, lecę
1 maj 02:17