Logarytmy
P@weł: Znajdzie się jakis dobry człowiek który rozwiąże mi równanie z logarytmów?
Rozwiąż równanie:
x − log5 = xlog5 + 2log2 − log(1+2x)
Bardzo byłbym wdzięczny. dopiero co przerabiam ten dział i chciałbym zrozumiec te rownanie.
Proszę o rozwiązanie .
24 kwi 18:53
daras: nie
24 kwi 18:57
24 kwi 18:58
irena_1:
x−log5=xlog5+2log2−log(1+2
x)
x+log(1+2
x)−xlog5=log2
2+log5
log10
x+log(1+2
x)−log5
x=log4+log5
2
x(1+2
x)=20
2
2x+2
x−20=0
2
x=t>0
t
2+t−20=0
(t+5)(t−4)=0
t=−5<0 lub t=4
t=4
2
x=4
x=2
24 kwi 19:02
P@weł: bardzo dziekuje Irenko
24 kwi 22:46
.....: irenko irenko
25 kwi 19:11
pigor: ..., Rozwiąż równanie
x−log5= xlog5+2log2−log(1+2x) .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub np. tak : x∊R , wtedy
x−log5= xlog5+2log2−log(1+2x) ⇔ log(1+2
x)+x(1−log5)= log5+log2
2 ⇔
⇔ log(1+2
x)+x(log10−log5)= log5+log4 ⇔ log(1+2
x)+xlog2= log20 ⇔
⇔ log(1+2
x)*2
x= log20 ⇔ (1+2
x)*2
x= (1+4)*4 ⇔ 2
x=4 ⇔
x=2 . ...
25 kwi 19:26
P@weł: MaM pytanie czy muszę obliczać w tym równaniu dziedzinę
27 kwi 21:34
zawodus: dziedzina to R.
Czasem wygodniej nie liczyć od razu dziedziny i po prostu sprawdzić rozwiązanie. (gdy
korzystamy z definicji)
Jeśli mamy funkcje to od razu dziedzina
27 kwi 21:38