Trygonometria - pomocy!:):):)
Blue: Mam takie zadanko:
Korzystając z tabeli wartości funkcji trygonometrycznych podanej obok, oblicz:
d) sin589
e)cos860
f) tg954
obliczyłam pierwsze trzy przykłady:
np. miałam coś takiego:
sin 413 = sin(360+53) = sin53 = cos37
albo
tg597 = tg(360 +237) = tg237 = ctg(270−237) = ctg33
W TABELI MAM TYLKO WARTOŚCI OD 31 DO 41

A więc może podpowiecie, jak rozłożyć te trzy przykłady , które podałam, bo nie mam zielonego
pojęcia

Pomożecie?
30 kwi 22:49
30 kwi 22:51
Blue: Ale ja muszę korzystać tylko z tej tabelki od 31 do 41 , a nie z całej...
30 kwi 22:55
Blue: Czy da się to jakoś rozłożyć

?
30 kwi 22:55
sushi_ gg6397228:
to pokazuj po kolei jak liczysz; pewnie trzeba policzyć wersję na minusie i
parzystośc/nieparzystość wykorzystać
30 kwi 22:56
sushi_ gg6397228:
stopnie wychodzą 41; 40; 36−−> po redukcji o 360, 180 i 90 stopni.
Trzeba tylko odpowiednie operacje porobić
30 kwi 23:02
Blue: Przecież pokazałam jak liczyłam to , co umiałam. A ze te trzy pierwsze przykłady (d, e, f) nie
wiem, jak się wgl zabrać
30 kwi 23:02
Blue: za*
30 kwi 23:02
Mila:
d) sin589=sin(360+229)=sin229=sin(180+49)=−sin49=−cos41
e) cos 860=cos(2*360+140)=cos140=cos(180−40)=−cos 40
f) tg954=tg(5*180+54)=tg54=ctg36
30 kwi 23:03
Blue: Mila, kochana jesteś, dzięki
30 kwi 23:19
Mila:
30 kwi 23:20