Rozwiąż układy równań i przeprowadź dyskusję
Dawid ? : Rozwiąż układy równań i przeprowadź dyskusję rozwiązań w zależności od wartości parametru:
{x+my=1
{mx+y=1
Jak coś takiego można rozwiązać, dziękuje za pomoc ?
30 kwi 22:20
sushi_ gg6397228:
wyznaczniki
30 kwi 22:20
30 kwi 22:29
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
30 kwi 22:32
Dawid ? : Obliczyłem Wx i wy i co teraz muszę zrobić ?
W=−1−m2
Wx=−1−m
Wy=1−m
30 kwi 22:36
sushi_ gg6397228:
czytać dalej link i patrzec jakie są warunki dla W,Wx, Wy−−−> ukł. oznaczony, nieoznaczony
sprzeczny. Wtedy wyjda "liczby" dla "m"
30 kwi 22:44
sushi_ gg6397228:
tylko, że źle są policzone wyznaczniki
30 kwi 22:45
Maslanek: W=1−m2
Wx=m−1
Wy=1−m
30 kwi 22:47
Dawid ? : Wx=
|1 m| =1−m ?
|1 1|
30 kwi 22:52
Dziadek Mróz:
30 kwi 23:04
Dawid ? : Ale skąd się wzięło −1 ? u maslanek ?
30 kwi 23:08
Dawid ? : Czyli jest oznaczony dla każdego m prócz −1,1.
Nieoznaczony dla m=1 ?
A oznaczony jak to rozwiązać?
30 kwi 23:36