zadanie
jacek2: ojciec i syn pracujac razem wykonaliby pewną prace w ciągy 12 dni. Ponieważ po 8 dniach
wspólnej pracy syn zachoraował, ojciec pracując sam potrzebował jeszcze 5 dni do ukończenia
pracy. W ciągu ilu dni każdy z nich sam mógłby wykonać tę pracę?
30 kwi 15:21
30 kwi 15:41
Trivial:
Powiedzmy, że ojciec i syn mają pewne prędkości wykonywania pracy: v
o, v
s. Pracując razem
wynikową prędkością jest v
o+v
s. Potrzebują 12 dni aby skończyć, zatem
(v
o+v
s)*12 = 1
Ta jedynka nie ma większego znaczenia. Oznacza ilość wykonanej pracy. Równie dobrze mogłaby być
to dwójka. Ważne natomiast, aby użyć tej samej liczby także w drugim równaniu:
(v
o+v
s)*8 + v
0*5 = 1
Jest to układ dwóch równań liniowych. Należy obliczyć prędkości v
o, v
s, a potem rozwiązać:
30 kwi 15:44
Trivial: Zapomniałem dopisać, że jedynka w równaniach 3 i 4 także oznacza ilość wykonanej pracy.
30 kwi 15:47
J: Lepsze słowo : "wydajność" ..
30 kwi 15:50
Marcin: Wątpię, że takie zadanie pojawi się na maturze. Ostatnio na próbnej maturze operon miał coś
podobnego i zrobiła się z tego taka 'mini' afera
30 kwi 15:54
Trivial: Przecież to zadanie jest niezmiernie typowe.
30 kwi 15:56
Piotr 10:
Czyli ojciec
| 1 | |
| pracy wykonał w przeciągu 5 dni |
| 3 | |
1 − x dni
y=15 dni
no i teraz wyliczyamy sobie x
tak po chlopsku xD
30 kwi 16:01
Piotr 10: Marcin takie zadanie to gratis 5 punktów
30 kwi 16:02
kyrtap: masz racje Piotrze
30 kwi 16:04
Trivial: Piotr 10, ja nie lubię tego sposobu.
30 kwi 16:05
Piotr 10: Zapewne dlatego, że napisałem to bardzo niedokładnie
30 kwi 16:06
Trivial:
Nie. Po prostu nie lubię zapamiętywania magicznych formułek.

Mój sposób wyprowadziłem na
poczekaniu.
30 kwi 16:08
Piotr 10: Ja tutaj nie widzę żadnych magicznych formułek, ja tak to po prostu rozumiem
30 kwi 16:09
kyrtap: moim zdaniem to co w linku podałem jest bardzo zrozumiałe
30 kwi 16:09
Trivial: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Dlaczego akurat |
| + |
| = |
| ? |
| | x | | y | | 12 | |
30 kwi 16:10
Piotr 10: | 1 | |
| − to praca wykonana w przeciagu jednej godziny przez syna |
| x | |
| 1 | |
| − to praca wykonana w przeciagu jednej godziny przez ojca |
| y | |
| 1 | |
| − to jest część pracy wykonanej w przeciagu godziny przez ojca i syna razem |
| 12 | |
30 kwi 16:11
Trivial: kyrtap, to co podlinkowałeś opisuje mój sposób (pomijając odrobinę inne oznaczenia).
30 kwi 16:11
Piotr 10: sorki w przeciagu jednego dnia, pomyłka
30 kwi 16:11
Trivial: OK, już rozumiem. Bez obrazy, ale i tak wolę swój sposób importowany ekspresem z fizyki.
30 kwi 16:14
Piotr 10: Spoko, każdy woli swój sposób

.
30 kwi 16:15
Trivial: Ależ oczywiście, że nie. Jak tylko widzę lepszy sposób to natychmiast go wchłaniam do
późniejszego użycia.
30 kwi 16:16
ola: Piotrze z tego co czytałam robiłeś arkusz ze strony zadania.info z 26 kwietnia, może moglibyśmy
to omówić? mam mały problem a widzę że nawet coś rozumiesz z tej matematyki, pomożesz?
30 kwi 17:11
Marcin: Ja nie mówię, że to zadanie jest truudne
30 kwi 17:14