Wykaż, że jeżeli α,β,γ są kątami trójkąta, to α- β- γ- sinα + sin β + sin γ =
kamilek12: Wykaż, że jeżeli α,β,γ są kątami trójkąta to:
sinα + sin β + sin γ = 4cosα/2*cosβ/2* cos γ/2.
30 kwi 11:52
aga: nastepny...moze tobie jednak ktos pomoze, bo nie widzialam, aby ktos narazie to zadanie zrobil,
chociaz bylo kilka razy na forum
30 kwi 11:57
Piotr 10: bylo robione te zadanie przeze mnie na forum, kilka dni temu.
30 kwi 12:01
kamilek12: a moglbys link podać?
30 kwi 12:02
30 kwi 12:03
ICSP: α + β + γ = 180 ⇒ γ = 180 − (α + β)
L = sinα + sinβ + sinγ = sinα + sinβ + sin(α + β) =
= sinα + sinβ + sinαcosβ + cosαsinβ =
= sinα(cosβ + 1) + sinβ(cosα + 1) =
| | cosβ + 1 | | cosα + 1 | |
= sinα * 2 *( |
| ) + sinβ * 2 * ( |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
| | β | | α | |
= 2sinα * cos2 |
| + 2sinβ * cos2 |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | α | | α | | β | | β | | β | | α | |
= 4sin |
| *cos |
| * cos2 |
| + 4 * sin |
| * cos |
| * cos2 |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | β | | α | | β | | α | | β | |
= 4cos |
| * cos |
| * [ sin |
| * cos |
| + cos |
| * sin |
| ] = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | β | | α | | β | |
= 4 * cos |
| * cos |
| * sin( |
| + |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | β | | γ | |
= 4 * cos |
| * cos |
| * cos |
| = P |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
c.n.w.
30 kwi 12:09
pigor: ..., no to jeszcze do mojej ...

szuflady, ponieważ
α+β+γ= π ⇒ γ= π− (α+β) ⇒
12γ=
π2−
12(α+β)
a wtedy np. tak :
L= sinα+sinβ+sinγ = 2sin
12(α+β)cos
12(α−β)+sinγ =
= 2sin(
π2−
12γ)cos
12(α−β)+2sin
12γcos
12γ =
= 2cos
12γ [cos
12(α−β)+sin(
π2−
12(α+β)] =
= 2cos
γ2 * [cos
12(α−β)+cos
12(α+β)] = 2cos
γ2 * 2cos
α2cos
β2 =
=
4cosα2cosβ2cosγ2 =
P . c.n.w. ...
30 kwi 12:47