matma
kyrtap: Jak oceniacie dzisiejszą maturę z zadań info. ?
26 kwi 14:13
Marcin: o, zaraz sobie zrobię
26 kwi 14:14
Piotr 10: Trudna.
26 kwi 14:14
kyrtap: Też mi się tak zdaje odnośnie tego ostrosłupa strasznie duże liczby mi wyszły i rzuciłem to
zadanie w cholerę
26 kwi 14:15
Piotr 10: z ostroslupem to łatwe, tam trzeba sie nie pomylic w oznaczeniu bok IACI to krawedz podstawy
a zrobiles to z trygonometrii ?
26 kwi 14:16
kyrtap: tak czekaj luknę
26 kwi 14:17
kyrtap: czekaj już wiem gdzie błąd o ja dlatego sinus taki wyszedł dziwny już to robię dzięki Piotrze
26 kwi 14:18
kyrtap: poprawiam znaczy
26 kwi 14:19
Piotr 10: a masz ten dowod trygonometryczny zrobiony moze ?
26 kwi 14:19
kyrtap: prawdopodobieństwo za to chyba proste, albo ja źle obliczyłem
26 kwi 14:19
kyrtap: nie wyszedłem z założenia ze α + β + γ = 180 stopni i potem to sinusowałem i z cosinusowałem
ale coś nie wychodzi
26 kwi 14:20
kyrtap: chyba że to niepoprawna metoda
26 kwi 14:21
Piotr 10: moment, moze cos wyjdzie teraz mi
26 kwi 14:23
Marcin: Tak jak sobie patrzę na tą maturkę, to nie wydaje się jakaś nadzwyczaj trudna, ale muszę
jeszcze ją na spokojnie przerobić

Z tym dowodem trygonometrycznym jednak miałbym problem.
26 kwi 14:23
kyrtap: po 3 pierwszych zadaniach też takie miałem Marcin wrażenie
26 kwi 14:24
Piotr 10: Ja tak samo

piona
26 kwi 14:24
Marcin: Bo czwarte to akurat ten dowodzik
26 kwi 14:25
kyrtap: Piotr 10 jak coś ciekawego Tobie wyjdzie daj znać
26 kwi 14:25
kyrtap: Piotrze podaj wynik jaki Tobie wyszedł w prawdopodobieństwie
26 kwi 14:25
Piotr 10: ile z prostokatem Ci wyszlo ?
26 kwi 14:26
kyrtap: Nie wyszło, liczyłem z tw. cosinusów dla ΔABE niewiadomą x i przyjąłem za α = 45 stopni i
potem wyszło mi równanie gdzie Δ jest ujemna pozdro
26 kwi 14:28
Piotr 10: mi wyszlo P= 14√1345
nie mozesz przyjac kata 450, bo nie wiadomo czy to kwadrat
26 kwi 14:29
kyrtap: masz rację
26 kwi 14:31
kyrtap: pomyślę jeszcze bo wydaję się być proste
26 kwi 14:32
Piotr 10: mi sie wydaje ze z tym dowodem z trygonometrii
to trzeba te wzory zastosowac
| | α+β | | α − β | |
sinα+sinβ = 2 sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
26 kwi 14:32
Piotr 10: dobra wiem juz
26 kwi 14:34
Piotr 10: no wg mnie te zadanie wykracza poza program, bo tych wzorow juz nie ma w liceum ale no dobra
26 kwi 14:35
kyrtap: co to za wzór?
26 kwi 14:35
Marcin: Piotrek, a znałeś ten wzór?
26 kwi 14:36
26 kwi 14:37
26 kwi 14:37
kyrtap: fajnie że te wzory są w tablicach na maturze
26 kwi 14:37
kyrtap: dzięki poczytam
26 kwi 14:38
kyrtap: czyli wniosek z tego taki że nie będę dobrze przygotowany do matury z matmy
26 kwi 14:43
Piotr 10: Spoko, takiego zadania nie powinno byc na naszej maturze raczej
26 kwi 14:43
kyrtap: no ale wiesz jak robię błędnie zadanie z tym prostokątem lub bryłą, szkoda gadać
26 kwi 14:44
Marcin: Jak Ci kilka punktów ucieknie to jeszcze nic takiego strasznego się nie stanie

Przecież nie
chcesz mieć 100%
26 kwi 14:50
kyrtap: czemu nie?

Przecież każdy kto się przygotowywał przez trzy lata walczy o 100%
26 kwi 14:51
Piotr 10: Zad.
| | α | | β | | γ | |
sinα+sinβ+sinγ = 4 cos |
| *cos |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Rozwiązanie:
| | α+β | | α−β | |
sinα+sinβ+sinγ = 2sin |
| cos |
| + sinγ |
| | 2 | | 2 | |
γ=180
0 − (α+β) ; sinγ=sin(α+β)
| | α+β | | α−β | |
2sin |
| cos |
| + sin(α+β) |
| | 2 | | 2 | |
sin2α=2sinαcosα,a więc :
| | α+β | | α+β | |
sin(α+β) = 2 sin |
| * cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α+β | | α−β | | α+β | | α+β | |
2sin |
| cos |
| + 2 sin |
| * cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α+β | | α−β | | α+β | |
=2sin |
| [ cos |
| +cos |
| ] |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
α+β+γ=180
0
α+β = 180
0 − γ
| | 1800 − γ | | α−β | | α+β | |
2sin |
| [ cos |
| +cos |
| ] |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α−β | | α | | β | | α | | β | |
cos |
| = cos |
| *cos |
| + sin |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α+β | | α | | β | | α | | β | |
cos |
| = cos |
| *cos |
| − sin |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α−β | | α+β | | α | | β | |
cos |
| +cos |
| = 2 cos |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
A zatem:
| | 1800 − γ | | α | | β | |
2sin |
| * 2 cos |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | γ | | α | | β | | γ | | α | | β | |
2 * sin ( 900 − |
| ) * 2 cos |
| *cos |
| = 2* cos |
| * 2 cos |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | β | | γ | |
= 4 cos |
| *cos |
| cos |
| ( Ls=Ps) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
c.n.w
26 kwi 14:57
kyrtap: najfajniejsze jest to że dużo dają miejsca na maturze do pisania, jeżeli się coś nie powiedzie
i się skreśli to już w ogóle miejsca sporo będę miał
26 kwi 14:58
kyrtap: dzięki Piotrze
26 kwi 15:06
Piotr 10:
26 kwi 15:07
kyrtap: lecę coś zjeść bo aż zgłodniałem po tej maturze
26 kwi 15:09
zawodus: Zadanko znane

Jeśli rzeczywiście nie idzie inaczej jak z tego wzoru to wykracza poza materiał.
Zaraz pomyśle o innym sposobie
26 kwi 15:14
Piotr 10: Nie da rady inaczej chyba ; / po po prawej stronie są kąty połowkowe wiec trzeba to jakos
zastosowac chyba
26 kwi 15:15
himruin: W 5 wyszło mi P=840, a Wam?
26 kwi 19:41
Marcin: Tak. Mi też wyszło P=840.
26 kwi 20:18
matma : i jak Marcin? jakie refleksje?
26 kwi 20:22
kyrtap: kurde zły sobie nick dałem
26 kwi 20:22
Marcin: Na temat tej matury?

W maju będzie na pewno prościej
26 kwi 20:23
Marcin: No mogłem się domyślić że to Ty

Widzę że nicki sobie zmieniasz cwaniaku
26 kwi 20:23
kyrtap: ciągle tak piszesz nie chce mi się wierzyć
26 kwi 20:23
Marcin: Ciągle tak piszę żebyś w końcu uwierzył
26 kwi 20:25
kyrtap: oprócz dzisiejszej matury coś dzisiaj robiłeś z matmy?
26 kwi 20:27
Marcin: Nie. Czekam na nockę
26 kwi 20:28
kyrtap: dobry
26 kwi 20:28
kyrtap: jak tam zakończenie? bo ja wróciłem o 4 rano
26 kwi 20:29
Marcin:

W tym zadaniu zastosowałem twierdzenie cosinusów

cosα miałem z trójkąta prostokątnego ABD
26 kwi 20:29
Marcin: Ja też chyba jakoś tak, w sumie to nie pamiętam
26 kwi 20:30
kyrtap: zrobiłem to jak mnie Piotr poprawił
26 kwi 20:30
5-latek: To juz jest noc (u mnie za oknem ciemno juz jest wic na poczatek takie
Nie wiem czy piszecie podstawe czy rozszerzenie ale macie
Rozwiaz rownanie
√2log(−x)=log√x2
26 kwi 20:31
Marcin: No to się cieszę!

Załóż zaraz temat, może nam ktoś jakieś fajne zadanko rzuci
26 kwi 20:31
kyrtap: Ja podstawową Marcin rozszerzenie
26 kwi 20:32
kyrtap: już mamy zadanie
26 kwi 20:32
Marcin:
5−latek czytasz w moich myślach

Dzięki za zadanko
26 kwi 20:32
kyrtap: Chyba w moich
26 kwi 20:33
kyrtap: nie jestem pewny odp mogę pisać?
26 kwi 20:36
5-latek: 
Ale uwazajcie przy nim
26 kwi 20:37
kyrtap: 1?
26 kwi 20:37
Marcin: Szybciej już −1
26 kwi 20:39
5-latek: TO jest jedno rozwiaznie . jest jeszce drugie .
No to piszczcie rozwiazanie .
26 kwi 20:41
kyrtap: Marcin Tobie wyszło −1?
26 kwi 20:41
kyrtap: Nie może chyba drugie wyjść bo nie jest zgodne z dziedziną?
26 kwi 20:42
Marcin: No według mnie nie możesz wstawić 1, to będzie wtedy log(−1), a to przecież niemożliwe
26 kwi 20:44
5-latek: Rownanie mozesz rozwiazac i sprawdzic rozwiazanie na koncu .
Gorzej jest z nierownoscia
26 kwi 20:45
zawodus: I jak wam idzie?
26 kwi 20:47
kyrtap: ok dobra zgadza się
26 kwi 20:49
5-latek: Co mozemy wnioskowac o x z lewej strony rownania . Jakie musi byc ?
Wobec tego √x2=|x|= ile ?
26 kwi 20:49
kyrtap: nie kumam już
26 kwi 20:54
Marcin: Ja wywnioskowałem, że x musi być ujemny

Można coś tak kombinować:
2log(−x)=(log
√|x|)
2
Nigdy nie podnosiłem logarytmu do kwadratu, serio
26 kwi 20:55
kyrtap: ja też jak już coś to tam wychodziła jakaś czysta liczba
26 kwi 20:56
Marcin: 2log(−x)=(log|x|)2 tzn tak (bez pierwiastka)
26 kwi 20:56
5-latek: Powiem Ci ze to jest troche trudne zadanie .
Poczekajmy troche na Marcina moze cos wymysli
26 kwi 20:56
Marcin: Nie wymyślę
26 kwi 20:57
5-latek: Marcin lewa strona prawidlowo
natomiast prawa to √x2=|x|=−x pomysl sam dlaczego
Wiec dostaniemy rownanie √2log(−x)=log(−x)
26 kwi 21:00
5-latek: podstaw teraz sobie za log(−x)=t i podnies obie strony rownania do kwadratu
26 kwi 21:09
Marcin:
log(−x)=(log(−x))2
log(−x)=2log(−x)
a tak można?
26 kwi 21:12
kyrtap: dziwne to
26 kwi 21:16
Marcin: t=0
t=1
log1=log(−x)
−x=1
x=−1
i
log10=log(−x)
−x=10
x=−10, ok?
26 kwi 21:19
Piotr 10: Macie ode mnie
Dane są dwa okręgi o równaniach K1: (x−3)2+(y+4)2=9 i K2: x2+y2 −18x −8y+96=0. Napisz
równanie okręgu o najmniejszym promieniu stycznego zewnętrzenie do danych okręgów.
26 kwi 21:19
5-latek: To sprobuj tak zrobic
Ale zauwaz ze jesli za log(−x)=t i obustronnie do kwadratu to dostaniemy t2−2t=0
wiec t1=0 lub t2=2
wiec log(−x)=0 to x1= ile ?
lub log(−x)=2 to x2= ile ?
26 kwi 21:22
Marcin: fakt, omyłkowo podstawiłem 1 i 0 zamiast 2 i 0
Odpowiedzi to
−1 i −100, prawda
26 kwi 21:27
5-latek: Teraz proszse rozwiazywac zadanie od kolegi
Piotra 10
Ja jutro znajde jakies ciekawe zadanko dla Was
To na razie
26 kwi 21:29
5-latek: Tak Marcin

czy bylo latwe ? Tak bylo latwe
26 kwi 21:30
Marcin: hehe ok
26 kwi 21:31
bezendu:
Czy Wam też już nic się nie chcę ?
26 kwi 21:31
kyrtap: tak mi tak już od 2 tyg
26 kwi 21:32
bezendu:
Czyli nie jestem sam

Brak motywacji co nie ?
26 kwi 21:32
Piotr 10: Tak samo mam, w przyszłym tygodniu to już sam relaks został + język polski i tyle
26 kwi 21:33
Marcin: Bo sobie wkręcacie tą maturę

Ja sobie na luzie z browarkiem trzaskam zadanka i leci
26 kwi 21:33
kyrtap: Polski buahahahaha
26 kwi 21:34
Marcin: Ponoć lepiej na kilka dni przed maturą odstawić naukę. Tak żeby mieć 'świeży' mózg
26 kwi 21:34
Piotr 10: Marcin nie ponoć, tylko trzeba tak zrobić
26 kwi 21:34
bezendu:
Taa.. język polski już opanowany

a co do planimetrii to już nawet nie chcę mi się otwierać
zeszytu, żeby coś liczyć.
26 kwi 21:35
kyrtap: bezendu co będzie to będzie jeżeli przykładowo ja nie napiszę dobrze podejdę za rok i tyle,
świat się nie zawali chyba co nie?
26 kwi 21:36
Marcin: A po maturze nie będziecie wiedzieć co ze sobą zrobić

Tyle czasu będzie że szok
26 kwi 21:36
kyrtap: matura to tylko wynik , nie świadczy zawsze o zdobytej wiedzy
26 kwi 21:36
bezendu:
Za rok to trochę boli, ja chodziłem do technikum więc już rok i tak jestem do tyłu co do moich
rówieśników
26 kwi 21:37
Piotr 10: Marcin o to bym się raczej nie bał.

. Jeźdzenie po całej Polsce i meczyki w Gdańsku,
Krakowie itd
26 kwi 21:37
kyrtap: Ja się zastanawiam jeszcze za rok czy nie zdać sobie tej fizyki rozszerzonej
26 kwi 21:38
Marcin: Słyszałeś o Villanovie?
26 kwi 21:38
Piotr 10: Tak. Niestety, [*].
26 kwi 21:38
bezendu: ?
26 kwi 21:39
kyrtap: ej nie róbmy może dzisiaj zadań co? pogadajmy
26 kwi 21:39
Marcin: kyrtap Ty i tak cały czas tu konwersacje prowadzisz
26 kwi 21:40
kyrtap: wiem
26 kwi 21:41
Piotr 10: O ktorej godz piszemy matme

o 9 ?
26 kwi 21:41
kyrtap: chyba tak
26 kwi 21:41
kyrtap: Marcin już taki jestem lubię gadać, pisać
26 kwi 21:42
Marcin: rozszerzenie tak samo?
26 kwi 21:42
Marcin: Gadać pisać, pić
26 kwi 21:43
kyrtap: to też
26 kwi 21:45
Marcin: To byśmy się dogadali na studiach
26 kwi 21:49
kyrtap: Powiedzcie lepiej na co chcecie się dostać ? w sensie jaki kierunek
26 kwi 21:49
kyrtap: No na pewno
26 kwi 21:49
kyrtap: Niewykluczone że się spotkamy, wszystko jest możliwe
26 kwi 21:50
Marcin: Informatyka stosowana na AGH, tam mam przynajmniej szansę się dostać
26 kwi 21:52
kyrtap: Ja myślałem nad elektrotechniką ale tam chyba fiza jest brana
26 kwi 21:54
kyrtap: Piotrze jesteś?
26 kwi 21:55
kyrtap: trochę jestem zły na siebie
26 kwi 21:57
Marcin: why?
26 kwi 21:59
kyrtap: bo się nie uczyłem fizy wcześniej a spoko jest
26 kwi 21:59
Marcin: fizyka jest spoko? wolę matmę
26 kwi 22:01
kyrtap: też wolę matmę ale fiza nie jest zła
26 kwi 22:02
kyrtap: będę musiał jeszcze popatrzeć na te kierunki
26 kwi 22:04
urta: siema

ej co to za nocki matematyczne?
26 kwi 22:04
bezendu: @urta wszystkiego dowiesz się w swoim czasie.
26 kwi 22:06
Marcin: Nocki? Jeszcze jest wcześnie
26 kwi 22:06
kyrtap: a takie rozkminy mamy zawsze
26 kwi 22:06
urta: a można dołączyć?
26 kwi 22:08
kyrtap: głupio się pytasz, pewnie że można
26 kwi 22:09
Marcin: | | 33 | | 12 | |
(x− |
| )2+(y− |
| )2=9, tak będzie? Bo nigdzie nie sprawdzałem. |
| | 5 | | 15 | |
To jest to zadanie od Piotrka
26 kwi 22:09
urta: to śledzę forum
26 kwi 22:11
Marcin: Urta jak masz jakieś ciekawe zadanka, to wrzucaj je tu
26 kwi 22:12
kyrtap: | | cosx | |
Rozwiąż równanie 2sin2x + |
| = 4cosx jeśli x ∊ <0,2π>. Ze zbioru rozwiązań tego |
| | sinx | |
równania losujemy bez zwracania dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że co
| | π | |
najmniej jedno z wylosowanych rozwiązań jest wielokrotnością liczby |
| . |
| | 2 | |
26 kwi 22:17
urta: ja to cieniutki z tej matmy jestem

ale zauważyłem, że fajnie tu u was

zacznę robić te
zadanka z matury o której tutaj mowa

a potem się zobaczy
26 kwi 22:17
kyrtap: urta a jesteś w klasie maturalnej czy nie?
26 kwi 22:17
Marcin: Tutaj większość mówi że jest słaba z matmy, a jak przyjdzie co do czego, to tylko ja będę mieć
słaby wynik
26 kwi 22:19
urta: ja byłem w klasie maturalnej rok temu, uzyskałem 52% i w tym roku poprawiam, ale nie uczyłem
się za dużo i sporo zapomniałem

czuję, że będzie kicha
26 kwi 22:19
urta: ojj nie, na pewno nie

widziałem jakie Wy tam macie rozkminy, głowa mała
26 kwi 22:19
kyrtap: ostatnio aż takich nie ma
26 kwi 22:20
Marcin: Nowy w grupie i już się podlizuje

Popatrz się popatrz
26 kwi 22:21
urta: jaką maturę w tym roku obstawiacie? trudniejszą niż rok temu, czy może na odwrót?
26 kwi 22:21
urta: nie podlizuje! haha

jedynie mogę pozazdrościć
26 kwi 22:21
Marcin: Pewnie że łatwiejszą
26 kwi 22:21
kyrtap: Ja zdaję podstawową więc ludzie mówią że będzie prosta
26 kwi 22:22
Marcin: Chłopak zaczynał od rozszerzonej fizyki, teraz już tylko matma podstawowa, a do matury jeszcze
jest trochę czasu. Pewnie się jeszcze wypiszesz, nie?
26 kwi 22:24
kyrtap: nom
26 kwi 22:24
kyrtap: a ile to roboty?
26 kwi 22:24
urta: haah

robicie to zadanko ? bo ja prawie już rozwiązałem równanie
26 kwi 22:25
Marcin: Jakie zadanko?
26 kwi 22:26
kyrtap: Które dałem?
26 kwi 22:27
urta: krytap wstawił o godzinie 22:17
26 kwi 22:28
Marcin: Ty faktycznie. Nie zauważyłem
26 kwi 22:28
urta: z tego równania mi wyszło:
26 kwi 22:29
urta: haha, to jak zrobicie, sprawdźcie czy dobrze ja mam

a teraz pokminię 2 część zadanka
26 kwi 22:30
kyrtap: urta a cosx= 0 ?
26 kwi 22:36
26 kwi 22:37
kyrtap: jak wy to liczyliście?
26 kwi 22:37
kyrtap: mi cztery rozwiązania wyszły
26 kwi 22:38
Marcin: a co, źle mam?
26 kwi 22:38
zawodus: Zadanie na dziś

Wyznacza równanie krzywej na której znajdują się wierzchołki paraboli opisanej równaniem
(a
2+1)x
2+(a
3+a)x+2a=0, gdzie a należy do R
26 kwi 22:39
26 kwi 22:39
urta: dobra ja coś pogubiłem
26 kwi 22:41
Marcin: No to może się gdzieś walnąłem
26 kwi 22:41
Marcin: dzięki zawodus
26 kwi 22:42
urta: dobra ja już widzę u siebie błąd, chwilka
26 kwi 22:43
kyrtap: na spokojnie urta mamy czas
26 kwi 22:43
Marcin: Ok, też widzę błąd
26 kwi 22:43
kyrtap: na szczęście ja liczę w nocy lepiej
26 kwi 22:44
Marcin: Po wczorajszym mnie jeszcze chyba trzyma
26 kwi 22:45
urta: Ej no nie

teraz mi wyszło tak jak u Marcina

Marcin gdzie jest Twój błąd, bo ja go nie
widzę aktualnie
26 kwi 22:46
Marcin: Na samym początku miałem błąd przy mnożeniu.

Nie sprawdzałem drugi raz
26 kwi 22:47
urta: dobra wiem

haha
26 kwi 22:50
urta: w kolejnej części to wiem, że Ω=4 hahaha i tyle mojego chłopaki
26 kwi 22:55
kyrtap: Ω = C24
26 kwi 22:56
kyrtap: Ω = 6
26 kwi 22:57
kyrtap: żyjcie
26 kwi 23:02
26 kwi 23:04
26 kwi 23:06
urta: haha to z prawdopodobieństwa nie wiem w takim razie nic

ale spokojnie! jeszcze dużo czasu do
matury
26 kwi 23:07
Hajtowy: Marcin szykuj 0,7 xD
26 kwi 23:08
Marcin: Już leży u mnie,
zmrożona <3
26 kwi 23:09
kyrtap: Marcin inny sposób ale wynik ten sam
26 kwi 23:09
kyrtap: 0,7 też wypije
26 kwi 23:09
Marcin: Ty to wiadomo, nawet nie pytam
26 kwi 23:11
kyrtap: żebyś Marcin nie myślał że ja alkoholik
26 kwi 23:15
Marcin: Żartuję przecież

Masz tam jakieś zadanie?
26 kwi 23:16
kyrtap: tak mam
26 kwi 23:20
Marcin: No to na co czekasz? Pochwal sie
26 kwi 23:21
kyrtap: | | 2m +1 | |
Dla jakich wartości parametru m równanie sin4x + cos4x = |
| ma rozwiązanie? |
| | m−1 | |
26 kwi 23:23
Marcin:

Potrzeba wykres sin
4x+cos
4x i później pozioma kreska
26 kwi 23:26
kyrtap: niekoniecznie w tym wypadku trzeba rysować wykres
26 kwi 23:28
kyrtap: i tak w ogóle jak narysujesz taki wykres bo ja takiego nigdy nie rysowałem
26 kwi 23:28
Marcin: sin4x+cos4x= (sin2x+sin2x)2 − 2sin2xcos2x
26 kwi 23:29
kyrtap: ja jak mam sinusy i cosinusy to szacuję zbiór wartości
26 kwi 23:29
Marcin: Jak to szacujesz?
26 kwi 23:31
Marcin:
To trzeba rozwiązać. Część wspólna to będzie rozwiązanie.
26 kwi 23:34
kyrtap: | | 1 | |
(sin2x+cos2x)2 − 2sin2xcos2x = 1− 2( |
| sin2x)2 |
| | 2 | |
26 kwi 23:35
Marcin: | | 1 | |
No i jak z tego stwierdzisz, że m∊< |
| ;1>? |
| | 2 | |
26 kwi 23:38
Marcin:

To będzie coś takiego
26 kwi 23:40
kyrtap: myślałem że swoim sposobem zrobię ale nie wychodzi mi zgodnie z odp czekaj jeszcze chwilę
pomyślę
26 kwi 23:42
kyrtap: bo tylko mam odp do zadań a rozwiązań nie
26 kwi 23:42
kyrtap: dobra już piszę wyszło
26 kwi 23:44
Marcin: Jak wyszło ok się cieszę

Ale dalej nie wiem jak Ty to szacujesz
26 kwi 23:45
kyrtap: | | 1 | | 2m+1 | |
1− 2( |
| sin2x)2 = |
| |
| | 2 | | m−1 | |
| | 1 | | 2m+1 | |
1 − 2 * |
| sin2x = |
| |
| | 4 | | m−1 | |
| | 1 | | m+2 | | 1 | |
− |
| sin2x = |
| /:(− |
| ) |
| | 2 | | m−1 | | 2 | |
−1≤sin2x≤1
0≤sin
2x≤1
26 kwi 23:51
kyrtap: w przedostatnim sin2 2x
26 kwi 23:52
26 kwi 23:56
kyrtap: nie wiem jak tak zawsze wyznaczałem zbiór wartości niech ktoś moje rozwiązanie zweryfikuje jak
może
27 kwi 00:02
kyrtap: ja*
27 kwi 00:02
kinia:
@
kyrtap ...... jest ok

dokończ ..... rozwiąż tę nierówność podwójną ( i założenie m≠ 1
27 kwi 00:06
bezendu:
o i
Eta się znalazła
27 kwi 00:09
kyrtap: m∊<−2 , −1>
27 kwi 00:12
kinia:
27 kwi 00:12
kyrtap: kinia = Eta tak?
27 kwi 00:12
kinia:
ok
27 kwi 00:12
bezendu:
kinia=kinia
Nie wiesz o co chodzi kyrtap, więc niech lepiej tak zostanie
27 kwi 00:13
kyrtap: oki nie wnikam
27 kwi 00:13
kinia:

Ważne,że podałeś poprawną odp
27 kwi 00:14
kyrtap: Marcin zaciąłeś się jak płyta

jesteś?
27 kwi 00:17
kinia:
Pewnie za dużo było "browarku".........
27 kwi 00:18
Marcin: No jeszcze żyję

Klawiatura mi zwariowała i nie wiem co się dzieje
27 kwi 00:19
Marcin: Dzisiaj nie, wczoraj tak. Cześć Eta
27 kwi 00:20
kinia:
27 kwi 00:20
kyrtap:
27 kwi 00:35
bezendu: ?
27 kwi 00:36
Marcin: Cisza się zrobiła, wszyscy robią zadania, Eta nie ma komu pomagać
27 kwi 00:38
jakubs: Ja tam zadanek nie robię, dzisiaj cały dzień kaca leczyłem
27 kwi 00:53
kyrtap: Marcin jakieś newsy?
27 kwi 00:53
Marcin: A jakie chcesz newsy?

Jakubus i po co Ci było to picie, no po co?
27 kwi 01:00
jakubs: Mało wypiłem, ale rano głupi zamiast coś zjeść napchałem się witaminkami, a później no to już
no wiesz można się domyślić
27 kwi 01:06
Marcin: No napychanie się witaminkami było głupim pomysłem

Lepiej przed samym pójściem spać wypić duużo wody
27 kwi 01:11
jakubs: Jak to mówią Polak mądry po szkodzie
27 kwi 01:22
Marcin: Tylko że to tak zawsze jest

Niby się wie, że się nie powinno pić za dużo, bo na następny
dzień będzie męczyć, ale ludzie i tak to robią
27 kwi 01:25
jakubs: Hehe no tak to jest
27 kwi 01:26
Piotr 10: Marcin zadanie z okręgiem
27 kwi 11:37
zawodus: Wczoraj już nie miałem czasu, ale jak ktoś dzisiaj chce to pokażę wam rozwiązanie zadania z
trygonometrii bez użycia wzorów na sumę sinusów
27 kwi 12:49
Piotr 10: Jestem bardzo ciekawy,

. Czyżby tw. sinusów ? Ale jak

?
27 kwi 12:52
Piotr 10: Albo coś na temat tw dwusiecznej kata ?
27 kwi 12:53
zawodus: Nic takiego

proste wzorki

Za parę minut wrzucę

Twierdzenie sinusów mówi o bokach, a tutaj ich nie mamy
27 kwi 12:53
Piotr 10: Ok czekam,
27 kwi 12:54
zawodus: Jeszcze chwila bo muszę ziemniaki obrać na obiad
27 kwi 13:06
Piotr 10: Luzik
27 kwi 13:06
zawodus: Jestem

Na początek parę prostych zależności

α+β+γ=π
Prawdziwe są następujące wzory:
1. sinγ=sin(π−(α+β))=sin(α+β)
2. sin(α+β)=sinαcosβ+cosαsinβ
Trzecia zależność jest trochę trudniejsza

Napisz czy wszystko jasne i przystępujemy do dowodu.
27 kwi 13:39
kyrtap: zawodus dawaj dla mnie zrozumiałe
27 kwi 13:46
zawodus: Do wykazania jest równość:
| | α | | β | | γ | |
sinα+sinβ+sinγ=4cos( |
| )cos( |
| )cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Rozpiszemy lewą stronę:
L=sinα+sinβ+[sinγ]=
(1)
=sinα+sinβ+[sin(α+β)]=
(2)
=sinα+sinβ+[sinαcosβ+cosαsinβ]=
[sinα](1+cosβ)+[sinβ](1+cosα)=
(2)
| | α | | α | | β | | β | |
=[2sin( |
| )cos( |
| )]*(1+cosβ)+[2sin( |
| )cos( |
| )]*(1+cosα)= (3) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | | β | | β | | β | | α | |
=2sin( |
| )cos( |
| )*[2cos2 |
| ]+2sin( |
| )cos( |
| )*[2cos2 |
| ]= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | β | | α | | β | | β | | α | |
=4cos( |
| )cos( |
| )(sin( |
| )*cos( |
| )+sin( |
| )cos( |
| )) = (4) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | β | | γ | |
=4cos( |
| )cos( |
| )cos( |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P
c.k.d
Chciałem pokolorować wykorzystanie wzorów, ale nie do końca się udało

W nawiasach są zaznaczone przejścia wynikające z wzorów podanych powyżej

Niestety, ale pisanie tutaj to dla mnie tragedia
27 kwi 14:12
kyrtap: zawodus zajebisty jestes
27 kwi 14:16
zawodus: Wcale nie

po prostu trochę bardziej doświadczony

Mam nadzieję, że wszystko zrozumiałe

Poczekamy na opinie
Piotrka
27 kwi 14:17
Marcin: Nie zrobiłbym tego zadania na maturze, ale i tak dzięki za rozpisanie zawodus
27 kwi 14:19
kyrtap: Ciekawe czy rozpisanie α+β+γ = 180 byłby punkt
27 kwi 14:20
kyrtap: bo chyba za Ω są jakieś punkty w zadaniu z prawdopodobieństwem
27 kwi 14:24
Marcin: Pewnie. Oni za takie głupoty czasem punktują, że lepiej pisać cokolwiek jak się nic nie wie
27 kwi 14:27
kyrtap: np. rozpisać dane
27 kwi 14:29
Marcin: haha no dokładnie
27 kwi 14:29
kyrtap: kiedyś pamiętam na spr nauczycielka za rozpisanie danych dała mi 0,5 pkt
27 kwi 14:30
zawodus: Ocenianie jest za postęp w zadaniu. Napisanie warunku α+β+γ=180 to już pewien postęp

Nie oszukujmy się. To zadanie byłoby wg mnie wykazać w stanie tylko około 5% maturzystów.
Zadanie zbyt trudne jak na maturę.
Co nie znaczy, że gdyby was uczono 4 lata (dawne liceum), to moglibyście stawiać takim
problemom czoła
27 kwi 14:35
Marcin: CKE nie daje takich zadań, mówię wam
27 kwi 14:37
kyrtap: Marcin może bo był w technikum
27 kwi 14:46
Marcin: Ja nawet nie miałem rozszerzonej matmy
27 kwi 14:48
zawodus: Zawsze możesz ją sobie rozszerzyć
27 kwi 14:54
Marcin: właśnie sobie rozszerzam
27 kwi 14:56
kyrtap: Fajnie nie byłeś na rozszerzonej a zapewne wiesz więcej ode mnie
27 kwi 15:12
Marcin: Ja jestem samoukiem, także nieciekawie.
27 kwi 15:20
zawodus: Liczy się zaangażowanie
27 kwi 15:22
bezendu:
Liczy się zaangażowanie hmm ciekawe.. Ciekawe czy się sprawdzi to..
27 kwi 15:22
jakubs: Ja chodziłem do mat−fizu i mniej umiem niż wy
27 kwi 15:24
zawodus: i trochę talentu
27 kwi 15:24
kyrtap: u nas wiecznie mówiła nauczycielka że pracą można wszystko, w liceum nie umiała sterometrii ale
jak poszła na studia i przerobiła 500 tysięcy zadań to mówi że dla niej to pestka
27 kwi 15:26
Marcin: Jakby liczyło się zaangażowanie, to bezendu mógłby tutaj wszystkich uczyć matmy
27 kwi 15:26
kyrtap: no raczej
27 kwi 15:27
kyrtap: a ja bym Marcin uczył chyba polskiego co?
27 kwi 15:27
Marcin: Co Ty! Fizyki!
27 kwi 15:34
kyrtap: Fizyki za rok mogę
27 kwi 15:35
kyrtap: dobra ja za jakieś zadania się wezmę
27 kwi 15:42
Marcin: Jak coś masz ciekawego to rzucaj, ale już w nowym temacie

Teraz się relaksuję
27 kwi 15:43
kyrtap: dobra jak będę miał to wrzucę
27 kwi 15:45
zombi: Jak zrobić to 9. ze środkową? Ma ktoś wzorcówki z ZI?

Głupia, planimetria ; (
27 kwi 21:55
Eta:

Zbuduj równoległobok : |AB|=|CA
'| , |AC|=|BA
'| i |AA
'|= 2*|AS|
teraz z
nierówności trójkąta
|AB|+|BA
'| > |AA
'| ⇒ ....... teza
27 kwi 22:16
zombi: Łoo jezu, takie coś tylko. Dzięki Eta

Btw. ma ktoś odpowiedź to prawdo?
27 kwi 22:22
kyrtap: 18/77 jak dobrze pamiętam
27 kwi 22:23
Eta:
27 kwi 22:29
zombi: Tyle mi wyszło, dzięki
27 kwi 22:29
kyrtap: luzik
27 kwi 22:29
tomek: Moglby ktos napisać odpowiedzi jakie mu wyszły do kazdego zadania, bo chciałbym sobie sprawdzić
czy dobrze zrobiłem?
28 kwi 12:38
razor: napisz swoje to sprawdze
28 kwi 12:39
zawodus: Pracą nie da się wszystkiego osiągnąć
30 kwi 11:13
czarli i fabryka czekolady: pracą da się wszystko osiągnąć
30 kwi 11:13