Trygonometria.
Pati: Wykaż, że jeżeli α,β,γ są kątami trójkąta, to:
sinα + sinβ + sinγ= 4cos α2 cosβ2 cosγ2
Proszę jedynie o wskazówkę, naprowadzenie, jakiś wzór.. bo zadanie jest z wczorajszej matury
próbnej z zadania. info (odpowiedzi są odpłatne.)
30 kwi 11:10
aga: O! to nie tylko ja mam problem z tym zadaniem...myslalam by przerobic
sinγ=sin(180−(α+β))=2sin[90−(α+β)/2]=...=2cos[(α+β)/]
30 kwi 11:30
aga: ostatnie: 2cos[(α+β)/2]
30 kwi 11:31
30 kwi 19:25
muflon: heh właśnie miałem wrzucić to zadanie
30 kwi 20:24
pi: polecam używać wyszukiwarki
30 kwi 20:28