Dowód trygonometryczny
eloa: Wykaż ,że jeśli \alfa,\beta i \gamma są katami trójkąta, to sin alfa+sin beta+sin gamma=4cos
(alfa/2) *cos (beta/2)*cos( gamma/2)
Proszę chociaz o wskazówkę do tego zadania, próbowałam na połówki kątów ale nie wychodzi....
28 kwi 13:17
PW: Spróbuj
sinα + sinβ + sin(180°−(α+β)) = sinα + sinβ + sin(α+β)) = sinα + sinβ + sinαcosβ + cosαsinβ =
sinα (1+cosβ) + sinβ(1+cosα) =
| | α | | α | | β | | β | | β | | α | |
= 2sin |
| cos |
| •2cos2 |
| + 2sin |
| cos |
| •2cos2 |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | β | |
= 4cos |
| cos |
| (...) już coś widać |
| | 2 | | 2 | |
28 kwi 14:00