Dowodzik
jakubs: Liczby a1,a2,...,an są dodatnie i w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Uzasadnij, że
prawdziwa jest równość
n√a1*a2...*a2n=a
1*a
2n
Pod pierwiastkiem zamieniam na:
n√ a1*a2*q*a1*q2*...*a1*qx
Ile będzie tutaj wynosił x?
Nie ogarniam tego zadania
29 kwi 21:31
29 kwi 21:33
jakubs: Łeb mi siada od tych zadanek.
Udało się udowodnić
29 kwi 21:37
5-latek: Musisz odpoczac .
29 kwi 21:39
jakubs: Skończyłem arkusz, a więc teraz mogę odpocząć.
Dzięki za pomoc
Dobranoc
29 kwi 22:01
Mila:
a
1*a
2*a
3*.....a
2n=
=a
1*a
1*q*a
1*q
2*a
1*q
3*......a
1*q
2n−1=
=a
12n*q
1+2+3+4+.............+2n−1
| | 1+2n−1 | |
S= |
| *(2n−1)=n*(2n−1) |
| | 2 | |
√a1*......a2n=(a
12n*q
n*(2n−1))
1n=
=a
12*q
2n−1=a
1*(a
1*q
2n−1)=a
1*a
2n
cnw
29 kwi 22:02
Mila:
Widzę, że spóźniłam się, ale może komus przyda się.
29 kwi 22:06
jakubs: Mila Tobie również dziękuję. Na szczęście po chwili załapałem o co biega i dalej łatwo poszło.
29 kwi 22:11
bezendu:
Sposób ładny
29 kwi 22:12
Mila:
29 kwi 22:38