Pilnie potrzebuje :)
kamciol28: Oblicz równanie symetralnej odcinka AB gdzie A(1;4)) B(−3;−4) Wytłumaczcie mi to
krok po kroku bo jakoś załapać tego nie moge
29 kwi 21:30
5-latek: Najpierw napisz definicje symetralnej
Wiec co to jest symetralna ?
29 kwi 21:32
kamciol28: Prosta przechodząca przez ten odcinek przez środek i pod kątem prostym
29 kwi 21:33
kamciol28: Czyli do wzoru na środek odcinka wyjdzie mi że środek jest w punkcie S=(2,4)
29 kwi 21:34
pigor: ..., to twoje S=(2,4) nie jest środkiem odcinka AB .
29 kwi 21:36
5-latek: Teraz wylicz wspolczynnik kierunkowy prostej AB (nie musisz pisac calego rownania i rownaie
prostej prostopadlej do AB i przechodzacej przez punkt S
Wiadomo jaki jest warunek na to aby proste byly prostopadle
29 kwi 21:38
kamciol28: Pigor więc wytłumacz dlaczego
29 kwi 21:39
pigor: .. tu środek AB : S=(
12(1−3)),
12(4−4))= (−1,0) i tyle .
29 kwi 21:40
kamciol28: faktycznie znaki miałem inaczej na wzorze napisane i zamiast odejjmować to dodałem, dzieki

a
współczynnik kierunkowy to bedzie − 2/4 czy też coś mi sie pomyliło?
29 kwi 21:45
5-latek: | | y2−y1 | |
tgα=a= |
| = policz |
| | x2−x1 | |
29 kwi 21:47
kamciol28: no to właśnie liczyłem i chce sie dowiedziec czy znowu cos źle

musze to ogarnąc jakoś do
jutra
29 kwi 21:48
5-latek: | | −4−4 | | −8 | |
a= |
| = |
| = ile ? |
| | −3−1 | | −4 | |
29 kwi 21:51
pigor: ,,, a wektor kierunkowy prostej AB to :
u= [−3−1,−4−4]= [−4,−8]= [−4[1,2]=
[1,2] i jest to
zarazem wektor normalny
[A,B] szukanej symetralnej
s w postaci ogólnej, czyli s:
1x+2y+C=0 i
S=(−1,0)∊s,
więc −1+2*0+C=0 ⇒ C=−1, zatem
x+2y−1=0 − szukane
równanie symetralnej odcinka AB. ...
29 kwi 21:51
kamciol28: 2? kur... to czemu ja mam wszystkie wzory anpisane na odwrót.. ja miałem y1−y2 / x1 −x2
29 kwi 21:53
kamciol28: nie.. to jest dla mnie nie do ogarnięcia.. ; /
29 kwi 21:54
kamciol28: pigor jesteś jeszcze? Bo z tym zadanie dałem sobie spokój już, a możesz mi inne wytłumaczyć
29 kwi 22:00
5-latek: Pieprzysz glupoty . Popraw wzory i licz dalej
pigor Ci pokazal jak to zrobic na wektorach i rownaaie w postaci ogolnej
Jesli tego nie ogarniasz to rob tak jak robiliscie na lekcji
czyli a= Ile ?
29 kwi 22:00
kamciol28: no a= 2
29 kwi 22:02
5-latek: Jaki jest warunek na to aby dwie proste byly prostopadle ?
29 kwi 22:03
29 kwi 22:04
kamciol28: i co mi to mówi że a1 *a2 = −1 . jedno a mam wyliczone i wynosi 2
29 kwi 22:06
kamciol28: i co mi to mówi że a1 *a2 = −1 . jedno a mam wyliczone i wynosi 2
29 kwi 22:06
5-latek: to napisz teraz jaki wspolczynnik kierunkowy bedzie miala prosta prostopadla do prostej AB
jesli wspolczynnik kierunkowy prostej AB a=2
29 kwi 22:06
kamciol28: i co mi to mówi że a1 *a2 = −1 . jedno a mam wyliczone i wynosi 2
29 kwi 22:06
5-latek: | | −1 | |
no np to ze jesli a1=2 to 2*a2=−1 to a2= |
| to a2 =ile ? gdzie a2 to |
| | 2 | |
wspolczynnik kierunkowy prostej prostopadlej do AB
29 kwi 22:08
kamciol28: −1/2 ?
29 kwi 22:09
kamciol28: a1= 2 a2= −1/2
29 kwi 22:09
PW: kamcio, jeżeli tak jest za trudno, to zrób tak jak cyrklem − punkty na symetralnej są
jednakowo odległe od A i od B, czyli (piszę kwadraty odległości) współrzędne każdego punktu
(x,y) na symetralnej spełniają równanie
(x − 1)2 + (y − 4)2 = (x + 3)2 + (y + 4)2.
Popatrz − nawet nie rozwiązując można zauważyć, że zredukują się x2 oraz y2 i zostanie piękne
równanie liniowe dwóch zmiennych, czyli równanie prostej.
29 kwi 22:10
5-latek: Pozniej sobie przeanalizyjesz sposob ktory napisal
PW 
Pozdrawiam
TO teraz rownanie prostej ktorej szukamy to bedzie mialo postac
| | 1 | |
y=a2x+b to y=− |
| x+b . Wstaw wspolrzedne punktu S do tego rownania i wylicz z tego b i |
| | 2 | |
napisz rownanie tej prostej
29 kwi 22:15
Bogdan:

Krok po kroku.
| | 1 − 3 | | 4 − 4 | |
A = (1, 4), B = (−3, −4), środek AB to C = ( |
| , |
| ) = (−1, 0) |
| | 2 | | 2 | |
| | −4 − 4 | |
Prosta przechodząca przez A i B to prosta k1: y = a1x + b1, a1 = |
| = 2 |
| | −3 − 1 | |
Prosta przechodząca przez C(−1, 0) i prostopadła do prostej k
1 to prosta k
2: y = a
2x + b
2
| | 1 | |
k1 ⊥ k2 ⇒ a1 * a2 = −1 ⇒ 2 * a2 = −1 ⇒ a2 = − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
k2: y = − |
| (x + 1) + 0 ⇒ y = − |
| x − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
29 kwi 22:18
5-latek: Witam

No to teraz ma jak dloni wszystko . Nie powienien juz miec z tym problemu
29 kwi 22:20
Bogdan:
Dobry wieczór
29 kwi 22:22
5-latek: Moze jeszce sie nie zniechecil masz kolega
29 kwi 22:25
kamciol28: No jakoś sobie analizuje to wszystko i do wszystkiego powoli dochodze także dzieki koledzy jak
coś to jeszcze bede pisał
29 kwi 22:26
kamciol28: Jesteście jeszcze panowie?
29 kwi 22:47