Rozwiąż równanie
Debs: Jak rozwiązać to równanie? 2x + √3 x = 2
29 kwi 20:17
J: | | 2 | |
⇔ x(2 + √3) = 2 ⇔ x = |
| ... i usuń niewymierność z mianownika |
| | 2 + √3 | |
29 kwi 20:22
5-latek: | | 2 | |
x(2+√3)=2 to x= |
| i teraz sobie usun niewymiernosc z mianownika |
| | 2+√3 | |
29 kwi 20:22
Debs: Bo ja właśnie nie wiem, jak usunąć tę niewymierność z mianownika xD
Bo jak pomnożę przez
22 + √3 x
√3√3 to mi wychodzi
2√32√3 + 3
I nie wiem, co robię źle
29 kwi 20:29
29 kwi 20:30
Debs: Aaaaaa... Wszędzie muszą być te wzory skróconego mnożenia
29 kwi 20:32
Debs: Dziękuję
29 kwi 20:34
5-latek: takie życie
29 kwi 20:39