matematyka liceum matura zadanie ile jest liczb naturalnych pięciocyfrowych
heelp ;( : Ile jest liczb naturalnych pięciocyfrowych, których zapis dziesiętny składa się z trzech
różnych cyfr?
Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi, w jaki sposób rozwiązywać tego typu zadania?

Nie mam
pojęcia, jak się do tego zabrać, a z tego co zauważyłam dużo zadań jest tego typu. Wydaje mi
się, że sposób rozwiązywania tego typu zadania "Ile jest liczb[...]" jest podobny, więc
chciałabym załapać, o co w tym chodzi. Z góry dziękuję!
29 kwi 12:06
D: dolaczam sie do pytania
29 kwi 12:17
Dziadek Mróz:
∑ = {a, b, c}
1 2 3 4 5
[ ][ ][ ][ ][ ]
a a a a a
b b b b b
c c c c c
Ω = 3*3*3*3*3 = 35
Masz 3 cyfry, (a, b, c). Z nich układasz liczbę 5−cio cyfrową z tych cyfr i każdą możesz użyć
wiele razy, np. aaaaa, bbabc, ccccb. Więc masz kombinację 3cyfry*3cyfry*3cyfry*3cyfry*3cyfry =
35
29 kwi 12:17
PW: To zadanie już tutaj było, jeśli umiesz − poszukaj. Wcale nie jest łatwiutkie (trochę
przeszkadza zero, które nie może być pierwszą cyfrą).
29 kwi 12:18
heelp ;( : ale może istnieć zapis "aaaaa" skoro maja byc uzyte 3 rozne cyfry?
29 kwi 12:20
PW: Nie, trzy różne cyfry w zapisie liczby pięciocyfrowej oznacza, że muszą by trzy różne, a
dwie pozostałe mają być równe którymś z tych trzech, np.
(1,2,3,1,1), (1,2,3,1,3), (1,1,3,2), (7,0,0,0,4) itp.
29 kwi 12:35
29 kwi 12:43
heelp ;( : @PW Dziękuję za pomoc
29 kwi 12:48