a jednak nie
Saizou : raz jeszcze wrzucę to zadanko bo go jednak "nie łapię"
Ile jest liczb naturalnych pięciocyfrowych, których zapis dziesiętny składa się z trzech
różnych cyfr?
czyli mamy konfiguracje aaabc lub aabbc
I aaabc
1. gdy a jest na pierwszym miejscu
− wybór liczby a na 9 sposobów (bez zera)
| | | |
− wybór miejsc dla pozostałych "a" | |
| | |
− wybór cyfry 'b' na 9 sposobów (z zerem ale bez 'a')
− wybór cyfry 'c' na 8 sposobów (bez 'a' i 'c')
2. gdy b jest na początku
− wybór cyfry 'b' 9 (bez zera)
− wybór liczba 'a' 9 (z zerem bez 'b')
− wybór liczb 'c' 8 (bez 'a' i 'c')
II aabbc
1. gdy a jest na pierwszym miejscu
− wybór cyfry 'a' 9 (bez zera)
| | | |
− wybór miejsca dla pozostałego 'a' | |
| | |
− wybór cyfry 'b' 9 (bez 'a' z zerem)
− wybór cyfry 'c' 8 (bez 'a' i 'b')
2. gdy c jest na początku
− wybór cyfry 'c' 9 (bez zera)
− wybór cyfry 'a' 9 (bez 'c' z zerem)
− wybór cyfry 'b' 8 (bez 'a' i 'c')
i jak to wszytko poobliczałem wyszło mi 22024
ale tu było inaczej
https://matematykaszkolna.pl/forum/246235.html
13 kwi 23:19
zawodus: Strasznie dużo czytania
13 kwi 23:21
Eta:
Co Ci nie pasuje w rozwiązaniu, które podałam?
Też mi się nie chce tego czytać ( prawie "trylogia"
13 kwi 23:22
Saizou : cytując Twoje słowa
Eto
| | | |
"wybierasz 3 miejsca z 5 miejsc na | =10 sposobów i tę liczbę ( bez zera ) 1 z 9 |
| | |
pozostałe dwie : 1z 9 ( bo z zerem) i 1 z 8
10*9*9*8= 6480 takich liczb"
ale czy to uwzględnia przypadek liczby 21000
13 kwi 23:25
Eta:
W tym przypadku 10*9*9*8 masz już uwzględnione te trzy zera
np: 21000 , 20300, 30050 itd....
13 kwi 23:44
Trivial:
Saizou, poprawna odpowiedź to na pewno 16 200. Widocznie coś zliczysz kilka razy.
13 kwi 23:47
Eta:
13 kwi 23:48
Saizou: nie mowie ze jest zle, tylko nie rozumiem zbytnio i chcialem sie dopytac, tylko w czym robie
blad
13 kwi 23:50
zawodus: Saizou
konfiguracja pierwsza
twój przypadek 1 − nie powinieneś wybierać miejsc dla "b"
przypadek 2 − ok
Razem daje to nam 6480 liczb.
W konfiguracji II
twój przypadek II − dwukrotnie za dużo liczysz ustawień aabb − powinno być tylko 3.
Po tych poprawkach twój sposób jest ok
14 kwi 08:41
PW: Zadanie ma bardzo proste rozwiązanie. Policzmy najpierw, ile jest pięciowyrazowych ciągów o
trzech wartościach (nie zwracając uwagi na początkowe zero).
Trzy cyfry spośród 10 można wybrać na
Mając wybrane trzy cyfry a, b, c możemy tworzyć pięciowyrazowy ciąg o wartościach a, b, c na
| | 5! | | 5! | |
3• |
| +3• |
| = 150 |
| | 3! | | 2!•2! | |
sposobów.
Liczby te są efektem policzenia:
− 5−wyrazowych permutacji z powtórzeniami, w których 1 wyraz powtarza się 3−krotnie, a dwa są
| | 5! | |
inne − jest ich |
| , wynik mnożymy przez 3, bo powtarzający się wyraz można wybrać na |
| | 3! | |
trzy sposoby
− 5−wyrazowych permutacji z powtórzeniami, w których 2 wyrazy występują dwukrotnie, a jeden nie
| | 5! | |
powtarza się − jest ich |
| , wynik mnożymy przez 3, bo powtarzająe się 2 wyrazy można |
| | 2!2! | |
W ten sposób policzymy, że wszystkich ciągów jest 120•150 = 18000.
| | 1 | |
Z tym zerem na początku żaden kłopot − po prostu |
| ciągów ma na początku zero. |
| | 10 | |
Ciągów bez zera na początku jest zatem
| | 1 | |
18000 − |
| 18000 = 16200. |
| | 10 | |
14 kwi 09:11
Saizou : dzięki wielkie wszystkim, w szczególności dla zawodusa
14 kwi 14:46