kombinatoryka
Saizou : Ile jest liczb naturalnych pięciocyfrowych, których zapis dziesiętny składa się z trzech
różnych cyfr.
czyli że
− pierwsza 9 wybór cyfry jednej z 9 na pierwsze miejsce
| | | |
− | wybór miejsca dla kolejnej liczby |
| | |
− druga 9 wybór cyfry różnej od pierwszej (ale tutaj już może być 0)
| | | |
− | wybór miejsca dla 3 cyfry |
| | |
− 8 wybór cyfry różnej od pierwszego i drugiego wyboru
| | | |
− | wybór miejsca dla kolejnej cyfry |
| | |
| | | |
− | wybór cyfry (z tych cyfr co już użyliśmy) |
| | |
| | | |
− | wybór cyfry (z tych cyfr co już użyliśmy) |
| | |
i gdzie tu jest błąd bo wynik wychodzi 139 968, a liczb 5−cyfrowych jest 9*10
4=90 000
10 kwi 19:09
Godzio:
Liczba ma się składać z 3 różnych cyfr i :
− tylko one mają być i żadne inne
− reszta ma być dowolnie
Nie lubię poleceń, które wzbudzają zwątpienie
10 kwi 19:12
Draghan: Np. liczba 12312 spełnia warunki zadania

Tak na moje oko
10 kwi 19:13
Saizou :
no ja też tak myślę że liczby typu
11123
11124
11125
11126
11127
......
11213
12312
i tak dalej
10 kwi 19:16
Draghan: Pewnie znowu źle myślę, ale takich liczb powinno być 9*9*8*3*2=31104
10 kwi 19:17
Draghan: Chociaż... Nie. 9*9*8*3*3

Bo na miejsce:
1. {1,9} = 9
2. {0,9} = 10, ale minus 1 = 9
3. {0−9} = 9, ale minus 2 = 8
4. − tylko jedna z trzech cyfr, wybranych wyżej
5. − to samo, co 4
10 kwi 19:20
Saizou : nasze typy to
1 aaabc
2 aaacb
3 aabca
4 aacba
5 acbaa
6 abcaa
7 cbaaa
8 bcaaa
9 aabac
10 abaca
11 bacaa
12 aacab
13 acaba
14 cabaa
14*3*9*9*8=27 216
10 kwi 19:25
Draghan: Nie, jednak nie

Nie umiem

To wyżej to na 90% jest źle.
10 kwi 19:25
Draghan: W sensie że "to wyżej", ale mojego autorstwa
10 kwi 19:26
Saizou : a moich typów jest za mało :c
10 kwi 19:27
Piotr 10: Saizou skąd te zadanie ?
10 kwi 19:28
10 kwi 19:29
Saizou : na lekcji mieliśmy jako zadanie domowe
10 kwi 19:31
Saizou : 16200
Trivial 
nie ogarniam programowania
10 kwi 19:32
Trivial: Wychodzi na to, że tak.
10 kwi 19:39
Eta:
1/ trzy takie same i po jednej innej od tych trzech
2/ po dwie różne i jedna różna od nich
| | | |
1/ wybierasz 3 miejsca z 5 miejsc na | =10 sposobów i tę liczbę ( bez zera ) 1 z 9 |
| | |
pozostałe dwie : 1z 9 ( bo z zerem) i 1 z 8
10*9*9*8= 6480 takich liczb
2/ wybierasz 1 miejsce z 5 dla liczby ( bez zera) czyli 1 z 9
| | 1 | | | |
pozostałe cztery miejsca po dwa |
| * | = 3 |
| | 2 | | |
uzupełniamy dwoma podwójnym
( i różnymi od siebie, ale jedna dwójka z zerami) druga dwójka już bez zera i bez tej
pierwszej
5*9*3*9*8= 9720 takich liczb
R−m :
16 200 takich liczb
10 kwi 19:42
Draghan: Dziękuję
10 kwi 19:47
Trivial: Rozwiązane potwierdzone symulacją − na pewno dobrze.
10 kwi 19:49
Saizou :
10 kwi 19:50
zawodus: Doliczyliście w końcu?
10 kwi 19:50
zawodus: O widzę, że mój internet szybko działa...
10 kwi 19:51
Eta:
No to wynik zgadza się z tym co podał
Trivial
10 kwi 19:51
Saizou : | | | | 1 | |
a dlaczego dzielmy | przez |
| ? |
| | | 2 | |
10 kwi 19:56
Saizou : znaczy się mnożymy
10 kwi 19:57
Eta:
x YYZZ 2 miejsca z 4 miejsc = 6 możliwości dzielisz na dwie grupy
bo np: pierwsze ustawienie x 1122, x2211
drugie ustawienie np x 2211 już się pojawi w pierwszym ustawieniu
10 kwi 20:02
Saizou : już łapię xd dzięki wielkie
10 kwi 20:03
Eta:
No to ja "łapię"
10 kwi 20:05
muflon: Proszę o pomoc i wskazanie GDZIE POPEŁNIAM BŁĄD?, niestety rozwiązanie Ety jest dla mnie za
bardzo skrótowe, pokażcie mi gdzie ronię błąd ?

Cyfry: {0,1,2,...,9}
losuje trójki cyfr:
a) bez zera
b) z zerem
Rozważam trójki:
a) bez zera
Zestawy:
(a,a,a,b,c)
(b,b,b,a,c)
(c,c,c,a,b)
(a,a,b,b,c)
(a,a,c,c,b)
(b,b,c,c,a)
b) z zerem
0− nie może stać na początku liczby
Zestawy:
(a,b,0,0,0)
(a,0,b,b,b)
(b,0,a,a,a)
2*4*4*1=32
(a,a,b,b,0)
(a,a,0,0,b)
(b,b,0,0,a)
Całkowita ilość:
84*(60+90)+36*(32+8+24+36)=84*150+96*100=22200
25 kwi 20:30
muflon: up
25 kwi 21:17
muflon: up
25 kwi 23:22
bezendu:
seven up
25 kwi 23:23
Maslanek: Trójki bez zera:
| | | |
a) w układzie aaabc i innych permutacjach: | − wybór tej co jest potrójna |
| | |
| |
− wybór miejsca dla tej wyżej |
| |
| |
− wybór miejsca dla drugiej |
| |
| |
− wybór miejsca dla trzeciej |
| |
| | | |
b) w układzie aabbc i innych permutacjach: | − wybór dwóch, które będą podwójne |
| | |
| |
− wybór miejsca dla pierwszej z dwóch |
| |
| |
− wybór miejsca dla drugiej |
| |
| |
− wybór miejsca dla pojedynczej |
| |
Trójki z zerem:
| |
− wybór pozostłąych liczb |
| |
| | | | | | | | | |
a) w układzie aaabc i innych permutacjach: | * | * | * | − wszystkie jak |
| | | | | |
wyżej, należy jeszcze coś odjąć, czyli odejmujemy:
0 na pierwszym
| | | | | | | |
− jeżeli trójkę stanowi 0, to | * | * | |
| | | | |
| | | | | |
− jeżeli nie, to: | − wybór miejsca dla 0, oraz | − wybór miejsca dla trójki, oraz |
| | | |
| | | |
| − wybór dla trzeciej cyfry |
| | |
| | | | | | | | | |
b) w układzie aabbc i innych permutacjach (z zerem): | * | * | * | i należy |
| | | | | |
coś odjąć:
| | | | | |
− jeżeli 0 występuje raz: | * | |
| | | |
| | | | | |
− jeżeli 0 występuje dwa razy: | − ustalamy miejsce dla zera, oraz | − ustalamy |
| | | |
Nie chce mi się liczyć

Ale mam nadzieję, że wyjdzie tyle samo
25 kwi 23:46