rownania z parametrem
Oleńka: Narysuje wykres funckji f(m), która jest liczbą rozwiązań układu równań z parametrem m
29 kwi 08:57
wredulus_pospolitus:
no i
29 kwi 09:06
Oleńka: Miało być narysuj. I jak to zrobić?
29 kwi 09:24
29 kwi 09:28
wredulus_pospolitus:
1) zacznij od układu
2) zauważ, że układ to dwie proste z parametrem (m)
3) wyznacz 'x' i 'y' w zależności od parametru (m)
4) możliwe ilości rozwiązań: brak, 1 rozwiązanie, nieskończenie rozwiązań
sprawdź dla jakich 'm' jaki z tych przypadków zachodzi
29 kwi 09:29
J: Spróbuj wyznacznikami ... ,czyba prościej.
29 kwi 09:36
J: Chociaż ..... metoda "wredulusa" jednak prostsza..
29 kwi 09:40
zośka: 1) Proste są równoległe i się nie pokrywają (bo różne mają współczynniki b)
| | 1−m | | m | |
gdy ich współczynniki kierunkowe są równe: |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | |
3m=2−2m
| | 2 | |
m= |
| ( wówczas mamy 0 rozwiążań) |
| | 5 | |
| | 2 | |
2) gdy m≠ |
| proste się przecinają i mamy 1 rozwiązanie |
| | 5 | |
29 kwi 09:41
wredulus_pospolitus:
J ... może i dla kogoś będzie prościej podstawić do wzorów w metodzie wyznacznikowej ... ja
nigdy za nią nie przepadałem, ponieważ −−− "czeba" znać wzory

Ale Ola może akurat w tamtej metodzie gustuje
29 kwi 09:41
J:
1) Układ ma dokładnie jedno rozwiazanie, gdy proste mają jeden punkt wspólny.
2) Układ nie ma rozwiazań, gdy proste są równoległe
3) Układ ma nieskończenie wiele rozwiazań, gdy proste pokrywają się.
29 kwi 09:44
zośka:
29 kwi 09:47
zośka: Tam na osi y powinno być f(m)
29 kwi 09:48
Oleńka: Dziękuję wszystkim za pomoc. Mam tylko jeszcze 2 pytania:
1) Skąd Zosia wie że y=1? Bo na wykresie narysowała y=1.
Zrozumiałam sposób Wredulusa i wiem o co chodzi, (oprócz tego wykresu)
Ale nie do końca wiem z tymi wyznacznikami. Wyznacznikami wyszło że:
x=(−5m+2)/22
y=(−m−4)/−22
I co z tym dalej musiałabym zrobić?
29 kwi 10:17
Oleńka: Znam też wzory że gdy W=!0 to jest 1 rozw. itp. Ale nie wiem jak sprawdzić czy będzie =0
29 kwi 10:19
Oleńka: Z wyznacznikami już rozumiem. Gapa jestem. Bo chciałam by x mi wyszło 0 a to tylko Wx musze
przyrównać do zera.
Tylko z tym wykresem który mam narysować nadal nie do końca rozumiem jak.
29 kwi 10:26
J:
| | 2 | |
Wykres pokazuje,ze dla m = |
| układ nie ma rozwiązań (czerwona kropka) , natomiast dla |
| | 5 | |
pozostałych m ∊ R , układ ma jedno rozwiązanie : (czerwona prosta y = 1)
29 kwi 10:27
Oleńka: Aaa... ^^ No to już chyba rozumiem

Jeszcze raz dziękuję.
29 kwi 10:29