Kombinatoryka
LuuZ: Na przyjęcie przyszła pewna liczba osób, przy czym każdy witał się z każdym. Ile było osób na
przyjęciu, jeśli nastąpiło 45 powitań?
Otóż mam rozwiązanie do tego zadania tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/97961.html , i nie rozumiem jak z n! zrobić (n − 2)!(n −
1)n. Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?
28 kwi 22:20
Eta:
n −− ilość osób ,n∊N+ ( każda z n osób wita się z (n−1) osobami bo ze sobą się nie wita

i powitania są bez rewanżu
to:
| n(n−1) | |
| =45 ⇒ n(n−1)=90 = 10*9 ⇒ n=10 |
| 2 | |
28 kwi 22:25
pigor: ..., lub
n+12n(n−3)= 45 /*2 ⇔ 2n+n(n−3)= 90 ⇔
⇔ n(2+n−3)= 90 ⇔
n(n−1)=
10*9 ⇔
n=10 . ...
28 kwi 22:28
Eta:
pigor ...... nie rozumiem
28 kwi 22:30
pigor: ... , suma liczby boków i przekątnych n−kąta...

, to
to samo (ale nie takie samo) co liczba kombinacji n po 2 i tyle .
28 kwi 22:36