Planimetria
bezendu:
Ramiona kąta ostrego o mierze 2x przecięto prostą k prostopadłą do dwusiecznej kąta, która
jest odległa o d od jego wierzchołka. W ten kąt wpisano dwa okręgi, każdy styczny do obu
ramion kąta i prostej k . Oblicz odległość środków tych okręgów
Wstawiam nowy team bo tamten zamienił się w wątek o lekturach...
28 kwi 22:05
kyrtap: Może i ten się zmieni?
28 kwi 22:13
bezendu: ?
28 kwi 22:28
Marcin:

różowa linia=d
To chyba będzie coś takiego, ale dalej baw się sam, bo idę czytać
28 kwi 22:35
kyrtap: jak mnie wzrok nie myli już coś podobnego było na maturze z operonu w tym roku
28 kwi 22:43
kyrtap: bezendu zrobiłeś czy pomóc?
28 kwi 22:51
bezendu:
Zrobiłem.
28 kwi 22:51
kyrtap: to git
28 kwi 22:52
kyrtap: chyba nie było trudne?
28 kwi 22:52
bezendu:
Trudne
28 kwi 22:56
Marcin: Widzę że Ci kyrtap wyszło

Zapisz swoje obliczenia, to później sobie zobaczę
28 kwi 22:56
Maslanek: Oznaczając r, R − promienie odpowiednich okręgów
Z twierdzenia Talesa:
dR−rR=dr+rR
dR−dr−2rR=0
R(d−2r)=dr
| | dr | | dr−2r2+dr | | 2dr−2r2 | |
I r+R=r+ |
| = |
| = |
| |
| | d−2r | | d−2r | | dr | |
Tak to powinno lecieć?

Bo ja to już dętka
28 kwi 23:01
kyrtap: ja podobnie zrobiłem Maślanek powołałem się na podobieństwo trójkątów ale to to samo
praktycznie
28 kwi 23:04
kyrtap: Bezendu podziwiam Cię wiesz że masz taki zapał?
28 kwi 23:07
bezendu:
Tzn?
28 kwi 23:07
kyrtap: no do matmy
28 kwi 23:09
bezendu:
brak talentu=ciężka praca i tyle
28 kwi 23:09
kyrtap: no ja też nie mam talentu
28 kwi 23:11
Maslanek: Ale marudzicie

Robienie zadań wyrabia intuicję
28 kwi 23:12
bezendu:
Dlatego napisałem, że ciężka praca
28 kwi 23:13
kyrtap: Chcesz podobne zadanko?
28 kwi 23:20
bezendu:
Nom
28 kwi 23:22
kyrtap:

| | 2√ab | |
Uwzględniają dane przedstawione na rysunku wykaż że cosα= |
| |
| | a+b | |
28 kwi 23:27
kyrtap: Uwzględniając *
28 kwi 23:27
Mila:
Do rys. Marcina
| | dsinx | | d*sinx | |
r+R= |
| + |
| ⇔ |
| | 1+sinx | | 1−sinx | |
| | 1−sinx+1+sinx | | 2dsinx | |
r+R= dsinx*( |
| = |
| |
| | (1−sinx)*(1+sinx) | | cos2x | |
28 kwi 23:33
kyrtap: Mila nie rozwiązuj narazie drugiego
28 kwi 23:35
bezendu:
Z telasa:
a(|OC|+|CD|)=b|OC|
a|OC|+a|CD|=b|OC|
a|OC|−b|OC|=−a|CD|
|OC|(a−b)=−a|CD|
Hmm ?
28 kwi 23:38
Marcin: Maslanek, ale przecież nie miałeś w zadaniu od bezendu danego promienia
28 kwi 23:40
kyrtap: czemu piszesz OC + CD zamiast OA + AB?
28 kwi 23:42
bezendu:
właśnie coś popsułem...
28 kwi 23:44
Maslanek: Dlatego wprowadziłem ten sinus na końcu. Niech dobre dusze sobie doliczą
28 kwi 23:51
Marcin: Ok, rozumiem
28 kwi 23:59
Eta:
cosα= +
√1−sin2α=........... = ... teza
29 kwi 00:00
Wazyl: |OC|=x
|CD|=y
y
2=
√(a+b)2−(a−b)2 ⇒ y=2
√ab
(x+2
√ab)*a=bx
xa−bx+2a
√ab=0
| | a4−2a3b+a2b2+4a3b | |
|OA|2= |
| |
| | (a−b)2 | |
| | a2(a+b)2 | | a(a+b) | |
|OA|2= |
| ⇒ |OA|= |
| |
| | (a−b)2 | | a−b | |
29 kwi 00:00
kyrtap:
29 kwi 00:03
bezendu:
Wazyl sam chciałem pomęczyć, nie musiałeś wstawiać rozwiązania od A do Z...
Eta a moim sposobem ?
29 kwi 00:04
Wazyl: Jeden mały fsitaszek:
29 kwi 00:04
Wazyl: Przepraszam bezendu
29 kwi 00:05
bezendu:
Nie mówię, że nie masz robić ale jak zadanie było do mnie ja próbuje robić a tu ktoś mi gotowca
sypie...
29 kwi 00:12
Eta:
29 kwi 00:13
kyrtap: Bezendu mogę Ci dać jeszcze jedno? jak chcesz?
29 kwi 00:14
bezendu:
Eta skąd taki pomysł ?
29 kwi 00:15
bezendu:
Na razie to chcę dokończyć
29 kwi 00:15
Wazyl:

Mam przeprosinowe zadanie dla Ciebie:
Pole trójkąta ABC jest równe 28.
Oblicz pole trójkąta którego boki zawarte są wprostych AP, BQ i CR,
jeśli |RB=
13|AB|, |PC|=
13|BC| |QA|=
13|CA|
29 kwi 00:19
kyrtap: Wazyl
29 kwi 00:20
bezendu:
Wazyl lepiej tamto mi wytłumacz bo robiłeś podobnie jak ja
29 kwi 00:28
Wazyl: A to bardzo prosto.
|OC| dobrze wyznaczyłeś.
Potrzebne Ci jeszcze tylko |OA| a to z pitagorasa łatwo.
| | |OC| | |
cosα= |
| i po sprawie. |
| | |OA| | |
Obliczenia nie wyglądają przyjemnie ale sama metodologia jest bardzo prosta:
tales potem pitagoras

A jak z moim trójkątem?
29 kwi 00:31
bezendu:
A no dobra ja właśnie też myślałem o pitagorasie

ciężko z Twoim trójkątem
29 kwi 00:34
Wazyl: Zostawiam Ci trójkąt na noc.
Ja już lece spać.
Dobranoc wszystkim.
bezendu jutro czekam na odpowiedź.
29 kwi 00:35
bezendu:
Dobranoc
29 kwi 00:36
zawodus: Wazyl to twoje zadanie coś nie tak
29 kwi 13:28
Wazyl: Dlaczego
zawodus ?
29 kwi 15:20
Wazyl: tak wkradł się mały błąd CQ i BR
29 kwi 15:21
zawodus: Ciekawe czy sam umiesz je rozwiązać

To bardziej zadanie olimpijskie
29 kwi 19:03
bezendu:
A czy w tych zadaniach z okręgami trzeba korzystać z Talesa anie można z trójkątów podobnych ?
29 kwi 19:11
Mila:
Korzystaj z tego, z czego można . Wygodniej z Δpodobnych to korzystaj.
29 kwi 19:14
bezendu: Tak się pytam, chciałem też zrobić z trójkątów a nie z Tw Talesa.
29 kwi 19:16
zawodus: Ja jestem zdania że na maturze to każdy sposób prowadzący do celu jest ok

to nie czas na szukanie najprostszego rozwiązania
29 kwi 19:27
Kamix: Nie wiem czemu ale rozumiem Bezendu, też mam ogromne problemy z planimetrią, ale odpuściłem ją
całkowicie, bo uważam, że albo mi się uda i coś wykombinuję, albo nie, teraz na naukę już za
późno. Też bym wolał korzystać z Δ podobnych, nie wiem czemu, ale układanie tych stosunków
boków do Talesa w takich bardziej rozrysowanych przykładach sprawia mi problem...
29 kwi 19:43
bezendu:
Ja coś tam już rozumiem, ale na maturze liczę na łut szczęścia czyli twierdzenie cosinusów i
sinusów.
29 kwi 19:51
Mila:
Poradzicie sobie, ale rozwiązujcie zadania, niekonicznie trudne, ale takie by utrwalać
wiadomości i coraz więcej widziec.
29 kwi 20:01
bezendu:
Ja do 04:00 wczoraj robiłem, już nie wiem jakie mam tę zadania robić ? Tę z arkuszy już nie
sprawiają mi problemów.
29 kwi 20:03
Mila:
Stanowczo za dużo pracujesz, mózg wysiada, nerwy Cię zjadają, przecież widzę, że wpadasz w
furię z byle jakiego powodu.
Myśmy mówili, że mózg się lasuje, cokolwiek to znaczy i wtedy był obowiązkowo odpoczynek.
29 kwi 20:05
bezendu:
Chcę napisać na 90%+ Matematykę R
29 kwi 20:11
bezendu:
Ma ktoś podobne zadanie to tego co wstawiłem ?
29 kwi 21:33
Piotr 10: A robiles maturke z sierpnia 2013 poziom R ?
29 kwi 21:33
Piotr 10: Tam jest jedno podobne zadanko z okregami
29 kwi 21:34
bezendu:
robiłem
29 kwi 21:40
bezendu:
Podbijam proszę o kilka zadań tego typu na wieczór
29 kwi 22:17
29 kwi 22:22
Mila:
1) Promień okregu ma dł. 25 cm,zaś dwie równoległe cięciwy maja długości 14 cm i 40 cm.
Oblicz odległość między tymi cięciwami.
29 kwi 22:27
bezendu:
Tak, rozwiązałem.
Ale chodzi mi bardziej o takie na literkach zadania. ?
29 kwi 22:29
Mila:
2) Pole trapezu równoramiennego opisanego na okręgu wynosi S. Oblicz długość ramienia trapezu,
wiedząc, że kąt ostry trapezu jest równy 30o.
29 kwi 22:34
bezendu:
(a+b)h=2s
Nie wiem czy ok ?
29 kwi 22:51
Mila:
Dobrze,
Pierwsze 3 liniki (+).Dalej chyba nie przyda się.
Nie wykorzystałeś informacji, że w trapez można wpisać okrąg.
29 kwi 23:03
bezendu:
a+b=2c
o to chodzi ?
29 kwi 23:07
Mila: Tak.
29 kwi 23:11
bezendu:
ch=s
2S=c
2
coś nie tak ?
29 kwi 23:16
Mila:
Masz pbliczyć długość ramienia:
otrzymałeś w 5 linijce:
2S=c2⇔
c=√2S i to już koniec.
29 kwi 23:26
bezendu:
Ja nie doczytałem, tutaj takie dobre dusze pomogą zawsze
29 kwi 23:27
Eta:
| | a+b | | c | |
a+b=2c ⇒ |
| =c , h= |
| |
| | 2 | | 2 | |
29 kwi 23:32
bezendu:
Kolejna dobra duszyczka
29 kwi 23:35
Eta:
Która?
29 kwi 23:35
bezendu:
Mila ,
Eta szkoda, że to już prawie koniec przygody z maturą
29 kwi 23:37
Eta:

........ zawsze możesz sobie przedłużyć o...... np. rok
29 kwi 23:38
bezendu:
Jak już szkołę skończyłem
29 kwi 23:40
Eta:
Chodzi mi o przedłużenie ........"przygody z maturą" ?
29 kwi 23:41
bezendu:
Jak napisze na 30% to powtórzę
29 kwi 23:41
Eta:

... ma być 100% !
29 kwi 23:43
bezendu:
W myślach tyle jest

Będziesz jeszcze na forum ?
29 kwi 23:45
Wazyl: Bezendu ja czekam na moje zadanie ciągle!
29 kwi 23:50
bezendu:
To zadanie olimpijskie
Wazy wiedziałem, że mnie dopadniesz z tym
29 kwi 23:54