:(
matma: BARDZO PROSZE O POMOC

dWA OKRĘGI o promieniach r oraz R są styczne zewnętrznie. Oblicz odległość ich punktu
styczności od wspólnej stycznej zewnętrznej.
28 kwi 20:56
matma: 
?
28 kwi 21:42
PW: Po narysowaniu dwóch okręgów i stycznej narysuj obrazy tych okręgów w symetrii względem tej
stycznej. Zobaczysz trapez, którego jedną z podstaw jest 2R, a drugą 2r, zaś ramiona mają
długości R+r. Podstawy są prostopadłe do stycznej, odcinek łączący wspólne punkty okręgów −
też.
Mamy zatem trapez równoramienny, na którego ramionach odcinek równoległy do podstaw wyznaczył
| | r | |
punkty dzielące ramiona w stosunku |
| . Długość tego odcinka − równa podwojonej szukanej |
| | R | |
odległości − powinna się dać obliczyć (ramiona kąta przecięte trzema równoległymi).
29 kwi 16:01
29 kwi 16:16
Mila:

Realizuję pomysł
PW.
M− punkt przecięcia CK i AF
CK=r+x, x=CM
ΔAMC∼ΔABF
|CK|=x+r
29 kwi 17:54
PW: Milu, wykonałaś te straszne rachunki z pięknym skutkiem.
Szkoda tylko, że matma zadał(a) pytanie w dwóch miejscach i w ogóle się nie interesuje.
29 kwi 21:43
Mila:
Właśnie wg Twojego pomysłu rachunki proste

Może komuś przyda się.
29 kwi 22:05
pi: ja wykorzystam
29 kwi 22:26
Mila:
29 kwi 22:35