>?
matma: BARDZO PROSZE O POMOC emotka
dWA OKRĘGI o promieniach r oraz R są styczne zewnętrznie. Oblicz odległość ich punktu
styczności od wspólnej stycznej zewnętrznej.
28 kwi 22:01
irena_1:

Trójkąty OAK, LOP i MOB są podobne
|OA|=k
|AP|=r=KA|
|PB|=R=|MB|
r(k+r)=xk
xk−rk=r
2
k(x−r)=r
2
| r | | r | | r(x−r) | | x−r | |
| = |
| = |
| = |
| |
| k | | r2x−r | | r2 | | r | |
| R | | R(x−r) | |
| = |
| |
| R+r+r2x−r | | (R+r)(x−r)+r2 | |
| x−r | | R(x−r) | |
| = |
| |
| r | | (R+r)(x−r)+r2 | |
(R+r)(x−r)+r
2=Rr
Rx−Rr+rx−r
2+r
2=Rr
x(R+r)=2Rr
29 kwi 09:14