stereometria
paola: oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego któego wysokość wynosi 10 a kąt
opadający na podstawe wynosi 30 stopni. proszę o pomoc w rozwiązawniu tego zadania
28 kwi 20:06
katB:

podpowiedź : c − przekątna podstawy :
V = Pp * H
28 kwi 20:09
28 kwi 20:11
Jolanta: co to jest kąt opadający na podstawę ?
28 kwi 20:12
paola:

ahh przepraszam . chodzi o przekątną całego ostrosłupa która opada na podstawę tworząc kąt 30
stopni a wygląda on w ten sposób , tam gdzie jest zaznaczony łuk , tam jest kat 30 stopni
28 kwi 20:35
paola:

tam gdzie jest zaznaczony łuka tam jest kąt 30 stopni potrzebuje obliczyc objetosc calego
graniastosłupa , czy ktoś może mi w tym pomóc ?
28 kwi 20:45
Jolanta: objętość= pole podstawy*wysokość
podstawa kwadrat o boku a
przekatna podstawy d=a
√2 ( jeśli zapominasz wzór licz z Pitagorasa)
wylicz d
28 kwi 21:00
hmm: 10 pierwiastków z 3 przez 3 ?tyle wychodzi d ?
28 kwi 21:11
Jolanta: ile wynosi tg300?
28 kwi 21:14
hmm: √3 przez 3
28 kwi 21:18
28 kwi 21:25
Jolanta: d=a
√2
10
√3=a
√2
V=
28 kwi 21:36
hmm: 1500! dziękuję serdecznie ! miłego wieczoru
28 kwi 21:41
katB: 
, dokładniej opisuj zadania , ale i tak można odgadnąć o co chodzi
28 kwi 21:42
hmm: przepraszam za te łamigłówki ale nie potrafię oagrnąć jeszcze tej strony ,dzisiaj ją znalazłam
i bardzo mi się spodobała
28 kwi 21:44
Jolanta:
28 kwi 21:47