planimetria w trapezie
jhonie:

wykaż, że PΔ DOC * PΔ ABO = PΔ ADO
2
opcjonalnie korzystając z podobieństwa trójkątów
28 kwi 18:56
pigor: .... , widzę to tak :
| PΔAOB | | 12AO*hAO | | AO | |
| = |
| = |
| , |
| PΔCOB | | 12OC*hOC | | OC | |
analogicznie
| PΔAOD | | 12AO*h'AO | | AO | |
| = |
| = |
| , |
| PΔCOD | | 12OC*h'OC | | OC | |
| | PΔAOB | | PΔAOD | |
stąd(*) |
| = |
| |
| | PΔCOB | | PΔCOD | |
ale P
ΔAOD = P
ΔCOB (dowód równości
tych pól prosty i nieraz był na forum),
to z
(*) i własności proporcji :
| | PΔAOB | | PΔAOD | |
|
| = |
| ⇔ |
| | PΔAOD | | PΔCOD | |
⇔
PΔCOD *
PΔAOB=
P2ΔAOD c.n.w. . ...
28 kwi 19:25
jhonie: nie do końca rozumiem dlaczego
12 AO*hAO
mógłbyś to jakoś wytłymaczyć?
28 kwi 19:31
jhonie: już nieważne, bardzo dziękuję za pomoc
28 kwi 19:36
Eta:

Trójkąty ABO i DCO są podobne z cechy skali
k>0
i P
3=k*P
2 to P
32=k
2*P
22 =k
2*P
2*P
2 ⇒ P
32= P
1*P
2
c.n.u
28 kwi 19:51
28 kwi 19:56