sinx
nickiel: Dla jakiej wartości parametru m równianie sin2x−msinx=0 w przedziale <0;2π>
sin2x−msinx=0
sinx(sinx−m)=0
sinx=0 sinx=m
w przedziale <0;2π> sinx=0 dla {0 π, 2π) więc ma już trzy rozwiązania. Czy to znaczy że
m<−1 lub m>1 ?
28 kwi 18:43
nickiel: no i jeszcze dla m=0, dobrze myśle?
28 kwi 18:51
J: jaka jest treść zadania
28 kwi 19:40
28 kwi 19:41
J: To jest chyba inne zadanie niz w linku
28 kwi 19:42
nickiel: oj sorki nie dopisalem
Dla jakiej wartości parametru m równianie sin2x−msinx=0 w przedziale <0;2π> ma dokładnie 3
rozwiązania
28 kwi 20:58
J: Skoro sinx = 0 ma trzy rozwiązania, to sinx = m nie może mieć rozwiązań : I m I > 1
28 kwi 21:04
nickiel: no tak myślałem, a m=0? wtedy rozwiązania sie pokrywają ?
28 kwi 21:37