arkusz
kyrtap: ARKUSZ 2
| | a | | a | |
1.Liczby dodatnie a,b,c spełniają warunki: |
| =2 i |
| =3.Uporządkuj liczby a,b,c od |
| | b+c | | b−c | |
najmniejszej do największej.
2. Na rysunku przedstawiono trójkąt ABC:
a) Odczytaj z rysunku współrzędne wierzchołków trójkąta ABC.
b) Napisz równania prostych AC i BC.
c) Opisz za pomocą układu nierówności liniowych zbiór wszystkich punktów (x,y) należących do
trójkąta ABC.
3. Ciąg(an) określony wzorem rekurencyjnym
a1=m
a2=2m (klamra)
a
n+1=2a
n−a
n−1
gdzie m jest liczbą naturalną.Wykaż,że każda liczba naturalna podzielona przez m jest wyrazem
tego ciągu.
4.Wyznacz współrzędne środka jednokładności, w której obrazem okręgu o równaniu (x−16)
2 + y
2
= 4 jest okrąg o równaniu (x − 8)
2 + (y − 4)
2 = 36 a skala tej jednokładności jest liczbą
ujemną.
5. Wierzchołki trójkąta równobocznego ABC są punktami paraboli y = −x
2 + 6x . Punkt C jest
jej wierzchołkiem, a bok AB jest równoległy do osi Ox . Sporządź rysunek w układzie
współrzędnych i wyznacz współrzędne wierzchołków tego trójkąta.
| | 3 | |
6. Oblicz wartość sin3x +cos3x jeśli wiadomo że sinx + cosx = |
| . |
| | 4 | |
7. Narysuj wykres funkcji f(m) która jest liczbą rozwiązań układu równań z parametrem m.
(m−1)x+3y=5 (klamra)
mx − 2y = 4
| | mx | | m+1 | |
8. Dla jakich wartości parametru m równanie |
| + |
| = x+1 ma dwa pierwiastki x1 |
| | m−1 | | x | |
| | 1 | | 1 | |
i x2 spełniające warunek |
| + |
| <2m+1? |
| | x1 | | x2 | |
9. Z pojemnika w którym jest n kul białych, 2n kul zielonych i 3n kul czerwonych losujemy
jednocześnie trzy kule. Prawdopodobieństwo otrzymania w tym doświadczeniu kuli białej ,
zielonej i czerwonej jest równe 0,3. Oblicz ile kul jest w pojemniku.
10.Walec i stożek mają tworzące równej długości, równe pola powierzchni bocznych i równe
objętości. Oblicz cosinus kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy.
28 kwi 00:17
kyrtap: ta jeszcze chyba jest prostsza
28 kwi 00:20
Saizou : dzisiaj już nie liczę, znaczy się tej nocy, nie chce mi się
28 kwi 00:21
Saizou : jeszcze przerysuje ten trójkąt z zad. 2
28 kwi 00:21
Saizou : *przerysuj
28 kwi 00:22
kyrtap: a sorki dzięki saizou że zwróciłeś uwagę
28 kwi 00:22
zombi: 1. c<b<a?
28 kwi 00:24
kyrtap: pretty good
28 kwi 00:27
kyrtap: nie wiem jak wam narysować trójkąt
28 kwi 00:27
Marcin: a=7c b=5c
a>b>c. Jakoś tak.
28 kwi 00:28
Saizou : w układzie współrzędnych
28 kwi 00:28
Marcin: Wyślij mi zdjęcie to przerysuję
28 kwi 00:28
kyrtap: dobra
28 kwi 00:29
kyrtap: Panie Marcinie masz?
28 kwi 00:36
Marcin:
Ciąg z 3:
m, 2m, 3m, 4m, 5m, 6m, 7m, 8m, 9m..
Tak mi się przynajmniej wydaje
28 kwi 00:38
Marcin: a mam, chwilka
28 kwi 00:38
Marcin:
28 kwi 00:41
Marcin: To zadanie jest przecież banalne. Mamy odczytywać współrzędne punktów A B i C?
28 kwi 00:42
kyrtap: a ile to roboty?
28 kwi 00:44
Marcin: No właśnie to żadna robota Patryku
28 kwi 00:45
kyrtap: Good job
28 kwi 00:46
kyrtap: Taka mówisz będzie matura w tym roku?
28 kwi 00:46
Marcin: Coś w ten deseń
28 kwi 00:47
kyrtap: Ja jutro się za biorę za te zadania z którymi mam problemy
28 kwi 00:48
kyrtap: bo już dzisiaj padam
28 kwi 00:48
Marcin: Przecież jeszcze jest bardzo wcześnie
28 kwi 00:49
kyrtap: ale byłem z kumplem na kebsie a jak się zje na wieczór to mi się spać chce
28 kwi 00:51
Marcin: Chętnie sam zjadłbym kebsa
28 kwi 00:52
kyrtap: I jak Marcin robisz te banalne zadanka?
28 kwi 01:02
Marcin: Ja nie powiedziałem że wszystkie są banalne

Jednokładności nawet nie ruszam
28 kwi 01:03
kyrtap: Ruszaj ruszaj bo pewnie proste
28 kwi 01:12
Marcin: Ja nigdy nie miałem w szkole ani prawdopodobieństwa, ani wektorów, ani jednokładności.
Praktycznie niczego nie miałem. Dlatego mam teraz takie braki w niektórych działach. Chociaż
staram się jak mogę
28 kwi 01:13
bezendu:
Gdzie jest to zadanie z jednokładnością ? Mogę się pokusić o nie mniam
28 kwi 01:14
bezendu:
.Wyznacz współrzędne środka jednokładności, w której obrazem okręgu o równaniu (x−16)2 + y2
= 4 jest okrąg o równaniu (x − 8)2 + (y − 4)2 = 36 a skala tej jednokładności jest liczbą
ujemną. o to chodzi Panowie ?
28 kwi 01:15
Marcin: Tak. Ja nie mówię że to jest trudne, ale nigdy tego nie robiłem
28 kwi 01:16
kyrtap: Marcin ile ty byś wiedział których nie robiłem
28 kwi 01:19
kyrtap: rzeczy*
28 kwi 01:19
Marcin: Wolę nie wiedzieć
28 kwi 01:23
bezendu:
O1: (x−16)2+y2=4
S1(16,0) r=2
O2:(x−8)2+(y−4)2=36
S2=(6,4) r=6
k=3
[6−a, 4−b]=3[16−a, 0−b]
6−a=48−3a
2a=54
a=27
4−b=−3b
2b=−4
b=−2
28 kwi 01:23
Marcin: Nie wydaje się trudne

Zastanawiam się czy ogarnąć to przed maturą, skoro od kiedy jest nowa
matura, to jednokładności na niej nie było
28 kwi 01:25
kyrtap: jednokładność to wektory więc nic trudnego
28 kwi 01:26
bezendu:
takie zadanie sobie życzę na maturce maj 2014 !
28 kwi 01:27
Marcin: Chętnie bym Ci tego pożyczył, ale ja nie chcę jednokładności
28 kwi 01:28
Marcin: Może to głupie pytanie, ale dlaczego
[6−a, 4−b]=3[16−a, 0−b], a nie
3[6−a, 4−b]=[16−a, 0−b]?
28 kwi 01:29
bezendu:
Zobacz co jest obrazem czego
28 kwi 01:31
Marcin: Czyli zawsze jest
k[np okrąg]=[obraz tego okegu]?
28 kwi 01:33
kyrtap: Bezendu specjalnie dałem to zadanie wiesz dlaczego?
28 kwi 01:34
kyrtap: nie w sumie nie jakoś źle tam policzyłeś
28 kwi 01:36
kyrtap: bezendu zamiast 6 powinno być 8
28 kwi 01:36
bezendu:
ja zryapłem bo źle popatrzyłem...
28 kwi 01:37
bezendu:
no czemu dałeś ?
28 kwi 01:37
bezendu:
Panowie 40 brył jeszcze, uciekam do pracy
28 kwi 01:39
Marcin: Dzięki za odpowiedź
28 kwi 01:39
kyrtap: ja mam newsa : Podobno będzie powtarzany egzamin gimnazjalny w całej Polsce
28 kwi 01:39
Marcin: ściemniasz
28 kwi 01:41
kyrtap: a nie sory w niektórych szkołach
28 kwi 01:44
Marcin: No ja Ci gwarantuję, że z maturą będzie podobnie
28 kwi 01:45
bezendu:
1.Pomaluj drwala
2. Wpisz pesel
28 kwi 01:48
kyrtap: Bezendu jak tam w maju piszesz na 100 pro maturę ?
28 kwi 01:55
bezendu:
Chyba bez tego zera z tyłu
28 kwi 01:56
Marcin: Z takimi tekstami to się z kyrtapem dogadacie
28 kwi 01:57
kyrtap: jakie teksty?
28 kwi 01:58
Marcin: Że słabo pójdzie matura
28 kwi 01:59
kyrtap: aaaa no bo ja czasami tak pierdziele nie od rzeczy
28 kwi 02:00
bezendu:
W sumie miałem mieć tylko 30% wiec napiszę na 303%
28 kwi 02:01
Marcin: Ja jeszcze kilka miesięcy temu w ogóle nie myślałem o rozszerzeniu

Na pierwszej deklaracji
maturalnej go z resztą nie miałem
28 kwi 02:08
kyrtap: a co Marcin Cię skusiło ?
28 kwi 02:12
Marcin: Stwierdziłem, że nie chce mi się iść do pracy
28 kwi 02:13
kyrtap: Cztery liczby dodatnie a,b,c,d w podanej kolejności, tworzą ciąg geometryczny.Zatem liczby
logd,logc,logb ,log a (w podanej kolejności) tworzą
A) ciąg geometryczny o ilorazie log d
| | c | |
B) ciąg arytmetyczny o różnicy log |
| |
| | d | |
C) ciąg arytmetyczny o różnicy log d
| | d | |
D) ciąg arytmetyczny o różnicy log |
| |
| | c | |
28 kwi 02:22
28 kwi 02:27
kyrtap: Tak przeglądając arkusz zauważyłem że dość trudne
28 kwi 02:29
Marcin: Ja bym jakoś tak kombinował
a=a
b=aq
c=aq2
d=aq3
Teraz mamy ciąg logag3, logaq2, logaq, loga
Czyli widać, że to będzie a1=logaq3 r= dzielenie przez logq
28 kwi 02:33
Marcin: Nawet nie tyle dzielenie, co odejmowanie logq
28 kwi 02:37
kyrtap: dobra jak wszystkim dobrej nocy
28 kwi 03:08
Marcin: No dobranoc
28 kwi 03:28
zawodus: Wystarczy przyjąć
a=10
b=100
c=1000
d=10000
Logarytmy to
4.3.2.1
Teraz widać co tonza ciąg
28 kwi 07:49
zawodus: Wystarczy przyjąć
a=10
b=100
c=1000
d=10000
Logarytmy to
4.3.2.1
Teraz widać co tonza ciąg
28 kwi 07:51
bezendu:
Nikt nie robi więc zrobię z nudy:
| | 3 | |
6. Oblicz wartość sin3x +cos3x jeśli wiadomo że sinx+cosx= |
| |
| | 4 | |
sin
3x+cos
3x=(sinx+cosx)(sin
2x−sinxcosx+cos
2x)
=(sinx+cosx)(1−sinxcosx)
| | 9 | |
sin2x+2sinxcosx+cos2x= |
| |
| | 16 | |
| | 4 | | 7 | | 22 | |
sin3x+cos3x= |
| *(1− |
| )= |
| |
| | 3 | | 18 | | 27 | |
28 kwi 19:20
bezendu:
zadanie 9
1 kula biała
2 kule zielone
3 kule czerwone
28 kwi 19:31
kyrtap: Bezendu dla innych może za trudne
28 kwi 19:32
bezendu:
Nie wnikam, bo ja przejmuje się swoją planimetrią.
28 kwi 19:38
pigor: ...,
zad.9. Z pojemnika w którym jest n kul białych, 2n kul zielonych
i 3n kul czerwonych losujemy jednocześnie trzy kule. Prawdopodobieństwo
otrzymania w tym doświadczeniu kuli białej , zielonej i czerwonej jest
równe 0,3. Oblicz, ile kul jest w pojemniku.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., ?=n∊N
+
| n*2n*3n | | 6n3 | | 3 | |
| = 0,3 ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | n(6n−1)(6n−2) | | 10 | |
| | 2n2 | | 1 | |
⇔ |
| = |
| ⇔ ... ⇔ n=1 ⇒ |
| | (6n−1)(6n−2) | | 10 | |
odp. 6n= 6*1=
6 − szukana liczba kul w pojemniku . ...
28 kwi 20:02