Ciągi
Epsilon: Cztery liczby dodatnie a,b,c,d w podanej kolejności, tworzą ciąg geometryczny.
Zatem liczby logd,logc,logb ,loga (w podanej kolejności) tworzą
A) ciąg geometryczny o ilorazie logd
B) ciąg arytmetyczny o różnicy log(c/d)
C) ciąg arytmetyczny o różnicy logd
D) ciąg arytmetyczny o różnicy log(d\c)
26 kwi 13:27
Maslanek: D.
26 kwi 14:01
Maslanek: Aj nie
26 kwi 14:01
Maslanek: d=c*q
| | d | |
logd=logc+logq, gdzie q= |
| |
| | c | |
| | 1 | | c | |
logc=logd−logq=logd+log |
| =logd+log |
| |
| | q | | d | |
Czyli jednak B
26 kwi 14:02
Epsilon: Bardzo Ci dziękuję, spróbuję to zrozumieć
27 kwi 10:22