ciagi
jakubs: Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny. Jeżeli do drugiej liczby dodamy 9, to ciąg ten zmieni się
w arytmetyczny. Jeżeli zaś od drugiej liczby nowego ciągu arytmetycznego odejmiemy 1, to tak
otrzymany ciąg będzie znów geometryczny. Znajdź te liczby
a,b,c − c. geom.
a,b+9,c − c. arytm.
a,b+8,c − c. geom.
Dobrze wywnioskowałem ?
27 kwi 22:11
ICSP:
27 kwi 22:12
jakubs: Dzięki walczę dalej
27 kwi 22:13
27 kwi 22:13
jakubs: Podobne zadanko

Wyliczyłem i mam poprawne odpowiedzi.
27 kwi 22:17
jakubs:

Teraz prostokąt

W prostokącie ABCD dane są |AB|=p, |BC|=q i p>q. Odcinek BE jest wysokością trójkąta ABC
opuszczoną na jego bok AC. Wyraź pole trójkąta ABE za pomocą p i q.
Jakaś wskazówka?
27 kwi 22:51
jakubs: Pokombinuje jeszcze z podobieństwem trójkątów, może coś się uda.
27 kwi 22:52
27 kwi 22:53
jakubs: Zrobiłem z podobieństwa, ale chętnie zerknę, bo podobieństwa nie lubię
27 kwi 22:58
bezendu:
To tak jak ja
27 kwi 23:01
jakubs: Wielomian W(x)=x4−ax3+bx2+12x+9 jest kwadratem wielomianu P(x) =x2+px+q. Oblicz a oraz b .
(x2+px+q)2=x4+p2q2+q2+2px3+2px2+2pxq
Wyznaczam:
2x3p=−ax3
a=−2p
bx2=x2(p2+2p)
b=p2+2p
12x=2pqx
6=pq
q2=9
q=3 ⋁q=−3
A więc będą dwa przypadki kiedy p=2 lub p=−2
a=4
b=0
lub
a=−4
b=8
Co robię źle ? W odpowiedziach wyniki a=4 lub a=−4 i odpowiednio b=−2 lub b=10
28 kwi 00:02
ICSP: Źle podniosłeś do kwadratu
Drugi składnik to p2x2 a nie p2q2
28 kwi 00:04
jakubs: Oj źle przepisałem, ale nadal będzie tak, że:
bx2=p2x2+2px2
bx2=x2(p2+2p)
28 kwi 00:07
jakubs: up?
28 kwi 00:24
jakubs: Mam błąd
Dzięki ICSP
28 kwi 00:32
bezendu:
a to zadanie co ja Ci wysłałem ?
28 kwi 00:34
jakubs: bezendu chodzi Ci o ten prostokąt ? czy jakieś inne ?
28 kwi 00:35
bezendu: prostokąt
28 kwi 00:36
jakubs: Poddałem się, bo nie wiedziałem jak wyznaczyłeś odcinek AE
28 kwi 00:39
bezendu:
Mogę zrobić to zadanie za 15 minut
28 kwi 00:39
jakubs: Ok ja też zaraz spróbuję jeszcze raz
28 kwi 00:40
jakubs: Ja raczej nie wymyślę nic, jak możesz bezendu to pokaż jak wyznaczyłeś AE.
28 kwi 00:50
bezendu: chwilka już pisze
28 kwi 00:57
jakubs: OK super
28 kwi 00:57
bezendu:

|AC|=
√p2+q2
x
√p2+q2=pq
x=U{pq}{
√p2+q2
y
2=q
2−x
2
| | 1 | | pq | |
PΔABE= |
| *U[p2}{√p2+q2}* |
| |
| | 2 | | √p2+q2 | |
28 kwi 01:12
jakubs: Dzięki
Teraz już rozumiem co i jak.
28 kwi 01:21
bezendu:
28 kwi 01:27
jakubs: Teraz uderzam w kimę, jeszcze raz dzięki za pomoc.
Dobranoc
28 kwi 01:28
bezendu:
Dzień dobry. Jeszcze 40 zdań z brył
28 kwi 01:30