ciagi art.
madziulka: dany jest ciąg arytmetyczny an o wyrazie ogólnym an=1−5n różnica tego ciągu jest równa
...jak obliczyć tego rodzaju zadania ...
27 kwi 18:10
sushi_ gg6397228:
a1=...
a2=...
r= a2−a1=...
27 kwi 18:22
madziulka: Nie rozumiem na dal ... o co chodzi ..
27 kwi 18:29
sushi_ gg6397228:
a czytalaś ten dział w podręczniku ?
to jest tak samo f(x)= 1−5x −−> f(1)=...
27 kwi 18:30
madziulka: Tak czytałam ,a możesz mi zrobić jakiś przykład ,coś na podobę tego ,abym się nauczyła..,bo
nadal tego nie rozumiem ...z góry dziękuję
27 kwi 18:35
27 kwi 18:37
Bogdan:
Jeśli dany jest ciąg arytmetyczny an = a*n + b, to różnica ciągu r = a.
W tym przypadku an = −5n + 1, różnica r = −5
27 kwi 18:46
Madziulka: uu to fajnie

zawsze tak jest Bogdanku?... r=a ...?
27 kwi 23:05
Bogdan:
Zawsze dla ciągu arytmetycznego
27 kwi 23:06
Madziulka: to zawsze jeśli jest np. an=1−5n to zawsze różnica będzie równa w tym przypadku −5
heheeheh dobre

a do Ciągu geometrycznego...? są jakieś zależności...
27 kwi 23:13
Janek191:
Lub tak :
an = 1 − 5n
więc
an+1 = 1 − 5*( n +1) = 1 − 5 n − 5 = − 4 − 5 n
zatem
r = an+1 − an = ( − 4 − 5 n) − ( 1 − 5 n) = − 4 − 1 − 5n + 5n = − 5
28 kwi 07:01