Dla maturzystów
Domel: Dla maturzystów
Dany jest wielomian:
W(x) = 4x4 – 49x2 – 56x – 16.
Rozłóż wielomian W(x) na czynniki liniowe stosując grupowanie wyrazów i wzory skróconego
mnożenia.
27 kwi 16:33
Marcin:
4x
3(x−4)+16x
2(x−4) +15x(x−4) +4(x−4)
(x−4)(4x
3+16x
2+15x+4)
(x−4)[(2x
2(2x+1)+7x(2x+1)+4(2x+1)]
(x−4)(2x+1)(2x
2+7x+4)
Dalej jest już brzydka Δ
27 kwi 17:27
ZKS:
Łatwiej tak.
4x4 − 49x2 − 56x − 16 = (2x2)2 − (7x + 4)2
27 kwi 17:30
Domel: Czyli − z wolnego składnika założyłeś pierwiastek − a potem dzielenie wielomimanów

− też
można

A może ktoś ma inny sposób
27 kwi 17:33
Domel: ZKS − zdecydowanie wolę twój sposób
27 kwi 17:34
Michaś: Nie łatwiej skorzystać z
121? Wydaje mi się, że łatwiej niż grupowaniem
27 kwi 17:42
ZKS:
Polecenie czytałeś?
27 kwi 17:43
Michaś: Mój błąd, przepraszam.
27 kwi 17:45
Domel: Tylko, że w poleceniu było „... stosując grupowanie wyrazów i wzory skróconego mnożenia”
Poza tym równanie ZKS−a jest typu: y = a2 − b2 − a to się ładnie rozkłada
27 kwi 17:48
Marcin: Zobaczyłem 'grupowanie', to grupowałem

Sposób ZKS jest świetny, ale trzeba mieć troszkę
doświadczenia żeby to dostrzec
27 kwi 18:21
Domel: No można skorzystać z grupowania:
W(x) = 4x
4 – 49x
2 – 56x – 16 = 4x
4 − G(x)
| | −56 | | 4 | |
G(x) = 49x2 + 56x + 16 => Δ = 0 => x0 = |
| = − |
| |
| | 98 | | 7 | |
| | 4 | | 4 | |
G(x) = a(x − x0)2 = 49*(x + |
| )2 = [7(x + |
| )]2 = (7x + 4)2 |
| | 7 | | 7 | |
No i wracamy:
W(x) = 4x
4 − G(x) = 4x
4 − (7x + 4)
2 = (2x
2)
2 − (7x + 4)
2
27 kwi 19:18
Jurek z matfiz:): Domel widzę przygotowania pełną para

ja z matmy kuleje
27 kwi 20:12