Rozkład wielomianu na czynniki (trudny)
Visdom: y=x3−4x2+x+6 muszę to rozbić na czynniki wolfram pokazał taki wynik
y=(x+1)(x−2)(x−3)
jak do tego dojść w obliczeniach
27 kwi 13:11
27 kwi 13:22
katB: "Ale" ICSP on musi dojść do tego wyniku poprzez rozbicie wielomianu na czynniki pierwsze.
Postaram się pomóc.
y = x3 − x − 3x2 + x + 6
27 kwi 13:24
ICSP: ma to sprowadzić do postaci iloczynowej. Sposób w jaki to zrobi nie ma znaczenia.
27 kwi 13:27
katB: sry : poprawka :
y = x3 − x2 − 3x2 + x + 6
"Myślę dalej"
27 kwi 13:28
katB: Raczej nic nie wymyślę

, znajdź dzielniki, to co ICSP wysłał.
27 kwi 13:33
Marcin: Skoro wiesz, że −1, 2 i 3 są pierwiastkami, to możesz podzielić ten wielomian np schematem
Hornera.
27 kwi 13:35
ICSP: a nad czym tu myśleć ?
x3 − 4x2 + x + 6 = x3 − 2x2 − 2x2 + 4x − 3x + 6 = x2(x−2) − 2x(x−2) − 3(x−2) =
= (x−2)(x2 − 2x − 3) = (x−2)(x2 − 2x + 1 − 4) = (x−2) [ (x−1)2 − 22] =
= (x−2)(x−1−2)(x−1+2) = (x+1)(x−2)(x−3)
27 kwi 13:37
Marcin: x2(x+1)−5x(x+1)+6(x+1), albo tak.
27 kwi 13:40
Visdom: marcin ja podałem pierwiastki wielomianu , znam je z wolfram alfa ale w treści zadania nie
było ich podanych , wyliczyłeś to schematem hornera ?
27 kwi 13:44
Marcin: Znalezienie pierwiastków całkowitych to chyba nie problem?
W treści masz podane, że nie możesz korzystać z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych?
27 kwi 13:48
Visdom: ok dzięki
27 kwi 13:48
Visdom: obczaiłem już po prostu nie znałem tego twierdzenia , w szkole średniej u mnie go nie było , a
na analizie ćwiczeniowiec nie powiedział skąd co się wzięło od razu wynik , nie wspomniał że
to twierdzenie o pierwiastkach nie wymiernych
27 kwi 13:50