błąd przybliżenia .
baku . : BŁĄD PRZYBLIŻENIA .
Liczba 250 jest przybliżeniem liczby x z niedomiarem . Błąd bezwzględny Δ tego przybliżenia
jest równy 3,82 . Oblicz błąd względny tego przybliżenia i wyraź go w procentach .
26 kwi 21:22
sushi_ gg6397228:
i w czym masz problem ?
26 kwi 21:35
27 kwi 02:21
daras: Błąd z niedomiarem więc do przybliżenia trzeba dodać błąd bezwględny i podzielić przez to
| | 250 | |
wartość przybliżoną: δ = |
| = 0,98494996..tutaj też powinniśmy zachować umiar |
| | 253,82 | |
czyli zaokrąglić ≈ 0,985 = 98,5 %
27 kwi 09:23