Uprość wyrażenie
rania: Podpowie mi ktoś gdzie robię błąd? Treść zadania: Uprość wyrażenie:
−9(2m−3)+(m−3)3−(m+2)(m−2)−m3
moje rozwiązanie: −9(2m−3)+(m−3)3−(m+2)(m−2)−m3
−18m+27+m3−27−(m+2)2−m3
−18m−m2+4
−m2−18m+4 to mój wynik, a w odp do zadania wynik to −10m2+9m+4
26 kwi 18:46
5-latek: Bo nie znasz wzorow skroconego mnzenia
(m−3)
3 nie rowna sie m
3−27 i tak samo (m+2)(m−2) to nie jest (m+2)
2 tylko = m
2−4
POpatrz na ten link i wzory (a−b)
3= ....
takze a
2−b
2=
https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html
26 kwi 18:51
rania: Ok, poległam na wzorach i poprawiłam błędy zgodnie z Twoją sugestią, ale wynik nadal nie jest
taki jak być powinien.. Co jeszcze robię źle?
−9(2m−3)+(m−3)3−(m+2)(m−2)−m3
−18m+27+m3−3*(m)2*3+3*m*32−32−m2−4−m3
−18m+27+m3−9m2+27m−9−m2−4−m3
−10m2+9m+14
26 kwi 19:29
diana7: (m−3)3=m3−9m2+27m−33
−(m+2)(m−2)=−m2+4
26 kwi 19:52