wyznaczenie wyrazu ciągu geom.
Wojtek: Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny a ich iloczyn wynosi 216 ile jest równy drugi wyraz tego
siągu
ogólnie odpowiedź to 6 ale czy może mi ktoś wytłumaczyć jak do tego dojść
26 kwi 14:01
ICSP: Przyjmij :
a − pierwsza liczba
b − druga liczba
c − trzecia liczba
a,b,c tworzą ciąg geometryczny zatem ?
26 kwi 14:02
Wojtek: a można jaśniej bo nie rozumiem
26 kwi 14:06
26 kwi 14:07
Matinf: definicja ciągu geometrycznego
26 kwi 14:07
Wojtek: a
2n=a
n−1 * a
n+1 i gdzie w tym wszystkim 216

krok po kroku jak to obliczyć poproszę bo
tego nie rozumiem... po prostu w odp. było
6 czyli pierwszy wyraz to 3 a iloraz to 2 :
(3*6*12=216)
i tak do tego doszedłem a jak dojść do odp. 6 bez podanej żadnej liczby z tego ciągu ani bez
ilorazu

krok po kroku poproszę.
26 kwi 14:24
ICSP: zapomnij na razie o 216

Masz trzy liczby które tworzą ciąg geometryczny : a
1 , a
2 , a
3
Masz zapisać jakąś zależność między nimi wykorzystując tylko znane Ci wzory z ciągu
geometrycznego.
26 kwi 14:30
Wojtek: czyli metodą prób i błędów podkładać liczby pod a1 i q
26 kwi 14:32
Matinf: Zajrzyj do tablic matematycznych i odnajdziesz tam zalerznośc między kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego. b2=a*c
26 kwi 14:37
ICSP: 
masz trzy liczby : a
1 , a
2 , a
3 tworzące ciąg geometryczny
i masz zapisać zależność między nimi

Ostatni wzór w linku wyżej.
Gdyby tworzyły ciąg arytmetyczny to byłoby :
26 kwi 14:37
Wojtek: no ok ale co mi to da gdy da znam żadnej liczby oprócz 216... wychodzi na to że po prostu
b2=a*b a i tak nie mam wyniku
26 kwi 14:48
ICSP: Wolisz działać na a,b,c czy na a1 , a2 , a3 ?
26 kwi 14:49
Matinf: Zaczynasz robić zadania z ciągami? Nie wiesz tego, że a można zapisać jako a1, b jako a1*q i
c jako a1*q2. Masz dwie niewiadome i dwa równania.
26 kwi 14:50
Wojtek: obojętne i tak to tylko litery bez żadnych odnośników... a=a1 b=a2 c=a3 i tyle więc zwał jak
zawał...
26 kwi 14:52
ICSP: a1 * a2 * a3 = a2 * (a1 * a3) = a2 * a22 = a23
a23 = 216
a2 = 6
Tyle.
26 kwi 15:05
Wojtek: Dziękuję bardzo
26 kwi 15:09
Wojtek: a dlaczego (a1*a3) wychodzi a22
26 kwi 15:11
ICSP: bo a1 . a2 . a3 tworzą ciąg geometryczny. Patrz ostatni wzór
26 kwi 15:12
Wojtek: mogłeś/aś napisać że wysteaczy spierwiastkować 216 do 3 stopnia...
26 kwi 15:12
Wojtek: i tak to wygląda z każdym tego typu zadaniem jak ma się 3 wyrazy ciągu i podany wynik ich
mnożanie to można obliczyć środkowy pierwiastkując do 3 stopnia wynik
26 kwi 15:20
Wojtek: tak
26 kwi 15:20
ICSP:
26 kwi 15:21
ICSP: tylko musisz mieć iloczyn trzech wyrazów ciągu geometrycznego.
Jak masz sumę trzech wyrazów ciągu arytmetycznego to środkowy otrzymasz dzieląc sumę na 3.
26 kwi 15:22
Wojtek: tak już czaje czyli wzor to na ścisłość to a23=a1*a2*a3= 3√a1*a2*a3=a2
26 kwi 15:28
ICSP: a23 = a2 ?
Bo to właśnie teraz napisałeś.
26 kwi 15:29
Wojtek: b3= a*b*c to nie jest to samo co b3=b... (a23=a1*a2*a3 to nie to samo co a23=a2)
26 kwi 15:48
ICSP: Niestety a3 ≠ a
jeśli tylko a nie jest 0,1,−1
26 kwi 15:50
Wojtek: yyyy....
26 kwi 16:03
zawodus: ICSP patrzyłeś na to zadanie z sześcianem?

Podałem odpowiedź
26 kwi 16:03
ICSP: a
23 = a
1 * a
2 * a
3 ⇒ 3√a1 * a2 * a3 = a
2
ale na pewno implikacji nie można zastąpić znakiem =
zawodus patrzyłem
26 kwi 16:08
Wojtek: dobra fakt nie powinienem pochopnie stawiać "="
26 kwi 16:21