Tożsamości trygonometryczne
Blue: czy poniższa zależność jest tożsamością trygonometryczną

?
cos3α = 4cos
3α − 3cosα
26 kwi 09:39
Blue: Nie odpowiadajcie tylko tak lub nie, ale powiedzcie, jak to przekształcić
26 kwi 09:41
Domel: Zacznij od lewej strony i przekształcaj aż dojdziesz (lub nie) do prawej strony.
Dla braci wierzących inaczej − można zacząć od prawej i dojść do lewej strony

A tu masz pomocnika
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html
26 kwi 09:45
Domel: Noooo − ogólnie to na podanej stronce już jest pokazane, że to jest tożsamość − trochę szybciej
puściłem posta niż pomyślałem − brak kawy i trudne przebudzenie
26 kwi 09:51
Blue: już mam rozwiązanie, znalazłam w necie, ale muszę przyznać, że sama bym na to w życiu nie
wpadła, a tych wzorów nie ma nawet w karcie
26 kwi 09:51
Blue: haha, no racja xD
26 kwi 09:52
Blue: a to : cos4α = 4cos
2α −3

W odpowiedziach mam, że to nie jest tożsamość
26 kwi 09:57
Domel: A tu masz rozwinięcie
cos3x = cos(2x+x) = cos2x*cosx − sin2x*sinx = cos(x+x)*cosx − sin(x+x)*sinx =
= (cosx*cosx − sinx*sinx)*cosx − (sinx*cosx + cosx*sinx)sinx =
= (cos2x − sin2x)*cosx − (2*sinx*cosx)*sinx = cos3x − sin2x*cosx − 2*sin2x*cosx =
= cos3x − (1 − cos2x)*cosx − 2*(1 − cos2x)*cosx =
= cos3x − cosx + cos3x − 2*cosx + 2*cos3x = 4*cos3x − 3*cosx
L = P
26 kwi 10:15
Domel:
cos4x = cos(2x+2x) = cos2x*cos2x − sin2x*sin2x = cos22x − sin22x =
= (cos2x)2 − (sin2x)2 = [cos(x+x)]2 − [sin(x+x)]2 =
= (cosx*cosx − sinx*sinx)2 − (sinx*cosx + cosx*sinx)2 =
= (cos2x − sin2x)2 − (2*sinx*cosx)2 = (cos2x − 1 + cos2x)2 − 4*sin2x*cos2x =
= (2*cos2x − 1)2 − 4*(1 − cos2x)*cos2x = 4*cos4x − 4*cos2x + 1 − 4cos2x + 4*cos4x
cos4x = 8cos4x − 8cos2x + 1 ≠ 4*cos2x − 3
L ≠ P
26 kwi 10:41
Blue: dzięki
26 kwi 10:45