matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje trygonometryczne sumy i różnicy kątów,
Blue:
Ćw.4 a) cos2α = 2cos
2
α−1 b) cos2α= 1 −2sin
2
α Ćw.5
π
π
Oblicz sin
i cos
, korzystając ze wzorów z ćwiczenia 4.
8
8
25 kwi 22:01
Saizou :
π
kat
=22,5
o
8
sin(22,5)=? 22,5*2=45
o
i dalej sam
25 kwi 22:04
Domel:
Ćw. 4 −
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html
25 kwi 22:05
Mila:
a)
π
π
cos(2*
)=2*cos
2
(
−1
8
8
√
2
π
+1=2cos
2
(
)
2
8
√
2
+2
π
=2cos
2
(
)
2
8
√
2
+2
π
=cos
2
(
)
4
8
π
√
2+
√
2
cos(
)=
8
2
b)analogicznie robisz z drugiego wzoru
25 kwi 22:21
Blue:
Dzięki
25 kwi 22:36