.
Piotr 10: Uzasadnij, że jeżeli trzy liczby naturalne a, b ,c tworzą tzw. trójkę pitagorejską, to co
najmniej jedna z nich jest podzielna przez 3.
czyli
a2+b2=c2
a=(c−b)(c+b)
Mozna prosic o pomoc?
24 kwi 16:03
zawodus: jakie reszty z dzielenia przez 3 dają kwadraty liczb naturalnych?
24 kwi 16:08
Piotr 10: Hmm jedyne co zapisalem to tak
jesli ma byc jedna przynjamniej podzielna przez 3 to niech c=3k
a=3p+1 ; b=3y+2 i potem cos kombinowalem ale nic, zapewne cos trzeba z reszta
24 kwi 16:10
Piotr 10: nie mam pojecia
24 kwi 16:12
bezendu:
0,1,2
24 kwi 16:15
zawodus: tak też można

to badamy reszty:
1
2=1 (mod3)
2
2=1(mod3)
3
2=1(mod3)
4
2=1(mod3)
Jakby chcieć formalnie, to
n = 0 (mod3) lub n=1 (mod3) lub n=2 (mod3)
n
2=0 (mod3) lub n=1
2=1 (mod3) lub n=2
2=4=1 (mod3)
zatem możliwe reszty to tylko 0 i 1

Teraz dalej
24 kwi 16:17
Piotr 10: zawodus a mozna moim sposbem jakos to dalej zrobic ?, zapisze co mam dalej
24 kwi 16:19
Piotr 10: (3p+1)2 + (3y+2)2 = (3k)2
9p2+6p+1 + 9y2+12y+4 = 9k2
3(3p2+2p+1+3y2+4y) + 1= 3*3k2
24 kwi 16:20
Piotr 10: tam zamiast 1 powinno byc 2
24 kwi 16:21
PW: Dwa dni temu było (starałem się rozwiązać metodą elementarną):
247447
24 kwi 16:25
Piotr 10: Wiem właśnie PW ale nie moglem znalezc Twojego sposobu. A mozna moim jakos to pociagnac
dalej czy nie za bardzo ?
24 kwi 16:26
PW: Nie bardzo to widzę, bo już z góry założyłeś, że liczba po prawej stronie jest podzielna przez
3.
24 kwi 16:31
zawodus: Piotrek dałoby radę u ciebie, ale do liczenia jest wiele przypadków
24 kwi 16:59
Piotr 10: aha ok thx
24 kwi 17:00
zombi: Ew. kongruencjami, jakby ktoś chciał.
Lemat: Kwadraty liczb całkowitych niepodzielnych przez 3, przy dzieleniu przez 3 dają resztę
jeden.
Dowód:
Niech a≡1(mod 3) ⇔ a2≡1(mod 3)
Niech a≡2(mod 3) ⇔ a2≡1(mod 3).
Ok, przejdźmy pokazania tezy postawionej w zadaniu. Bez straty ogólności możemy powiedzieć, że
zachodzi a2 + b2 = c2
Nie wprost:
Niech a,b,c≡1,2(mod 3) ⇔ a2,b2,c2≡1(mod 3)
Wobec tego
L=a2+b2≡2(mod 3)
P=c2≡1(mod 3)
Sprzeczność, ponieważ lewa strona równości daje przy dzieleniu przez 3 reszty 2, natomiast
prawda strona resztę 1. Zatem, co najmniej jedna z liczb (a,b) musi ≡0(mod 3). A co za tym
idzie, jedna z liczb (a,b,c) musi być podzielna przez 3.
24 kwi 17:50