?
Damo93: Uzasadnij, że jeśli trzy liczby naturalne a,b i c spełniają warunek a
2 + b
2 = c
2 , to
przynajmniej jedna z nich jest podzielna przez 3.
Nie lubię zadań z podzielnością, dlatego proszę o łopatologiczne wyjaśnienie jak się za to
zabrać

z góry dziękuję !
22 kwi 16:02
Paulina:
n=3k+1
n=3k+2
sprawdź to i koniec zadania
22 kwi 16:06
le: Chciałeś łopatologicznie więc:
zapisz wszystkie, a,b i c, jako niepodzielne przez 3 czyli np: a=3a+1 / 3a+2 , b=3b+1 / 3b+2
oraz c=3c+1 / 3c+2 i sprawdzamy którąś kombinacje:
(3a+1)2 +(3b+1)2=(3c+2)2
przenosimy, którąś z tych dwóch liczb po lewej stronie na drugą i mamy:
(3a+1)2=(3c+2)2−(3b+1)2 i teraz ze wzorów skróconego mnożenia:
9a2 +6a+1=(3c+2+3b+1)(3c+2−3b−1)
9a2+6a+1=(3c+3b+3)(3c−3b+1)
3(3a2+2a)+1=3(c+b+1)(3c−3b+1) i mamy sprzeczność bo prawa strona dzieli się przez 3 a lewa
nie,
po sprawdzeniu wszystkich kombinacji, zawsze jeden z nawiasów po prawej stronie będzie
podzielny przez 3 więc liczba podniesiona do kwadratu po lewej stronie też musi.
Teraz tak: po lewej mamy jakąś liczbe naturalną do kwadratu i wiemy, że ten kwadrat musi być
podzielny przez 3, a jeśli kwadrat liczby naturalnej jest podzielny przez 3 to ona sama
również jest podzielna przez 3, dowód:
bierzemy jakąś liczbę naturalną niepodzielną przez 3 i podnosimy do kwadratu, który ma być
podzielny przez 3 i wykażemy sprzeczność:
(3a+1)2=3k
9a2+6a+1=3k
3(3a2+2a)+1= 3k, a że i a i k są l.naturalnymi więc mamy sprzeczność i tak samo przez
zapisaniu jej jako (3a+2)
22 kwi 17:00
PW: Dowód nie wprost. Załóżmy, że żadna z liczb a, b, c nie dzieli się przez 3, to znaczy istnieją
liczby naturalne p, q, r , i, j, k, dla których
a = 3p + i, b = 3q + j, c = 3r + k
oraz i, j, k ∊ {1, 2}.
Lewa strona badanej równości jest równa
(1) (3p + i)2 + (3q + j)2 = 9(p2+q2) + 6(pi+qj) + i2 + j2,
przy czym i2,j2 ∊ {12, 22} = {1,4}. Jak widać liczba (1) dzielona przez 3 daje resztę 1
(pierwsze dwa składniki dzielą się przez 3, a suma i2+j2 jest równa 2, 5 lub 8).
Prawa strona równości jest równa
(2) 9r2 + 6rk + k2,
a więc dzielona przez 3 daje resztę 1 (pierwsze dwa składniki są podzielne przez 3, a trzeci
składnik k2 jest równy 1 lub 4).
Pokazaliśmy, że założenie "żadna z liczb a, b, nie jest podzielna przez 3" prowadzi do
sprzeczności, gdyż liczba (1) dzielona przez 3 daje resztę 2, zaś liczba (2) − resztę 1.
Założenie jest więc fałszywe, co najmniej jedna z liczb a, b, c musi być podzielna przez 3, co
kończy dowód.
22 kwi 21:23
PW: Poprawka: końcówka wiersza 7. winna brzmieć: "... daje resztę 2".
22 kwi 21:27