1) Przez punkty A=(5,2) oraz B=(11,5) przeprowadzono prostą. Napisz jej równanie
emilia: 1) Przez punkty A=(5,2) oraz B=(11,5) przeprowadzono prostą. Napisz jej równanie. Napisz
również równania prostych prostopadłej i równoległej do danej przechodzących przez punkt
C=(11,3).
24 kwi 15:32
daras: zlituj sie emilko toć to ABeCaDło
24 kwi 15:33
emilia: prosze o rozwiazanie
24 kwi 15:34
daras: nawet jak ci RAM w głowie wysiadł, to klikasz na niebieskie zakłądki po lewej
stronie=>geometria analityczna=>r−nie prostej przechodzącej przez 2 punkty i masz:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html
podobnie z prostą prostopadłą
nie oczekuj, że ktoś tutaj będzie całą robotę odwalał za ciebie w dodatku w porze obiadowej
24 kwi 15:35
Bogdan:
| | 5−2 | | 1 | | 1 | |
1) Np. tak: y = |
| (x − 5) + 2 ⇒ y = |
| x − |
| |
| | 11−5 | | 2 | | 2 | |
24 kwi 15:36
daras: Bogdan to prostackie zadanie ma rozruszaj jej szare komórki , jesli je w ogóle posiada a
nie Twoje czy moje
najwyżej możemy ją poprowadzić za rączkę ale niech wykona pierwszy krok w dobrym kierunku
24 kwi 15:39
daras: PS. dobrym krokiem nie jest bynajmniej wklejanie treści zadań jak sądzi 99% tutejszych
gości
24 kwi 15:40
Eta:
24 kwi 21:49