| sin2(π/3+h)−2sinπ/3cosπ/3 | ||
bo zapisuje | i z tego sin podwojnego kąta i wtedy wzory na | |
| h |
| π | π | 2π | 2π | |||||
sin(2( | )+h)) − sin(2 | ) = sin(2h + | ) − sin( | ) = | ||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| 2π | 2π | 2π | ||||
sin(2h)*cos( | ) + cos(2h)*sin( | ) − sin( | ) = | |||
| 3 | 3 | 3 |
| 2π | 2π | |||
Jako, że h→0 to cos(2h) → 1 więc cos(2h)*sin( | ) = sin( | ) | ||
| 3 | 3 |
| 2π | ||
sin(2h)*cos( | ) Wartość tego cosinusa znamy | |
| 3 |
| sin(2h) | |
, przy h→0 też znamy. | |
| h |