aa
Hugo: | | cosx | |
rozwiąż równanie: tgx+ |
| =0 |
| | 1+sinx | |
Dziedzina tgx =/= π/2 +kπ , 1+sinx =/= 0 ⇒ x = 3/2π+2kπ
L=
| sinx | | cosx+2(1+sinx) | |
| + |
| //sprowadzamy do wspólnego mianownika |
| cosx | | 1+sinx | |
| sinx(1+sinx) | | (cosx+2+2sinx)(cosx) | |
| + |
| |
| cosx(1+sinx) | | (1+sinx)(cosx) | |
| sinx(1+sinx) | | (cosx+2+2sinx)(cosx) | |
| + |
| |
| cosx(1+sinx) | | (1+sinx)(cosx) | |
| sinx+sin2x | | (cos2x+2cox+2sinxcosx) | |
| + |
| |
| cosx(1+sinx) | | (1+sinx)(cosx) | |
| sinx+sin2x + cos2x+2cox+2sinxcosx | |
| |
| (1+sinx)(cosx) | |
| sinx+1+2cox+2sinxcosx | |
| |
| (1+sinx)(cosx) | |
| sinx+1+2cox(1+sinx) | |
| |
| (1+sinx)(cosx) | |
| (2cox+1)(1+sinx) | |
| =0 |
| (1+sinx)(cosx) | |
| | 1 | |
cox= − |
| ⇔x= −3/4 π +2kπ v x= 3/4 π +2kπ |
| | 2 | |
v
sinx= −1⇔ x = 3/2π+2kπ //nie należy do dziedziny
v
cox = 0 ⇔ x= π/2 + 2kπ v x= 3/2 π +2kπ //nie należy do dziedziny
Dziedzina tgx =/= π/2 +kπ , 1+sinx =/= 0 ⇒ x = 3/2π+2kπ
ROZWIĄZANIE:
x= −3/4 π +2kπ v x= 3/4 π +2kπ
Czy to jest dobrze czy coś jest źle

Książka mówi że źle że tylko [C[sinx= −1⇔ x = 3/2π+2kπ
]]
22 kwi 21:19
Hugo: sinx= −1⇔ x = 3/2π+2kπ podobno jest tylko rozwiązaniem a mi się z dziedziną kłóci
przecież to wyrażenie jest na początku w mianowniku gdzie sinx=/= −1
22 kwi 21:20
Saizou : to żeś pojechał xd
| | π | |
zał: x≠ |
| +kπ (założenie że cosx≠0 dla tangensa)/ |
| | 2 | |
sinx(1+sinx)=−cos
2x
sinx+sin
2x=−(1−sin
2x)
sinx+sin
2x=−1+sin
2x
sinx=−1 ale to wypada z założenia xd
22 kwi 21:25
Hugo: 8) mi to mówisz...
Jeżeli masz: A.Kiełbasa str 570 z.561 ... zapytam besendu on ma tę księgę : > Dzięki za czas
22 kwi 21:32
Mila:
cosx≠0 i sinx≠−1
| (1+sinx)*sinx+cosx*cosx | |
| =0⇔ |
| cosx*(1+sinx) | |
| sinx+sin2x+cos2x | |
| =0⇔ |
| cosx*(1+sinx) | |
22 kwi 21:34
Hugo: Saizou mi jeszcze wyszło
x= −3/4 π +2kπ v x= 3/4 π +2kπ dla cos = −0,5
u cb tego nie widze... Mam błąd

? możesz mi to jakoś poprawić?
22 kwi 21:37
Mila:
Opuściłes jeden składnik.
22 kwi 21:37
Hugo: Mila
22 kwi 21:37
Hugo: Mila
22 kwi 21:38
Mila:
Ja mam takie równanie w książce:
22 kwi 21:40
Hugo: .... Kochanie zabijcie mnie ale źle to przepisałem ! sam początek potem robiłem dobrze
| | cosx | |
tgx + |
| + 2 = 0 |
| | 1+sinx | |
przepraszam
22 kwi 21:40
Hugo: 
masz też tę książke xd
22 kwi 21:41
Hugo: Milo w Tobie nadzieja
22 kwi 21:42
Mila:
To licz teraz. Będę zaglądać.
22 kwi 21:42
Hugo: Ale jest policzone dobrze ! tylko początek źle przepisałem .. w każdej linijce poza #1 mam z tą
dwójką zadanie, inaczej by mi takie szerokie ułamki nie wychodziły
22 kwi 21:46
Hugo: mogla byś mi zatem to rozwiązać
22 kwi 21:51
22 kwi 22:13
Paulina:
''dobrze sobie narysować''* ! język polski również zdajesz na maturze.
22 kwi 22:15
Saizou : | sinx+2cosx | | cosx | |
| =− |
| |
| cosx | | 1+sinx | |
(sinx+2cosx)(1+sinx)=−cos
2x
sinx+sin
2x+2cosx+2sinxcosx=−(1−sin
2x)
sinx+sin
2x+2cosx+2sinxcosx=−1+sin
2x
sinx+2cosx+2sinxcosx+1=0
sinx+1+2cos(sinx+1)=0
(sinx+1)(2cosx+1)=0
sinx=−1 sprzeczność
| | 2 | | 2 | |
x= |
| π+2kπ x=− |
| π+2kπ , k∊C |
| | 3 | | 3 | |
22 kwi 22:15
Saizou : Paulina se to zwrot gwarowy, czyli błędem nie jest, jeśli jesteś purystą językowym to
unikaj tego jak diabeł święconej wody xd
22 kwi 22:17
Saizou : i wskaż w mojej wypowiedzi błąd xd
22 kwi 22:17
Paulina:
Zdanie rozpoczynamy duża literą i kończymy kropką a nie ''xd''. Pasuję ?
22 kwi 22:18
Saizou : O kropce i dużej literze jest oczywiście dobrze poprawione, ale jest jeszcze coś.
22 kwi 22:20
Hugo: Paulina zdajesz rozsz Polski 8)?
22 kwi 22:21
Paulina:
'' Paulina se to zwrot gwarowy, czyli błędem nie jest, jeśli jesteś purystą językowym to
unikaj tego jak diabeł święconej wody xd'' Składnia tego zostawia wiele do życzenia
22 kwi 22:21
Hugo: przed jeśli chyba nie ma przecinka
22 kwi 22:22
Paulina:
Zdaję język polski na poziomie podstawowy, ale jestem Polką i takie błędy kują w oczy
strasznie.
A na maturze zdaję angielski R i francuski P
22 kwi 22:23
Saizou : Akurat składniowo jest dobrze. Przed jeśli powinna być kropka i nowe zdanie, ale to nie
wszystko.
22 kwi 22:24
Piotr 10: W cudzyslowie powinno byc

diabel swieconej wody zapewne xD
22 kwi 22:24
Paulina:
Nie jestem polonistką, żeby szukać błędów. Wypisałam tę które rzuciły się w oczy. Idę robić
zadania. Dobranoc.
22 kwi 22:25
Hugo: Nie zdajesz rozsz matematyki ;
;
A jak jest po francusku: " Kocham Cię Hugo" ?

Saziou mam wrażenie że potrzeba więcej matematyków by znaleźć bład w tym zdaniu 8)
22 kwi 22:25
Saizou :
Nie. Moje pytanie tyczy się wypowiedzi:
''Paulina se to zwrot gwarowy, czyli błędem nie jest, jeśli jesteś purystą językowym to
unikaj tego jak diabeł święconej wody xd"
22 kwi 22:25
Mila:
Dzieci do zadań. Po co te przepychanki słowne?
22 kwi 22:27
Hugo: Paulina − se to zwrot gwarowy...
22 kwi 22:27
22 kwi 22:27
Paulina:
Zdaję matematykę R i fizykę R.
Kocham Cię−Je t´aime czyt:żetem
22 kwi 22:28
22 kwi 22:28
Saizou : Milo od piątku, po zakończeniu roku.
22 kwi 22:28