wn
Radek:
Suma trzech liczb pierwszych jest 11 razy mniejsza od ich iloczynu. Wyznacz te liczby
22 kwi 20:54
ICSP: źle
22 kwi 20:57
Radek:
11(a+b+c)=abc
22 kwi 21:04
ICSP: Jesteś pewien ?
22 kwi 21:05
Radek:
Tak.
22 kwi 21:07
ICSP: 11(a+b+c) = abc
Widzimy, ze lewa strona jest podzielna przez 11. Zatem prawa również musi być podzielna przez
11. Jedyną liczbą pierwszą podzielną przez 11 jest 11, zatem jedną z liczb a,b,c musi być 11.
Niech to będzie np c. Wstawiamy :
a + b + 11 = ab
11 = ab − a − b
11 = a(b − 1) − b // +1
12 = a(b−1) − (b − 1)
12 = (a−1)(b − 1)
ale skoro a,b są liczbami pierwszymi to tym bardziej są liczbami naturalnymi. Zatem twoim
zadaniem jest wyznaczenie liczb naturalnych a,b, które spełniają powyższe równanie, a
następnie wybranie spośród otrzymanych rozwiązań liczb pierwszych.
2,11,13
3,7,11
22 kwi 21:11
Radek:
Dzięki, nie wpadłbym na takie coś
22 kwi 21:15
ICSP:
22 kwi 21:17
bezendu:
22 kwi 21:18
Eta:
Nie przejmuj się Radek
3 lata temu ...... ICSP też nie mógł "wpaść na to"
22 kwi 21:19
Radek:
Ale ICSP jest studentem a ja mam za dwa tygodnie maturę
22 kwi 21:20
Eta:
I też będziesz
studentem
22 kwi 21:22
Radek:
Wykaż, że iloczyn 4 kolejnych liczb naturalnych zwiększony o 1 jest kwadratem pewnej liczby
naturalnej
k(k+1)(k+2)(k+3)+1=p2
k4+5k3+7k2+5k+7=p2
co dalej mam robić ?
22 kwi 21:28
ICSP: Inaczej. Wymnóż 4 nawias z pierwszym oraz drugi z trzecim
22 kwi 21:30
Radek:
(k2+3k)(k2+3k+2)+1=p2
22 kwi 21:31
ICSP: i teraz wymnóż te dwa nawiasy traktując k2 + 3k jako jedną liczbę.
22 kwi 21:32
Radek:
(k2+3k)k2+(k2+3k)3k+2(k2+2k)+1=p2
22 kwi 21:33
ICSP: Rozdzieliłeś k
2 + 3k z drugiego nawiasu
22 kwi 21:34
Saizou : zrób podstawienie jak ci łatwiej k2+3k=t
t(t+2)+1=....
22 kwi 21:34
Radek:
t2+2t+1=0
Panowie ale czemu tak ? Skąd ta myśl ?
22 kwi 21:39
ICSP: a nie widzisz co to jest t2 + 2t + 1 ?
22 kwi 21:39
Saizou : kwestia obycia

i teraz dalej co z tym
22 kwi 21:40
Radek:
To jest wzór skróconego mnożenia
22 kwi 21:40
Radek:
i co dalej ?
p=−1
22 kwi 21:44
Saizou : (t+1)2=p2
t+1=p
k2+2k+1=p
(k+1)2=p
22 kwi 21:45
ICSP: Czy ty wiesz co masz pokazać ?
22 kwi 21:45
22 kwi 21:52
Radek:
No właśnie nie do końca
22 kwi 21:53
Saizou : Wykaż, że iloczyn 4 kolejnych liczb naturalnych zwiększony o 1
jest kwadratem pewnej liczby naturalnej
22 kwi 21:54
zajączek wielkanocny:
Wykaż, że iloczyn 4 kolejnych liczb naturalnych zwiększony o 1 jest kwadratem pewnej liczby
naturalnej
a − mediana czterech kolejnych liczb naturalnych:
| | 3 | | 1 | | 1 | | 3 | |
a− |
| , a− |
| , a+ |
| , a+ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | | 1 | | 3 | | 9 | | 1 | |
(a− |
| )(a− |
| )(a+ |
| )(a+ |
| ) + 1 = (a2 − |
| )(a2 − |
| ) + 1 = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 10 | | 9 | | 5 | | 25 | | 5 | |
= a4 − |
| a2 + |
| + 1 = a4 − |
| a2 + |
| = (a2 − |
| )2 |
| | 4 | | 16 | | 2 | | 16 | | 4 | |
Podobno ktoś na tej łączce jest żałosny
22 kwi 23:18
zombi: @zajączek props

Też bym tak robił.
22 kwi 23:21
pomocnik: Przydałoby się dodać, że a=k+0,5, k∊N.
22 kwi 23:26